De truitjes van de Rode Duivels door de jaren heen

Sport | In de wedstrijd tegen Cyprus stellen de Rode Duivels hun nieuwe truitjes voor aan het publiek, die ze zullen dragen op het EK 2020. Het gaat om een opvallend nieuw ontwerp van Adidas: rode shirts met zwarte strepen. Zullen deze truitjes het team van Roberto Martinez geluk brengen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoe kwamen de Belgen op de vorige grote toernooien voor de dag? Wij blikken terug tot 1972!

WK 2018

Het WK 2018 ligt nog vers in ons geheugen, met dank aan de fantastische prestaties van onze Rode Duivels. In hun opvallende retro-outfits, geïnspireerd door de truitjes van het EK 1984, schitterden de Belgen op het WK in Rusland. België haalde het maximum van de punten in de groepsfase, maar moest alles uit de kast halen om Japan te verslaan in de achtste finale. Daarna volgde een ongelofelijke thriller tegen Brazilië, die deze generatie sowieso een plaats in de geschiedenisboeken oplevert. In de halve finale moest het team van Roberto Martinez wel zijn meerdere erkennen tegen de latere wereldkampioen Frankrijk. Door de troostfinale tegen Engeland te winnen, sloten de Rode Duivels het WK toch nog met een medaille af.

Op de foto herkennen we Thibaut Courtois, Romelu Lukaku, Marouane Fellaini, Axel Witsel, Vincent Kompany, Mousa Dembélé, Toby Alderweireld, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Nacer Chadli en Jan Vertonghen.

EK 2016

De verwachtingen waren hoog gespannen voor de Rode Duivels op het EK 2016: zou de gouden generatie in Frankrijk een prijs kunnen pakken? Uiteindelijk werd het EK voor de meeste fans een teleurstelling. Na een nederlaag tegen Italië in de eerste groepswedstrijd, wisten de Rode Duivels zich wel nog te plaatsen voor de achtste finales tegen Hongarije, die vlot voor de bijl gingen. In de kwartfinale liep het echter nog verkeerd af tegen Wales, hoewel de Belgen op voorsprong waren gekomen. De onverwachte uitschakeling betekende meteen ook het doodsvonnis van bondscoach Marc Wilmots.
Vooral de uitshirts van de Rode Duivels gingen toen over de tongen, die waren immers een verwijzing naar de Belgische wielertruitjes.

Op de foto zien we Thibuat Courtois, Romelu Lukaku, Mousa Dembélé, Axel Witsel, Thomas Meunier, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Yannick Carrasco en Thomas Vermaelen.

WK 2014

In 2014 bereikten we voor het eerst sinds 2002 nog eens een groot toernooi: het WK in Brazilië. Het team van Marc Wilmots won zijn drie wedstrijden in de groepsfase en schakelde in een memorabele wedstrijd de Verenigde Staten uit in de achtste finale. De kwartfinale bleek uiteindelijk het eindstation na een non-match tegen het Argentinië van Lionel Messi, de latere finalist.

Op de foto herkennen we Thibaut Courtois, Axel Witsel, Daniel Van Buyten, Vincent Kompany, Marouane Fellaini, Jan Vertonghen, Kevin Mirallas, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Toby Alderweireld en Divock Origi.

WK 2002

Lange tijd het laatste grote toernooi waar de Rode Duivels aan deelnamen, in Japan en Zuid-Korea. België werd in de tweede ronde uitgeschakeld door Brazilië na een afgekeurd doelpunt van Marc Wilmots door scheidsrechter Peter Prendergast.

Op de foto herkennen we: Geert De Vlieger, Timmy Simons, Marc Wilmots, Daniël Van Buyten, Eric Van Meir, Peter Van Der Heyden, Jacky Peeters, Johan Walem, Yves Vanderhaeghe, Bart Goor en Gert Verheyen.

EK 2000

Door het toernooi zelf te organiseren kon België in 2000 nog eens deelnemen aan het EK. België won nog wel de openingswedstrijd, maar verloor daarna twee keer en mocht meteen inpakken.

Van links naar rechts en boven naar onder: Emile Mpenza, Joos Valgaeren, Branko Strupar, Filip De Wilde, Marc Wilmots, Lorenzo Staelens, Eric Deflandre, Gert Verheyen, Yves Vanderhaeghe, Bart Goor en Philippe Léonard.

WK 1998

België speelde in witte outshirts tijdens het duel tegen Nederland op het WK in Frankrijk. Na drie gelijke spelen kon België zich niet plaatsen voor de tweede ronde.

Op de foto herkennen we: Philippe Clement, Luc Nilis, Lorenzo Staelens, Mike Verstraeten, Filip De Wilde, Marc Wilmots, Danny Boffin, Franky Van der Elst, Luis Oliveira, Vital Borkelmans en Bertrand Crasson.

WK 1994

Het WK 1994 in de Verenigde Staten eindigde voor de Belgen in een drama na een niet gefloten strafschop tegen Duitsland. Ook de mode van de jaren negentig was een drama te noemen.

Van links naar rechts en boven naar onder: Franky Van der Elst, Lorenzo Staelens, Josip Weber, Georges Grün, Philippe Albert, Marc Emmers, Vital Borkelmans, Enzo Scifo, Michel De Wolf en Marc Degryse.

WK 1990

Ook de Mondiale in Italië eindigde voor de Rode Duivels in de tweede ronde. Engeland en vooral David Platt waren deze keer de boosdoeners.

Op de foto herkennen we: Georges Grün, Stéphane Demol, Franky Van der Elst, Michel Preud’homme, Jan Ceulemans, Enzo Scifo, Eric Gerets, Marc Degryse, Michel de Wolf, Lei Clijsters, Bruno Versavel.

WK 1986

Wie herinnert zich de prestaties van onze Rode Duivels op het WK in Mexico niet? België werd er knap vier na verlies in de halve finale tegen Argentinië.

Van links naar rechts en boven naar onder: Jan Ceulemans, Jean-Marie Pfaff, Patrick Vervoort, Georges Grün, Stéphane Demol, Nico Claesen, Eric Gerets, Danny Veyt, Enzo Scifo, Michel Renquin en Franky Vercauteren.

WK 1982

Op het WK in Spanje werden de Rode Duivels uitgeschakeld in de tweede ronde na nederlagen tegen Polen en de Sovjet-Unie.

In het basiself van het team van Guy Thys stonden toen namen als Jean-Marie Pfaff, Eric Gerets, Luc Millecamps, Walter Meeuws, Ludo Coeck, Frank Vercauteren, Jan Ceulemans en Erwin Vandenbergh. Op de foto herkennen we Millecamps.

EK 1980

Het EK in Italië van 1980 was dan weer een groot succes voor de Rode Duivels, die er uiteindelijk in de finale verloren van West-Duitsland.

Ook toen stond Guy Thys aan het roer van een team met sterkhouders als Jan Ceulemans, René Vandereycken, Jean-Marie Pfaff, aanvoerder Julien Cools, Wilfried Van Moer, Raymond Mommens en François Van der Elst. Op de foto herkennen we Van der Elst en Vandenbergh.

EK 1972

Slechts vier landen namen deel aan het EK in 1972 in eigen land. België eindigde uiteindelijk derde na verlies in de halve finale tegen West-Duitsland en winst tegen Hongarije in de troostfinale.

Raymond Goethals was de trainer van de toenmalige selectie met onder andere Christian Piot, Georges Heylens, Jean Thissen, Gilbert Van Binst, Léon Semmeling, Jan Verheyen, Jean Dockx, Raoul Lambert, Odillon Polleunis en Paul Van Himst.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top