Welke afspraken maak je met je kind over smartphonegebruik?

Gepubliceerd op 01/03/2022 in Gouden tips van…

Vroeg of laat vraagt je tiener om een eigen smartphone. En jij kan in deze tijden niet anders dan ermee in te stemmen, als hij of zij een geschikte leeftijd bereikt heeft tenminste. Maar … internet is een wondere wereld die een positieve én negatieve impact kan hebben op je kind. Afspraken over het gebruik van die gsm zijn dus van groot belang.

Welke afspraken maak je met je kind over smartphonegebruik?

1. Check wanneer je kind er klaar voor is

Misschien vraagt je kind al enige tijd om een smartphone. Heel wat ouders staan het toe vanaf het middelbaar of uit praktische overwegingen nog iets vroeger indien ze gescheiden zijn. Dat hoeft echter geen richtlijn voor jou te zijn. Als je vindt dat het nog te vroeg is, omdat je zoon of dochter nog niet verantwoordelijk kan omspringen met het toestel, geef dat dan aan en leg ook heel eerlijk uit waarom.

Bied hem of haar wel perspectief. Spreek bijvoorbeeld af dat het wél kan vanaf een specifieke leeftijd of duid een moment aan in jullie agenda over x aantal maanden om het er nog eens over te hebben.

2. Beperk de schermtijd

Te lang op een scherm zitten staren, is mentaal en fysiek niet gezond. Dat weten we allemaal. Bepaal dus vooraf een maximale schermtijd voor zowel de smartphone, tablet, laptop als tv. Per dag of per week. Met eventueel andere afspraken in de weekends en vakantie. Bespreek het samen en houd je er ook aan. Het is zelfs mogelijk om op het apparaat zelf een limiet in te stellen. Zo voorkom je dagelijkse discussies. Jij geeft dan wel best zelf het goede voorbeeld door ook niet te veel tijd op je gsm te spenderen …

3. Maak afspraken over apps

Nog een gesprek om te voeren met de jongere in huis gaat over de apps die ze downloaden. Zeker als ze hun eerste smartphone in handen hebben, weten ze vaak nog niet goed waar ze aan beginnen. Leg bijvoorbeeld uit dat sommige apps of opties in die apps betalend zijn. In-app-aankopen van drie of vier euro … Dat lijkt niet veel, maar als je er zo 20 downloadt, loopt het bedrag aardig op. Als ouder stel je uiteraard zelf best in dat ze niet zomaar alles kunnen aankopen wat ze willen.

4. Leer het verschil aan tussen wifi en mobiele data

Een belangrijke tip waar vooral de jongste kinderen nog geen idee van hebben: zorg ervoor dat ze begrijpen wanneer ze wifi of mobiele data moeten gebruiken. Een uurtje TikTok of YouTube slurpt data! Zet daarom een beperking op het verbruik van de mobiele data of laat hen de extra kost met hun eigen zakgeld betalen. Leer je zoon of dochter ook altijd te kiezen voor een beveiligd wifinetwerk!

5. Smartphone mee naar bed of school?

Heel wat jongeren zijn verknocht aan hun smartphone en willen het apparaat altijd en overal meenemen. Ga samen na wat de regels op school zijn. Misschien mogen ze sms’en tijdens de speeltijd, maar niet bellen of fotograferen. Leg je kind uit waarom die regels bestaan. Geef ook mee waarom je graag hebt dat zijn of haar smartphone ‘s avonds niet mee naar de slaapkamer gaat.

6. Koop een stevig hoesje

Een gloednieuwe smartphone om mee te pronken? Daar doe je veiligheidshalve maar beter een mooi maar robuust hoesje rond. Laat je zoon of dochter gerust zelf het design kiezen, maar kijk wel even mee of de hoeken van de smartphone goed beschermd zijn bij een eventuele val.

7. Sta open voor vragen

Op TikTok, Snapchat, YouTube, WhatsApp en alle andere populaire apps voor jongeren staat heel wat leuke content, maar niet alle inhoud is al geschikt voor de ogen van jouw zoon of dochter. Laat je tiener weten dat hij of zij altijd bij jou terecht kan voor eventuele vragen. En leg ook uit dat er online bedreigingen bestaan zoals cyberpesten, phishing, sexting, … Op school krijgt je zoon of dochter hier ongetwijfeld ook al uitleg over, maar het kan nooit kwaad om te herhalen dat je er bent als je kind vragen heeft.

Wil je het smartphonegebruik van je kind beter beheren? Met Mobilus S of M kunt u de optie "Mijn budget beheren" kiezen en zorg je ervoor dat je kind nooit over het vooraf bepaalde budget gaat. Wordt de limiet overschreden? Dan blokkeert het dataverbruik, zodat je op het einde van de maand zeker niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Ontdek Mobilus FullControl!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie