Te mijden: de 10 meest vervuilde plaatsen ter wereld

Nieuws | Te mijden: de 10 meest vervuilde plaatsen ter wereld

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ondanks een zoveelste milieutop zijn er nog veel te veel plaatsen op aarde waar je beter wegblijft als je je gezondheid wil respecteren. We beginnen onze rondreis in Kabwe, de tweede grootste stad van Zambia. Dankzij de plaatselijke lood- en cadmiummijnen is de ondergrond zo vervuild dat hier niets meer groeit. De meeste kinderen die in de buurt wonen hebben een loodgehalte dat tot 10x hoger ligt dan wat toegestaan is. Maar er is ook hoop: de Wereldbank heeft 40 miljoen dollar geïnvesteerd om de rommel op te ruimen.

Potentiële slachtoffers: 255.000
Type vervuiling: lood en cadmium
Oorzaak: loodmijnen

Tsjernobyl

Van Kabwe reizen we naar Tsjernobyl in Oekraïne. Op 26 april 1986 werd in kernreactor nummer 4 van het complex een proef uitgevoerd die faliekant zou aflopen. Eigenlijk had die test een dag vroeger uitgevoerd moeten worden, maar omdat de elektriciteitscentrale uitgevallen was moest de avondploeg, zonder voorbereiding, de proef dan maar uitvoeren. Volgens Greenpeace zouden er als gevolg van de ramp minstens 93.000 mensen aan kanker zijn overleden, met een totale dodental van om en bij de 200.000. De omgeving van Tsjernobyl en Prypjat is tot vandaag afgesloten vanwege de extreem hoge radioactiviteit. Doordat er geen mensen meer wonen, heeft de natuur vrij spel gekregen en is de omgeving een waar natuurreservaat geworden.

Potentiële slachtoffers: (volgens de Verenigde Naties): 6,8 miljoen
Type vervuiling: radioactiviteit
Oorzaak: meltdown

Norilisk

Norilisk is een stadje in het hoge noorden van Rusland en telt ongeveer 230.000 inwoners. De staalindustrie van Norilisk is met ruime voorsprong de grootste  luchtvervuiler van Rusland. Het gaat hier om meer dan 2 miljoen ton zwaveldioxide die jaarlijks in de lucht geblazen wordt. De uitgestoten stikstofdioxide, koolstofmonoxide, fenol en chloor zorgen voor een continue donkere wolk boven de stad. De gemiddelde levensduurte van de arbeiders in Norilisk ligt 10 jaar lager dan elders in Rusland en een ontstellende 16% van de kinderen leidt aan ernstige aandoeningen aan de luchtwegen.

Potentiële slachtoffers: 134.000
Type vervuiling: luchtvervuiling, zwavel, zware metalen,...
Oorzaak: nikkelmijnen, metaalverwerkingsindustrie

La Oroya

De Peruaanse stad La Oroya ligt op een hoogte van 3300 meter, in het Andesgebergte. In deze stad hebben zowaar 99% van de kinderen te veel lood in het bloed. De universiteit van Missouri in St. Louis mat bij een meerderheid van de min zesjarigen een loodgehalte van meer dan 40 microgram per liter. Voor de goede orde: voor de WHO is het absolute maximum 10 microgram per liter. De oorzaak moeten we gaan zoeken bij de plaatselijke koper-, lood- en zinksmelterij. Jaarlijks  stuwt die 1,5 miljoen ton lood en 810 ton zwaveldioxide de lucht in. La Oroya prijst zich aan als "de metaalverwerkende hoofdstad van Peru en Latijns-Amerika". Daar moet je trots op zijn.

Potentiële slachtoffers: 35.000
Type vervuiling: lood, koper, zink
Oorzaak: metaalmijnen en metaalverwerking

Karachay

Met het  Karachay meer belanden we opnieuw in Rusland. Vijf minuten baden in het meer is voldoende voor een dodelijke dosis radioactiviteit waaraan je binnen het uur zou sterven. Het meer is dan ook gedurende decennia een stortplaats van radioactief materiaal geweest. Als overmaat van ramp begint het meer op te drogen, waardoor de genadeloze wind zorgt voor de verdere verspreiding van de zwaar vervuilde radioactieve grond.

Potentiële slachtoffers: 35.000
Type vervuiling: radioactiviteit
Oorzaak: nucleaire industrie

Dzerzhinsk

Dzerzhinsk , een stad gelegen op 400 kilometer ten oosten van Moskou, werd door het Guinness Book of World records uitgeroepen tot de meest chemisch vervuilde stad op aarde. Het is dan ook het centrum van de Russische chemische industrie. Tijdens de koude oorlog werden hier Russische chemische wapens aangemaakt. Gevolg: rondom de stad ligt meer dan 300.000 ton chemisch afval. Het water van de stad is dan ook zwaar geïnfecteerd met dioxine en fenol en overschrijdt zomaar eventjes 17 miljoen keer de veiligheidslimiet!

Potentiële slachtoffers: 300.000
Type vervuiling: toxische en chemische producten
Oorzaak: chemische wapenproductie tijdens koude oorlog

Vapi

De Indiase stad Vapi, op amper 170 kilometer van Mumbai, is een van de chemische zwaartepunten van India. Het kwikgehalte in het water zou liefst 96 keer hoger liggen dan de toegelaten norm van de WHO. Verder vinden we in het geloosde afval een mix van pesticiden, cyanides, en een hele waslijst van aan andere zwaar toxische producten terug. Een groot deel van de lokale bevolking heeft geen andere keuze dan van het water te drinken…

Potentiële slachtoffers: 71.000
Type vervuiling: chemicaliën en zware metalen
Oorzaak: chemische industrie

Linfen

In deze reeks komen naast veel Russische ook bedroevend veel Chinese oorden aan bod. Linfen is het hart van de Chinese steenkoolproductie. De bergen rond Linfen zijn bezaaid met legale en illegale steenkoolmijnen. In de lucht boven de stad hangen continu donkere  steenkooldampen. Voor de verstokte rokers onder ons: een verblijf van één dag in deze stad is het equivalent van drie pakjes sigaretten. Als je hier de was uithangt, ziet hij pikzwart voor hij goed en wel droog is. Volgens het Chinese Ministerie van Milieu is Linfen de stad met de grootste luchtvervuiling, en dat wil wat zeggen in een land als China dat volgens de WHO zestien van de twintig meest vervuilde steden ter wereld herbergt.

Potentiële slachtoffers: 3.000.000
Type vervuiling: steenkoolgassen, stofdeeltjes
Oorzaak: steenkoolindustrie

Tianying

Tianying is een stad in de Chinese provincie Anhui. Hier wordt de vervuiling veroorzaakt door het winnen en verwerken van lood. In 85% van alle luchtstalen vindt men zware loodconcentraties terug. Het bloed van de plaatselijke kinderen bijvoorbeeld bevat 24 keer meer lood dan standaard is toegestaan.

Potentiële slachtoffers: 140.000
Type vervuiling: lood en andere zware metalen
Oorzaak: mijnindustrie

Napels

Het Italiaanse Napels is een buitenbeentje, want de vervuiling wordt hier niet veroorzaakt door zware industrie. Wie dacht dat de eerdere afvalproblemen van Napels opgelost waren, vergist zich. Al 15 jaar lang bepaalt de Camorra (zeg maar de maffia) wanneer en hoe vaak er vuilkarren uitrijden. De inwoners van Napels kunnen wekenlang niets anders doen dan hun afval op straat dumpen. In 2008 werd al eens het Italiaans leger ingezet om de afvalberg op te ruimen. Ondertussen ligt er opnieuw 9000 ton vuilnis te wachten om opgehaald te worden. Berlusconi paait en belooft snelle oplossingen, maar of er definitief beterschap in zicht is?

Potentiële slachtoffers: 3.000.000
Type vervuiling: huisvuil
Oorzaak: falend afvalbeleid

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top