10 essentiële horrorfilms

Films | Geen avondje griezelen zonder een oerdegelijke horrorfilm en daarom hebben we hier de ultieme horrorcollectie voor jullie verzameld. Opmerkelijk is dat geen enkele film uit de 21ste eeuw de selectie gehaald heeft. Zelfs in de horror top 50 van IMDB staan er amper 6 films die nog geen 10 jaar oud zijn! Niet dat er geen goede horrorflicks meer gemaakt worden, maar ze kunnen niet op tegen het geweld van genrebepalende klassiekers als The Shining (1980). Wist je trouwens dat Robert De Niro de hoofdrol niet gekr

Door Pickx

Deel dit nieuws

Geen avondje griezelen zonder een oerdegelijke horrorfilm en daarom hebben we hier de ultieme horrorcollectie voor jullie verzameld. Opmerkelijk is dat geen enkele film uit de 21ste eeuw de selectie gehaald heeft. Zelfs in de horror top 50 van IMDB staan er amper 6 films die nog geen 10 jaar oud zijn! Niet dat er geen goede horrorflicks meer gemaakt worden, maar ze kunnen niet op tegen het geweld van genrebepalende klassiekers als The Shining (1980). Wist je trouwens dat Robert De Niro de hoofdrol niet gekregen heeft omdat hij volgens regisseur Stanley Kubrick "niet psychotisch genoeg" was? Kubrick vond tweede keuze Robin Williams dan weer "veel te psychotisch" en dus werd het Jack Nicholson.

Al 78 jaar de beste

Haast iedereen heeft de film 'King Kong' uit 2005 gezien, Jack Black of geen Jack Black. Als je echt een uitdaging wilt, ga je op zoek naar de versie uit 1933, het origineel dus. Op Rottentomatoes.com is deze zwart-wit klassieker vorig jaar nog verkozen tot beste griezelfilm ooit, vooral dankzij de "adembenemende special effects". Adembenemend voor 1933 dus. Goed luisteren: King Kongs iconisch gebrul is eigenlijk een mix van een leeuwen- en een tijgerbrul die achterwaarts afgespeeld worden.

Duitse verborgen parel

Tegenwoordig zwaait Hollywood de plak maar ooit was de Europese filmindustrie baanbrekend. Vandaar ook dat we met veel plezier de haast onvindbare film 'Das Cabinet des Dr. Caligari' vermelden, officieel de allereerste horrorfilm ooit. Hij dateert alweer uit 1920, zelfs je grootouders waren toen nog niet geboren. Tijdens de première werd de prent uitgejouwd en eisten bezoekers hun geld terug, maar de geschiedenis heeft hen ongelijk gegeven.

Blockbuster

'Jaws' uit 1975 staat officieel geregistreerd als thriller, maar geef toe dat hij hier niet misstaat. De eerste blockbuster ooit (en de reden waarom een hele generatie niet in het diepe deel van het zwembad durft) heeft zelfs een zeldzame score van 100% gekregen op het doorgaans superkritische Rottentomaties.com. Daar is geen procent van overdreven. Wist je trouwens dat regisseur Steven Spielberg twee keer opduikt in 'Jaws'? Hij speelde de eerste klarinet tijdens de strandscènes en later is hij te horen op de marineradio.

Baby's hebben het zwaar

'Rosemary's Baby' (1968) klinkt als een melige waar gebeurde televisiefilm op een of andere vrouwenzender, maar vergis je niet. Volgens Entertainment Weekly is dit de tiende griezeligste film ooit, andere filmkanalen schatten Roman Polanski's meesterwerk nog hoger in. Voor actrice Mia Farrow betekende deze film haar grote doorbraak.

Erwtensoep

Uiteraard mag The Exorcist hier niet ontbreken. Hoewel de prent ondertussen alweer 38 jaar oud is, is het kippenvel nooit veraf. Volgens The Times is dit met grote voorsprong de beste horrorfilm ooit. De 'kotsscène' is een van de meest memorabele stukjes uit de film. In feite ging het om dikke erwtensoep die via een ingenieus systeem van plexiglas en buisjes weggespoten kon worden.

"Lelijk genoeg"

Zegt de naam Max Schreck je iets? Zo niet, lees dan dringend verder. Deze acteur is dankzij zijn hoofdrol in de film 'Nosferatu, eine Symphonie des Grauens' onsterfelijk geworden. Regisseur Friedrich Murnau vond Max Schreck zelfs "opmerkelijk lelijk" in het echte leven, zodat hij qua make-up enkel valse tanden en spitse oren nodig had. Bekijk aansluitend ook 'Shadow of the Vampire' uit 2000, een film over de opnames van 'Nosferatu'.

IJskoud

We komen er wel. 'The Thing' uit 1982 (niet verwarren met de remake uit 2011) scoort 8,1 op de schaal van IMDB en is daarmee de derde beste horrorfilm ooit. Wist je trouwens dat alle Britse wetenschappers op Antarctica elk jaar op 21 juni ( de start van de winter daar) verzamelen om samen naar 'The Thing' te kijken?

Compleet andere film

Geen 'Texas Chainsaw Massacre', 'Saw' of 'Dawn of the Dead' hier, wel 'Alien' uit 1979. Het had zo anders kunnen lopen, want de oorspronkelijke werktitel van de prent was 'Star Beast'. Bovendien zou de hoofdrol voor een man zijn (geen Sigourney Weaver dus) en de alien was volgens het script doorzichtig. Gelukkig ging dat allemaal mooi niet door. Pauzeer tijdens de film wanneer de alien in beeld is. Als je geluk hebt, herken je onderdelen van een Rolls Royce-motor in het kostuum…

De meester aan het werk

Alfred Hitchcock, het is eindelijk aan jou! 'Psycho' uit 1960 is door het American Film Institute uitgeroepen tot de 14de beste film ooit, uitzonderlijk voor een horrorprent. Destijds betaalde Alfred slechts 9000 dollar voor de filmrechten van het boek, terwijl zijn film wel 50 miljoen dollar opbracht. Voor de opnames kocht Hitchcock zoveel mogelijk exemplaren van Robert Blochs bescheiden horrorverhaal, opdat het einde van de film voor de release niet bekend zou geraken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top