Wereldberoemde stotteraars

Films | Wereldberoemde stotteraars

Door Pickx

Deel dit nieuws

Filmkenners zijn laaiend enthousiast over The King’s Speech: het verhaal van de Britse koning George VI kaapte maar liefst zes Oscarnominaties weg. Ondanks het feit dat George geen vijf woorden kon uitbrengen zonder enorm te stotteren, werd hij koning, wat in lang vervlogen tijden allesbehalve een evidente zaak was. Luc De Vos van Gorki stottert ook en schreef er zelfs een liedje over: “Stotteraars aller landen, verenigt u en grijp de macht, spreken is niet nodig” zong hij. Volgende beroemde stotteraars toonden de wereld dat hun probleem geen beletsel was om het ver te schoppen.
 

 

 

Bruce Willis

In 1972 was Bruce Willis nog een onschuldige tiener en kind van gescheiden ouders. Zijn klasgenoten op de Penn’s Grove High School in z’n woonplaats vonden zijn gestotter lachwekkend en bedachten hem met de bijnaam Buck-Buck. Die bende losers zou hij wel eens een lesje leren: hij kwam er al snel achter dat hij goed toneel kon spelen en dat hij dan niet al te veel last had van stotteren. Tegenwoordig kunnen we hem gerust in het rijtje “meest succesvolle acteurs aller tijden” zetten, en is er niemand die nog spreekt over Buck-buck de stotteraar.

Anthony Hopkins

“Ik was een eenzaat. Praten tegen mensen? Wat zou ik gezegd hebben? Ik kon alleen maar stotteren en lispelen”. Die uitspraak komt van Anthony Hopkins. Die had toen hij jong was maar weinig contact met z’n leeftijdsgenoten. De oorzaak: hij had dyslexie én moeite met spreken. Daarom zonderde hij zich liever af met z’n piano, of ging hij wat schilderen. Toen hij 15 was, moedigde Richard Burton hem aan om acteur te worden. Een goeie zet, zo bleek, want hij zou zich onsterfelijk maken door zijn rol als Dr. Hannibal Lecter in The Silence of the Lambs. Daarna kon hij rekenen op de ene filmrol na de andere.

Arno

“Hij stottert als hij spreekt maar nooit wanneer hij zingt en hij gaat op een unieke manier met woorden om, uit welke taal ze ook komen.” Jawel, dat zinnetje werd gebruikt om Arno te omschrijven, de muzikant én bekende stotterende landgenoot die ondertussen een monument op zich is geworden. Hij heeft net als Luc De Vos een nummer geschreven over stotteren: Forget the cold sweat.

Tiger Woods

Stotteren hoeft geen barrière te zijn om er tientallen minnaressen op na te houden. Dat bewijst Tiger Woods, de Don Juan van de golfbaan. Op de Amerikaanse zender CBS vertelde hij hoe hij hard werkte om van z’n gestotter af te komen. Dat was allemaal nog lang voor hij de beste golfer ter wereld werd.

Julia Roberts

Je zal het vast niet geloven, maar ook Julia Roberts was vroeger een zware stotteraarster. Net als haar tweelingzus. De Amerikaanse vereniging voor stotteraars (Stuttering Foundation of America – SFA) wil hen maar wat graag inlijven als boegbeelden.

Emily Blunt

Emily Blunt: veel vrouwen kennen haar van haar rol als gemene feeks in The Devil wears Prada, en veel mannen kennen haar ook, maar in welke film ze precies acteert weten ze meestal niet meer. Wat bijna niemand weet, is dat Miss Blunt vroeger stotterde. Tot één van haar leraressen haar aanraadde om te gaan acteren. Het ging zoals bij veel lotgenoten: wanneer ze in de huid van iemand anders kroop, verdween het gestotter als sneeuw voor de zon. Haar geheim: ze spreekt met een ander accent als ze acteert.

Professor Barabas

Frida und Freddie (Duits), Bob et Bobette (Frans), Willy and Wanda (Engels), Finn och Fiffi (Zweeds) en zelfs Lucius et Lucia (Latijn): Suske en Wiske hebben de wereld veroverd. En iedereen kent wel hun goede vriend professor Barabas en zijn teletijdmachine. In de beginjaren was die grijsaard veel dikker, verstrooider en…hij stotterde. In de latere albums deed hij dat niet meer: Willy Vandersteen kreeg klachten van ongeruste ouders. Hun kinderen begonnen de stotterende Barabas te imiteren.

Rowan Atkinson

Ook Mr. Bean – of Rowan Atkinson in het echte leven – praat niet altijd even vlot. “Het komt en gaat. Het hangt af van hoe zenuwachtig ik ben. En wanneer ik acteer, verdwijnt het”, aldus de Engelse komiek.

Samuel L. Jackson

In dit fragment is het Samuel L. Jackson die anderen doet stotteren, maar zelf had hij er in z’n jonge jaren enorm veel last van. En nu soms nog, want toen hij een paar jaar geleden een interview gaf en de journalist hem een vraag stelde over stotteren, geraakte hij toepasselijk genoeg niet uit zijn woorden. Op het witte doek is daar amper iets van te merken, en Jackson is ondertussen een legende.

Marilyn Monroe

We kennen haar als de vamp van de jaren ’50, maar ze zou ooit in de pers beweerd hebben dat haar manier van doen een truc was om haar stotterprobleem te verbergen.

Bart Peeters

Bart Peeters omschreef het dan weer als spreken als gehakt stro. Hij kampte er lange tijd mee, en kreeg het min of meer onder controle door ademhalingsoefeningen te doen. Soms heeft hij er nog last van: toen hij z’n idool Toni Corsari moest interviewen in het kader van 50 jaar televisie, kon hij ineens geen woord meer gezegd krijgen. Corsari, die een flink eind in de tachtig is, repliceerde gevat: gij zijt precies zenuwachtig hee manneke!

De anderen

De mensen in dit lijstje hebben het stuk voor stuk ver gebracht, dus wanhopen hoeft niet als je af en toe wat minder goed uit je woorden komt. Het lijstje met bekende stotteraars - vaak zangers of acteurs -  is zelfs eindeloos. We sluiten dit dossier dus niet af zonder een eervolle vermelding voor volgende bekende stotteraars: Harvey Keitel, Ozzy Osbourne, Armand Pien (de legendarische BRT-weerman die in het hoogseizoen altijd prachtig weer voorspelde op de terrassen aan de kust), Porky het varken uit de Disneycartoons, Kylie Minogue en zelfs twee legendarische wetenschappers: Isaac Newton en Charles Darwin.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top