De eerste smartphone voor je kind? Die kies je zo

Gepubliceerd op 12/09/2023 in Gouden tips van…

Tijden veranderen, want kinderen krijgen tegenwoordig op steeds jongere leeftijd hun eerste smartphone in handen. De leeftijd waarop een kind voor het eerst sms’jes verstuurt, moeten ouders zelf bepalen. Maar als je de knoop hebt doorgehakt, helpen wij je graag bij het kiezen van de beste smartphone voor je kids.

De eerste smartphone voor je kind? Die kies je zo

De meeste ouders van jonge kinderen zijn zelf nog opgegroeid met speelgoedautootjes, Barbie en Lego. Gelukkig spelen kinderen hier vandaag ook nog steeds mee, maar ze lonken al op jonge leeftijd naar het favoriete speeltje van mama of papa: hun smartphone. Zeker als ze op school hun eerste vriendjes maken, zullen ze steeds vaker vragen om hun eigen mobiele telefoon, zodat ze berichtjes kunnen sturen via sociale media, video’s op YouTube kunnen bekijken, en foto’s kunnen delen.

Voor een kind lijkt een smartphone vanzelfsprekend, maar als ouder ga je hier toch twee keer over nadenken. Stel jezelf daarom eerst de vraag: is mijn kind klaar voor zijn/haar eerste smartphone? Voor je naar de winkel of webshop holt, willen we je graag nog wat advies geven bij het nemen van die beslissing. Of gewoon om ervoor te zorgen dat je kind klaar is om op een verstandige manier een smartphone te gebruiken.

Praat erover met je kind

Natuurlijk geef je je kind nooit zomaar een smartphone. Je moet er eerst een goed gesprek over hebben. Om ervoor te zorgen dat het niet meteen uit de hand loopt, stel je best een aantal regels op. Bijvoorbeeld door je kind te verbieden met de smartphone aan tafel te zitten of het toestel vlak voor het slapengaan nog te gebruiken. Geef dan natuurlijk zelf ook het goede voorbeeld en leg uit waarom je die regels invoert.

Om helemaal gerust te zijn, kan je na aankoop van een smartphone ook allerlei opties voor ouderlijk toezicht instellen. Zo weet je zeker dat je kind niets verkeerd doet en dat je regels niet meteen geneerd worden. Je ziet onder andere hoe lang je kind z’n smartphone op een dag gebruikt en je kunt op voorhand instellen welke websites verboden zijn. Met sommige apps blokkeer je de smartphone gedurende bepaalde momenten van de dag zelfs volledig.

Met een goede beveiliging kom je ook al heel ver. In Norton Security is ouderlijk toezicht zelfs inbegrepen. Activeer dit nu via jouw MyProximus-account!


Leg een budget vast

Een extra smartphone in je gezin betekent ook extra kosten. Heb je thuis nog een oud apparaat liggen dat je toch niet meer gebruikt? Dan is het misschien een goed idee om dit toestel aan je kind te geven. Je doet er zowel je portefeuille als de planeet een groot plezier mee. Het enige wat je nodig hebt, is een simkaart.

Mogelijk kom je hier in het begin nog even mee weg, maar na een tijdje zal je kind zeker wel merken dat vriendjes op school een veel moderner apparaat hebben. Uiteindelijk zal je toch een gloednieuw toestel moeten kopen, dus bepaal in dat geval op voorhand wat je budget is en zorg dat je zeker niet meer geld uitgeeft. Wist je trouwens al dat het best mogelijk is om een nieuwe smartphone voor minder dan 300 euro te kopen?


Kies een geschikt abonnement

Behalve een smartphone heb je natuurlijk ook een mobiel abonnement nodig. Ook de limiet van dit tarief bepaal je best op voorhand. Hoe jonger je kind, hoe minder hoog dat bedrag zal moeten liggen. Tieners zullen echter actiever zijn op de sociale media en dus een grotere hoeveelheid mobiele data vragen. Thuis kunnen ze nog wel van het wifi-netwerk gebruik maken, maar op school of bij hun vriendjes vliegen de data zo de deur uit.

Via MyProximus kan je het dataverbruik van je kids gelukkig in het oog houden en bepalen wanneer je het volume bijlaadt of uitbreidt.

Wist je dat met FullControl het maandelijkse budget nooit overschreden kan worden? Zodra de belminuten en mobiele data opgebruikt zijn worden deze geblokkeerd. De ideale oplossing voor kinderen, als gratis optie beschikbaar bij Proximus Mobile Essential, Easy, Maxi en Unlimited.


Denk eventueel aan een verzekering

Laten we eerlijk zijn: de kans dat je kind ooit met een kapotte smartphone thuiskomt, is vrij reëel. Een scherm is snel gebarsten, dus investeer zeker al in een folie of hoesje. Maar misschien is dat niet voldoende …

Wist je al dat je een smartphone ook kunt laten verzekeren? Met Smartphone Omnium is het toestel van je kind verzekerd tegen schade en diefstal. Da’s goedkoper dan om de twee maanden een nieuwe smartphone te moeten kopen.


Kies de beste smartphone voor je kind

Nu is het tijd om de eerste smartphone voor je kind te gaan kiezen. Een spannend moment, maar ook niet eenvoudig want er zijn tientallen beschikbare modellen. Probeer daarom al eens na te denken over de belangrijkste criteria. Moet de batterij van de smartphone een lange levensduur hebben? Moet het in de eerste plaats een stevig toestel zijn? Of zoek je een model dat uitblinkt bij het maken van foto’s en video’s? Hieronder vind je alvast drie toestellen die misschien in aanmerking zullen komen:

1. Samsung Galaxy A14

Wil je je kind graag laten starten met een budgetvriendelijk instapmodel? Dan is de Samsung Galaxy A14 een goede keuze. Met 64 GB heeft je kind genoeg opslagruimte voor foto’s en apps, maar je kan er ook nog een microSD-kaart aan toevoegen. Deze smartphone heeft een eenvoudige, maar stevige behuizing en een 6,6 inch scherm met en degelijke helderheid en beeldkwaliteit. Hij heeft een basic 50Mp hoofdcamera, en een 13 MP frontcamera. Daar komt jouw kind al een heel eind mee als hij foto’s wil leren maken met zijn smartphone.

Starten met de Samsung Galaxy A14? Haast je naar onze webshop!


2. Samsung Galaxy A34 5G

Met de Galaxy A34 5G heeft je kind een degelijke smartphone met een camera voor elk moment. Hij biedt veel voor weinig, zoals een ijzersterke 5.000 mAh-batterij die lang meegaat en beschikt over Fast Charge-technologie, een groot AMOLED-scherm van 6,6 inch en een modern design dat niet moet onderdoen voor duurdere modellen.

Met maar liefst vier camera’s en een verversingsnelheid van 90 Hz maak en bekijkt je kind beeldmateriaal in uitstekende kwaliteit. Zo kan hij makkelijk filmpjes maken en bewerken, streamen of gamen op zijn smartphone. Dankzij de 5G-processor geniet je bovendien ook nog eens van het snelste mobiele netwerk van dit moment!

Interesse in de Samsung Galaxy A34 5G? Neem dan snel een kijkje in onze webshop!


3. OPPO A57s

Ook het Chinese smartphonemerk OPPO heeft enkele geschikte toestellen als eerste smartphone voor je kind. De OPPO A57s is een zeer zuinige smartphone die alles biedt wat jouw kind nodig heeft. Ook dit toestel heeft een 6,6 inch beeldscherm met een degelijke beeldresolutie. Met een intern geheugen van 128 GB komt je kind ook ruim toe om alle foto’s en filmpjes te bewaren. Die beelden zien er trouwens best goed uit dankzij de kwalitatieve hoofd- en frontcamera. In combinatie met een krachtige 5.000 mAh-batterij heeft je kind een smartphone waar hij of zij uren plezier aan zal beleven!

Klaar voor de OPPO A57s? Haal hem nu in onze webshop!


4. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G

Met zijn OnePlus Nord CE 5G wil het Chinese merk haar slag slaan op de markt van de smartphones uit de middenklasse. Met zijn 6,72 inch beeldscherm krijg je een duidelijk beeld, maar ligt hij wel nog perfect in de hand en past hij gemakkelijk in de broekzak, wat bijzonder handig is voor kinderen. Hij is compatibel met het 5G-netwerk om supersnel te surfen op het mobiele netwerk en beschikt over 128 GB geheugen. OnePlus staat bekend om zijn camera’s en met een 108 MP hoofdcamera en 16 MP selfiecamera moet je zeker niet onderdoen.

Beniewd naar de OnePlus Nord CE 3 Lite 5G? Bestel hem in onze webshop!


5. Fairphone 4 5G

De jeugd van tegenwoordig is meer en meer begaan met het welzijn van onze planeet, maar dat wil niet zeggen dat ze geen smartphone willen. De smartphonefabrikant Fairphone heeft een credo: toestellen aanbieden die zowel efficiënt zijn als respectvol voor het milieu en de arbeidsomstandigheden doorheen de productieketen.

Het merendeel van de gebruikte materialen is immers afkomstig uit conflictvrije gebieden en het welzijn van de werknemers in de productieketen wordt gerespecteerd. Fairphone stelt bijvoorbeeld alles in het werk om zijn werknemers voorbeeldige arbeidsomstandigheden te bieden, zowel wat de arbeidsvoorwaarden als de lonen betreft. Bovendien gebruikt de Nederlandse fabrikant zoveel mogelijk gerecycleerde materialen, zoals plastic en koper.

Aan de achterkant van het toestel zitten drie krachtige lenzen waaronder de 48 MP hoofdlens met autofocus om je te helpen scherp te stellen. Genieten van een mooi landschap? Gebruik dan de 48 MP groothoeklens! Alles zonder aan kwaliteit in te boeten, want de camera is voorzien van een kleursensor om de kleuren beter vast te leggen. Dat is nog niet alles, want de Fairphone 4 profiteert ook van de Time of Flight-technologie. Zo’n lens maakt het mogelijk om dat wat je fotografeert onder de aandacht te brengen door de achtergrond onscherp te maken.

De Fairphone 4 heeft gekozen voor een 3.905 mAh-batterij. In combinatie met de krachtige processor zorgt dat ervoor dat je smartphone het een hele dag volhoudt. Bovendien geniet je van Quick Charge-technologie, waarmee je 50% van de batterij in slechts 30 minuten kan opladen.

Interesse in de Fairphone 4? Ga dan snel eens kijken in onze webshop!


Wil je het smartphonegebruik van je kind beter beheren? Met Proximus Mobile Easy FullControl zorg je ervoor dat je kind nooit over het vooraf bepaalde budget gaat. Wordt de limiet overschreden? Dan blokkeert het dataverbruik, zodat je op het einde van de maand zeker niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Ontdek nu Proximus Mobile Easy FullControl

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie