Hoe kan ik mijn smartphone terugvinden?

Gepubliceerd op 14/04/2021 in Gouden tips van…

Er bestaat niets vervelender dan je smartphone kwijt te raken. Of toch, dat hij gestolen wordt. Gelukkig laat de moderne technologie je toe om je gsm op te sporen, tenminste als je op voorhand een aantal functies inschakelt. Ontdek hier hoe je je smartphone kan terugvinden.

Hoe kan ik mijn smartphone terugvinden?

Je komt thuis na een lange dag, wil nog snel even Whatsapp checken en ... Waar is die gsm? Ga je alle plekken af waar je die dag geweest bent? Vraag je iemand om de hele tijd naar jou te bellen om te zien of hij toch niet in een of andere jaszak zit? Of vrees je meteen dat hij gestolen is? Dan kan je hieronder lezen hoe je hem misschien kan terugvinden. Zowel Google als Apple hebben hiervoor een app met auto-locatiefunctie ontwikkeld waarmee je je telefoon tot op enkele meters nauwkeurig kan traceren.

Je Android-smartphone traceren

  1. Schakel de dienst “Vind mijn apparaat”of “Find my Device” in, die functie staat tegenwoordig standaard op elke Android-telefoon. Is dat toch niet het geval, dan kan je hem als app downloaden uit de Google Play Store. Doe dit op meerdere toestellen, zodat je een ander toestel hebt om het verloren exemplaar mee op te sporen. Je kan steeds controleren of de functie ingeschakeld is via “Instellingen > Beveiliging en locatie > Vind mijn apparaat.”
  2. In hetzelfde tabblad zit ook een instelling rond privacy. Via de optie “Locatie” kan je instellen hoe nauwkeurig je geolocatie is en dus hoe nauwkeurig je je smartphone zal kunnen traceren. Met behulp van GPS, WiFi-netwerken en mobiele netwerken verzamelt Google anoniem gegevens om haar locatiegebaseerde diensten te verbeteren, en jouw smartphone op te sporen. Geef Google daarom ook toegang tot jouw locatiegeschiedenis, want dan is de kans groter dat je je toestel kan traceren. Die instellingen kan u beheren via “Instellingen > Beveiliging en locatie > Locatie > Locatiegeschiedenis van Google.”
  3. Als je je smartphone kwijt bent, open je de app op een ander toestel of surf je op je computer naar Android ApparaatbeheerNieuw venster. Daar log je in met hetzelfde Google account als dat van het toestel dat je kwijt bent. Google probeert nu verbinding te maken met jouw telefoon. Als dat lukt, verschijnt er een kaart met daarop de locatie en zie je met welk WiFi-netwerk hij momenteel verbonden is en het percentage van je batterij.
  4. Je kan nu naar de locatie gaan om je toestel op te halen, maar je kan kiezen om 5 minuten lang de ringtone van je smartphone te laten overgaan, zelfs als hij op stil staat. Zo kan je hem terugvinden als hij bijvoorbeeld in je eigen huis, op school of op kantoor kwijtgeraakt is. Ligt hij op een locatie waar je niet meteen bij kan, dan kan je je telefoon vanop afstand vergrendelen en uitloggen op je Google account. Zo krijgt niemand toegang tot je toestel en kan je een bericht op je vergrendelscherm laten verschijnen met je contactgegevens zodat iemand het toestel misschien aan je terugbezorgt. Denk je dat hij gestolen is en je hem niet meer zal terugzien, dan kan je vanop afstand al je gegevens wissen, maar hem niet langer traceren.

Je iPhone traceren

  1. Het systeem voor het traceren van je iPhone werkt op dezelfde manier als bij Android-toestellen. Ook hier moet je zorgen dat “Zoek mijn iPhone” is ingeschakeld. Dat doe je via “Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone.” Activeer vervolgens ook de functie “Stuur laatste locatie”, zo krijg je automatisch de locatie van je telefoon binnen via je iCloud account als je batterij bijna leeg is. Schakel ook steeds locatievoorzieningen in voor een zo nauwkeurig mogelijke tracering.
  2. Om je iPhone te vinden, gebruik je de app “Zoek mijn iPhone” op de iPhone van iemand anders of log je in op je iCloud-account en klik je op het icoontje van Zoek mijn iPhoneNieuw venster. Net als bij Android-telefoons verschijnt er een kaart in beeld zodra Apple je toestel heeft gevonden.
  3. Je krijgt nu dezelfde opties als bij een Android-smartphone. Je kan een geluid laten afspelen om te luisteren of je iPhone in de buurt ligt. Via de “Lost Mode” kan je je iPhone vanop afstand vergrendelen met een toegangscode en een persoonlijke boodschap versturen aan de eventuele vinder. Daarbij worden ook creditcards of andere betaalpassen die aan de App Store en Apple Pay zijn gekoppeld, tijdelijk geblokkeerd. Zodra je je apparaat weer terug hebt en inlogt op je iCloud account, kun je ze weer gebruiken. Tot slot kan je ook alle content van je iPhone wissen, maar dan kan je “Zoek mijn iPhone” niet meer gebruiken.

Wat als ik “Find my iPhone” niet had ingeschakeld?

Als de functie “Zoek mijn iPhone” niet aan stond toen je je smartphone kwijtraakte, dan kan je hem niet traceren via deze functie. Toch zijn er een aantal zaken die je kan doen om je gegevens te beschermen.

  1. Wijzig het wachtwoord van je Apple IDNieuw venster. Zo zorg je ervoor dat andere mensen geen toegang krijgen tot je iCloud-gegevens en geen apps kunnen gebruiken op je toestel. Wijzig vervolgens de wachtwoorden van je andere accounts op het apparaat, zoals je e-mailaccounts, Facebook of Twitter.
  2. Geef het verloren of gestolen apparaat aan bij de plaatselijke politie. De politie vraagt mogelijk het serienummer van je smartphone, dat serienummer kan je online opzoekenNieuw venster.
  3. Maak melding van je verloren of gestolen iPhone bij je mobiele aanbieder. Die kan je account uitschakelen om zo telefoongesprekken, sms-berichten en gebruik van mobiele data te voorkomen.
  4. Verwijder uw zoekgeraakte of gestolen apparaat uit uw lijst met vertrouwde apparatenNieuw venster.

Je Windows-smartphone traceren

Voor Windows bestaat er ook een functie “Mijn telefoon zoeken”. Activeer eerst de traceerfunctie op je toestel, in het tabblad onder instellingen. Als je je smartphone vervolgens kwijt bent, kan je hem opsporen vanoop een andere smartphone, tablet of computer. Daarvoor ga je naar de website van MicrosoftNieuw venster en log je in met hetzelfde account als op je smartphone. Selecteer je toestel en klik op “Mijn telefoon zoeken”.


Spoor je toestel op met een app

Er bestaan ook apps zoals Life 360Nieuw venster waarmee je niet alleen je eigen smartphone kan traceren, maar ook op elk moment zien waar je kinderen, partner of vrienden zich bevinden. Daarnaast bestaan er ook nog meer geavanceerde 'spionageapps'Nieuw venster. Met deze apps kan je vanop afstand de nummers bekijken die de dief belde of de berichten die hij met je toestel verstuurde. Met de app Prey Anti-TheftNieuw venster kan je zelfs in het geheim foto's van de dief of van de plek waar hij zich bevindt nemen met de front- of backcamera.

Blijkt je smartphone toch onvindbaar of is hij echt gestolen? Bekijk dan zeker eens het aanbod aan smartphones in onze webshop. Voor elk budget is er wel een toestel te vinden dat aan al je wensen voldoet. Het is een kleine troost als je je toestel kwijt bent of gestolen zag, maar met een nieuwe smartphone ben je dat zo weer vergeten.

Ontdek nu onze smartphones in de webshop!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie