Filmavond: Lukas Dhonts Girl in vijf weetjes!

Zin in film, maar niet om de deur uit te gaan? Lukas Dhonts ‘Girl’ is nu te huur in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV. Vijf weetjes over deze ijzersterke debuutfilm.

Filmavond: Lukas Dhonts Girl in vijf weetjes! © Lumière

Girl is een film van Lukas Dhont met onder meer Victor Polster, Arieh Worthalter en Katelijne Damen. De film greep naast een Oscarnominatie, maar kaapte vier prijzen weg in Cannes en evenveel bij de Magrittes du Cinéma. Ook op andere festivals viel hij meermaals in de prijzen.
 
Girl is nu te huur in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV.
Hoe een film huren uit onze Op aanvraag-catalogus?
 

Het verhaal van Nora

Het verhaal van Nora © Isopix

Girl laat ons binnenkijken in het leven van de vijftienjarige Lara, die het wil maken als ballerina. Samen met haar vader trotseert ze de wereld, maar vooral haar tegenstribbelende lichaam, want Lara werd geboren als jongen. Ze wordt toegelaten op een balletschool, maar ze zal haar lichaam tot het uiterste moeten drijven om haar doel te bereiken.Het verhaal van Lara is eigenlijk het verhaal van Nora Monsecour, de danseres en transgender op wie de film geïnspireerd is. De nu tweeëntwintigjarige danseres startte haar transitie op achtjarige leeftijd. Ze werd geboren als Aaron en koos zelf voor de naam Nora, een omkering van haar geboortenaam, toen ze op dertienjarige leeftijd als meisje naar school begon te gaan.

Ijzersterk debuut van een jonge regisseur

Ijzersterk debuut van een jonge regisseur © Isopix

Het is bijna niet te geloven, maar ‘Girl’ is de eerste langspeelfilm van regisseur Lukas Dhont.

Wie is deze jonge regisseur?

De zevenentwintigjarige Lukas Dhont groeide op in de Zwalmstreek. Zijn vader staat aan het hoofd van een metaalverwerkend bedrijf. De liefde voor film heeft hij van zijn moeder, die mode geeft aan Sint-Lukas in Gent.

Lukas Dhont studeerde in 2014 af aan het KASK in Gent, de filmschool waar ook Felix van Groeningen zijn opleiding kreeg. Dhont zat er in de klas met de dochter van Dirk Impens, de producent van ‘Girl’ die met productiehuis Menuet eerder films als The Broken Circle Breakdown, De Helaasheid der Dingen en Daens op het witte doek bracht.

Voor zijn tweede langspeler zal Dhont opnieuw samenwerken met ‘Girl’-coscenarist Angelo Tijssens en producent Dirk Impens.

Inspiratie uit de krant

Inspiratie uit de krant © Lumière

Regisseur Lukas Dhont las op zijn achttiende een krantenartikel over Nora, die ballerina wilde worden maar niet van de jongens- naar de meisjesklas mocht. Het verhaal bleef hangen en inspireerde hem negen jaar later voor zijn debuutfilm.

Victor Polster op spitzen

Victor Polster op spitzen © Isopix

De rol van Lara wordt vertolkt door de zestienjarige danser Victor Polster, die in ‘Girl’ een verbluffende prestatie neerzet.

Om de ideale acteur of actrice voor Lara te vinden, liet regisseur Lukas Dhont meer dan vijfhonderd dansers auditie doen.

‘Het moest iemand zijn die op dat niveau kon dansen en geheel natuurlijk bleef bij het acteren. Bij Victor dachten we allemaal meteen: wow. We zagen hem dansen, eerst in een groep. Er was iets broos en superengelachtigs aan hem’, vertelt de regisseur in een interview met De Volkskrant.

De zestienjarige Victor komt uit Schaarbeek en danst als sinds zijn negende, momenteel bij het Ballet van Vlaanderen in Antwerpen. Voor zijn rol in ‘Girl’ moest de acteur leren dansen op spitzen, iets wat normaal alleen ballerina’s doen. Op drie maanden tijd leerde hij iets waar ballerina’s normaal jaren voor oefenen. Een uitzonderlijke prestatie, en niet zonder gevaar.

‘Het was wel pijnlijk, ja’, zegt Polster daarover in De Volkskrant, ‘maar dat was ook nodig om tot de emotie te komen.’

Geen 'klassieke' transgenderfilm

Geen 'klassieke' transgenderfilm © Isopix

Girl vertelt het verhaal van een transmeisje, maar focust niet – zoals je misschien zou verwachten - op de reactie van de buitenwereld. Lara wordt in de film omringd door mensen die haar steunen. Een enthousiaste vader, een school die haar aanvaardt.

De film richt zijn blik op haar innerlijke strijd en het gevecht dat ze voert met haar lichaam.

"Ik wilde de struggle van Lara overbrengen, maar de focus ligt niet uitsluitend op de transgenderthematiek," vertelde Dhont in een interview met Knack Focus. "Ze is een adolescente, een dochter, een zus. Iedereen kan raakvlakken vinden."

Benieuwd?

Girl is nu te huur in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV.
Hoe een film huren uit onze Op aanvraag-catalogus?

Top