De vele gezichten van Angelina Jolie

Films | Het liefdessprookje van Angelina Jolie en Brad Pitt is na 12 jaar voorbij. Femme fatale, actieheldin, huisvrouw of gekkin: Angelina Jolie heeft het allemaal al met veel overtuiging gespeeld. We blikken even terug op haar rijk gevulde carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het liefdessprookje van Angelina Jolie en Brad Pitt is na 12 jaar voorbij. Femme fatale, actieheldin, huisvrouw of gekkin: Angelina Jolie heeft het allemaal al met veel overtuiging gespeeld. We blikken even terug op haar rijk gevulde carrière.

Debuut

Angelina Jolie werd geboren op 4 juni 1975 en alleen opgevoed door haar moeder, die gescheiden was van haar papa, acteur Jon Voight. Angelina is amper 11 wanneer ze haar eerste stapjes zet als actrice. Na twee jaar theater kiest ze voor een carrière als model.

Haar pubertijd zal ze later omschrijven als de somberste periode van haar leven. Angelina zit slecht in haar vel en doet zelfs aan zelfverminking.

De jaren negentig

Angelina is amper negentien wanneer ze een eigen appartement koopt en alleen gaat wonen. Ze neemt het acteren opnieuw op en behaalt haar diploma in 1993.

Haar filmcarrière start met de hoofdrol in Glass Shadow, maar het succes blijft voorlopig uit. De doorbraak komt er in 1997 met de film George Wallace. Voor haar rol als vrouw van de gouverneur wordt ze beloond met een Golden Globe.

Privé stapt ze in 1996 in het huwelijksbootje met de Britse acteur Jonny Lee Miller, die ze leerde kennen tijdens de opnames van de film Hackers. De actrice trouwt in zwarte broek en wit hemd, met daarop de naam van haar schatje, geschreven in bloed. Een jaar later is het sprookje echter al ten einde.

Billy Bob Thornton

Tijdens de opnames van Pushing Tin in 1999 leerde Angelina Jolie de twintig jaar oudere acteur Billy Bob Thornton kennen. De twee vormen al gauw een koppel en laten hun liefde op de rode loper meermaals blijken. Angelina draagt zelfs een beetje bloed van haar nieuwe geliefde rond haar hals aan een ketting. De passie blijft echter niet duren en na drie jaar komt er een einde aan de tumultueuze relatie.

Girl, Interrupted

In deze film van James Mangold uit 1999 vormt Angelina Jolie een duo met Winona Ryder. De film is gebaseerd op het leven van schrijfster Susanna Kaysen en vertelt het verhaal van haar opname in een psychiatrische instelling. Angelina Jolie is de charmante sociopaat die al gauw verbroedert met de nieuwkomer in de inrichting. Voor haar rol kreeg ze een Golden Globe en Oscar voor beste actrice in een bijrol.

Gone in 60 Seconds

In 2000 speelt Angelina mee in Gone in 60 Seconds, een remake van de gelijknamige film uit 1974. Ze speelt hierin Sway, het vriendinnetje van Memphis en ooit de meest beruchte autodief in Long Beach. Samen met zijn makkers wil hij vijftig sportwagens stelen in één nacht. Vooral de look van Angelina in deze film blijft op ons netvlies gebrand: met haar witte dreadlocks is ze opnieuw een echte bad girl.

Lara Croft: Tomb Raider

De doorbraak bij het brede publiek komt er met haar sexy rol van Lara Croft, naar het gelijknamige videospelletje. Ze zal de rol van actieheldin nog eens hernemen in 2003 voor The Cradle of Life.

Life or Something Like It

In 2002 kiest ze opnieuw voor platinablond voor deze romantische komedie van Stephen Herek, al doet haar look deze keer meer denken aan de glamour van Marilyn Monroe.

De film vertelt het verhaal van journaliste Lanie Kerrigan, die van zichzelf vindt dat ze het gemaakt heeft in het leven : ze is rijk, succesvol en haar verloofde is een bekende baseballspeler. Op een dag interviewt ze een dakloze, die beweert de toekomst te kunnen voorspellen. Hij heeft akelig nieuws voor Lanie: ze heeft nog maar één week te leven.

Alexander

In 2004 vertolkt ze Olympias, de verleidelijke moeder van Alexander de Grote in het opus van Oliver Stone. Angelina Jolie zag er fantastisch uit in dit historisch drama, maar werd wel genomineerd als slechtste hoofrolspeelster bij de Razzie Awards.

Mr. & Mrs. Smith

Ongetwijfeld een van de meest besproken films uit 2005 omwille van de roddels over een relatie tussen Angelina Jolie en haar tegenspeler Brad Pitt, ook al was hij op dat moment nog getrouwd met Jennifer Aniston. De actiekomedie was ook een commercieel succes.

De film vertelt het verhaal van een getrouwd koppel die in realiteit beiden vermaarde huurmoordenaars zijn. Omdat ze voor verschilllende organisaties werken, weten ze dit ook niet van elkaar. Tot ze elkaars doelwit worden…

The Good Shepherd

Voor The Good Shepherd uit 2006 werkte ze samen met regisseur Robert DeNiro. Ze speelt hierin de echtgenote van CIA-agent Edward Wilson (Matt Damon), verantwoordelijk voor de mislukte invasie in de Varkensbaai. Naast een spionagethriller is de film ook een mooi tijdsdocument met Angelina Jolie als de huisvrouw uit de jaren vijftig die compleet vervreemd van haar man, een workaholic.

A Mighty Heart

Een verrassende nieuwe look voor Angelina in deze film van Michael Winterbottom uit 2007 met zwarte krulletjes.

Ze speelt hierin de echtgenote van een Joodse verslaggever die bericht over de oorlog in Afghanistan en ontvoerd wordt door extremisten. De film toont haar strijd om de waarheid te weten te komen.

Changeling

Een nieuwe retrolook voor Jolie in deze film van Clint Eastwood uit 2008. De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen uit 1928 en vertelt het verhaal van Christine Collins, wiens zoontje op een dag spoorloos verdwenen is. Wanneer de politie hem dood terugvindt, is ze er rotsvast van overtuigd dat de jongen niet haar zoontje is en gaat ze zelf op zoek. Angelina Jolie werd voor haar rol genomineerd voor de Oscars als beste vrouwelijke hoofdrol.

Salt

In Salt uit 2010 toont ze opnieuw haar handigheid met wapens. In deze thriller van Philip Noyce speelt ze Evelyn Salt, die ervan verdacht wordt een Russische spion te zijn en alles op alles zet om het tegendeel te bewijzen. De rol zou eerst naar Tom Cruise gaan maar uiteindelijk werd het hoofdpersonage dus een vrouw.

The Tourist

In The Tourist deelt ze de affiche met Johnny Depp. Ondanks die grote namen werd de film van Florian Henckel von Donnersmarck (van Das Leben der Anderen) een commerciële flop. Jolie speelt Elise, een mysterieuze vrouw die op de hielen wordt gezeten door Scotland Yard en een nietsvermoedende toerist meetrekt in een gevaarlijk kat- en muisspel. Ondanks de negatieve kritieken voor de film werd hij toch genomineerd voor drie Golden Globes, onder meer voor Angelina Jolie.

Maleficent

Een van haar meest recente rollen is die van de meest beruchte slechterik uit de Disney-klassieker Doornroosje uit 1959. Angelina Jolie deelde voor de gelegenheid het scherm met haar vijfjarige dochter Vivienne omdat zij als enige niet begon te huilen bij het zien van het kostuum van Angelina.

Unbroken

Als regisseur maakte Angelina Jolie haar debuut in 2011 met In The Land of Blood and Honey, een liefdesverhaal met de Bosnische oorlog op de achtergrond.

In 2014 volgde Unbroken, naar het waargebeurde verhaal van Olympisch atleet Louis Zamperini tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Glamourduo

Op de rode loper vormde Angelina Jolie samen met Brad Pitt hét showbizzkoppel van de laatste jaren. Door de verklaringen over hun privé-leven beperkt te houden, bleef het koppel een zeker mysterie behouden. Op 23 april 2014 stapten ze in alle discretie in het huwelijk in het domein van Miraval, hun eigendom in het zuiden van Frankrijk. Op 15 september 2016 kwam echter een einde aan hun huwelijk. Het koppel diende de scheidingspapieren in wegens 'onverzoenbare verschillen'. Volgens haar zou de manier waarop Brad het vaderschap opneemt niet stroken met haar visie daarop. Er zou geen derde persoon in het spel zijn.

Lees ook:  Over & out voor Brangelina: Jolie vraagt scheiding aan van Pitt

 

Humanitair werk

Tijdens haar reis naar Cambodja ten tijde van de opnames voor Tomb Raider, gaan de ogen van Angelina Jolie open. In 2003 adopteert ze daarom een kindje uit Cambodja, Maddox.

Als ambassadrice voor de vluchtelingenorganisatie van de VN heeft ze talloze missies en conflictzones bezocht, zoals Irak, Darfoer, Soedan en Libië. Sinds 2012 is ze zelfs Speciaal Gezant voor de VN.

Moederkloek

Brad Pitt en Angelina Jolie hebben samen zes kinderen. De eerste drie werden door Angelina Jolie geadopteerd voor ze een relatie had met de acteur: Maddox (geboren op 5 augustus 2001), Zahara (8 januari 2004) en Pax (29 november 2003). Op 27 mei 2006 beviel ze van Shiloh Nouvel, gevolgd door de tweeling Vivienne Marcheline en Knox Leon op 12 juli 2008.

Door de combinatie van haar carrière en een groot gezin is ze een echte wonder woman!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top