Philippe Gilbert is onze nieuwe wielerheld

Sport | Philippe Gilbert is onze nieuwe wielerheld

Door het indrukwekkende vierluik de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam te schrijven, is Philippe Gilbert definitief toegetreden tot de grootste Belgische wielrenners aller tijden. Een overzicht van zijn rijk gevulde carrière.

Aanvalslustig

Philippe Gilbert begon zijn profcarrière in 2003. De jonge renner profileerde zich als aanvalslustig, vaak woekerend met zijn krachten. In 2005 was hij wel zesde in Milaan-Sanremo. Verder schreef hij enkele kleinere wedstrijden op zijn naam.

Doorbraak

In 2006 brak Gilbert door met zijn overwinning in de Omloop Het Volk en een rit in de Dauphiné Libéré.

Eerste klassieker

In 2008 won hij opnieuw de Omloop Het Volk. Ook in Milaan-Sanremo maakte hij indruk, maar in de afdaling van de Poggio werd hij ingelopen. Gilbert eindigde derde. In het najaar won hij dan toch zijn eerste klassieker: Parijs-Tours.

Silence-Lotto

Vanaf 2009 komt Gilbert uit voor de Belgische ploeg Silence-Lotto. In de Ronde van Vlaanderen van dat jaar bewees hij dat hij ook in de Vlaamse klassiekers uit de voeten geraakt: hij eindigde derde. In de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik strandde hij twee keer net naast het podium.

Giro

Gilbert reed ook mee in de Giro en pakte daar de overwinning in de 20ste etappe na verschillende aanvalspogingen. Op het Belgisch kampioenschap moest hij zijn meerdere erkennen in Tom Boonen.

Ijzersterk najaar

Het beste moest dan nog komen. Gilbert won opnieuw Parijs-Tours door in de sprint Tom Boonen te verslaan. De weken daarna schreef hij ook de Ronde van Piemonte en de Ronde van Lombardije (foto) op zijn naam.

Verder op hetzelfde elan

In het voorjaar van 2010 ging Gilbert verder op hetzelfde elan. In de Ronde van Vlaanderen stond hij als derde opnieuw op het podium. Een paar weken later stond hij in de Amstel Gold Race wel op het hoogste schavotje. Met een indrukwekkende aanval op de Cauberg reed hij iedereen uit het wiel. Ook in de Waalse klassiekers maakte hij indruk: zesde in de Waalse Pijl, vierde in Luik-Bastenaken-Luik.

Favoriet voor het WK

In de zomer won Gilbert een rit in de Vuelta. Hij stond als een van de favorieten aan de start van het WK in Australië. Gilbert reed een sterke wedstrijd maar viel met een achttiende plaats buiten de prijzen. Een ontgoocheling!

Sportman van het jaar

Gilbert werd in 2010 voor het tweede jaar op rij bekroond als Sportman van het Jaar.

Opnieuw de Amstel Gold Race

Samen met Fabian Cancellara was Gilbert dé man van het voorjaar. Hij reed alle klassiekers en liet zich ook overal opmerken. In Milaan-Sanremo eindigde hij derde en ook in de Ronde van Vlaanderen haalde hij de top tien. Na zijn overwinning in de Brabantse Pijl won hij voor het tweede jaar op rij de Amstel Gold Race. Na zelf in de achtervolging te gaan op de ontsnapte Andy Schleck duldde hij niemand in zijn wiel op de Cauberg.

Wielergeschiedenis

Enkele dagen later bewees Gilbert zijn uitstekende vorm in de Waalse Pijl. Tot zijn eigen verbazing reed hij de verzamelde tegenstand met gemak uit het wiel op de Muur van Hoei. En nog was het niet gedaan. Als superfavoriet won hij ook Luik-Bastenaken-Luik, de koers van zijn dromen. Opnieuw degradeerde hij de tegenstand, de broertjes Schleck, tot meelopers. Door in twaalf dagen de vier heuvelachtige voorjaarsklassiekers op zijn naam te schrijven, heeft Gilbert geschiedenis geschreven. Zijn volgende doelen? Wereldkampioen worden en de gele trui dragen in de Tour.