De prachtige Anna Drijver over haar rol in Undercover!

Tot voor kort een nobele onbekende in Vlaanderen, maar nu al enkele weken op het scherm aan de zijde van Tom Waes. Lees hier ons interview!

De prachtige Anna Drijver over haar rol in Undercover! © Isopix

Helemaal niet vreemd als je tot enkele weken geleden nog nooit van Anna Drijver had gehoord. In Nederland is ze weliswaar al jaren een leading lady van film en televisie, maar bij ons was ze tot voor kort een nobele onbekende.

Tot voor kort, inderdaad. Sinds enkele weken schittert ze elke zondagavond op Eén aan de zijde van Tom Waes. Als de impulsieve Nederlandse flik Kim De Rooij kruipt ze in Undercover met een Belgische collega in een caravan op een Limburgse camping. Undercover, om een drugsbaron te strikken.Wij hadden een leuk gesprek met haar. Lees hier ons interview!

Vanuit het niks: Kim De Rooij, de Hollandse flik

Vanuit het niks: Kim De Rooij, de Hollandse flik © VRT - Jo Voets

Kun je iets vertellen over jouw rol in de serie?

Anna Drijver: “Ik speel Kim De Rooij, een undercoveragente die samen met Bob, Tom Waes dus, op een Limburgse camping in een caravan wordt gezet om een drugsbaron te pakken. Dat moet zo onopvallend en subtiel mogelijk gebeuren: je moet eerst vrienden worden, je langzaam in zijn wereld wurmen. Je volgt in de serie hoe we infiltreren, vrienden worden, iemands vertrouwen proberen te winnen. Ik richt me daarbij vooral op Danielle, de vrouw van de crimineel in kwestie.”

Hoe is deze rol bij jou beland?

Anna Drijver: “Wel, opeens – voor mijn gevoel uit het niks – werd ik benaderd door Pieter Van Huyck van productiehuis De Mensen en Nico Moolenaar, de showrunner. Die kwamen ineens met dat script aanzetten, dus ik lees dat en ik wilde meteen doorlezen, doorlezen, doorlezen! En ik dacht: wat is dit voor een prachtproject?!”

“Ik versta Tom ook écht bijna niet!”

“Ik versta Tom ook écht bijna niet!” © PN

Hoe zou je het genre van de serie omschrijven?

Anna Drijver: “Goh, dat is best moeilijk. Er zit wel een lichtheid in de serie, maar ik vind het toch vooral een spannende crimeserie. Wat ik zelf goed vind: je gaat van de personages houden, en dan zowel van de criminelen als van de mensen die hen moeten pakken. Dat zie je tegenwoordig wel vaker, en dat is groter dan puur het genre. Alle personages hebben hun goede en slechte kanten, en uiteindelijk kijk je omdat die ménsen zo interessant zijn. Het zijn de personages van wie je gaat houden, of die je interessant vindt. Dat zit ook in Undercover, maar het blijft wél een misdaadserie, het gaat over de missie om iemand op te pakken.”

Er zit ook wel humor in Undercover.

Anna Drijver: “Ja, maar geen grappen en grollen. De humor komt vaak voort uit de setting, de tegenstellingen. Die rijke drugsbaron op de camping, hun smaak en kledingstijl, het contrast tussen hoe ze eruitzien en waarmee ze mee bezig zijn. Ik bedoel, gezellig op de camping en ondertussen die drugsbusiness runnen…
 
Ook tussen de personages van Tom en mezelf zie je die tegenstelling terug, en ook daar zit vaak humor in. Je zal maar in zo’n heel klein caravannetje – een stacaravan, zoals jullie zeggen – gezet worden met iemand die je niet kent, iemand over wie je toch wel vooroordelen hebt … En die worden ook af en toe bevestigd. De tegenstellingen tussen Vlamingen en Nederlanders zorgt ook voor humor en is een heel interessant gegeven voor de serie. De taalverschillen alleen al zijn heel grappig. Ik versta Tom ook écht bijna niet, in het begin helemaal niet zelfs! Ik heb nog nooit zo vaak ‘Wat? Wat zeg je?’ gezegd als het afgelopen jaar. In het begin heb ik meteen laten weten dat ik niet ging doen alsof ik iets verstond als dat niet zo was. En dan zo ‘hmm’ antwoorden? Nee, daar hou ik niet van. Dus ik zeg dan: ‘Nee nee, nog een keer. Het is net Hongaars voor mij, wat je daar zei’. Grappig wel!”

“Ik wil wel eens in De Slimste Mens of zo!”

“Ik wil wel eens in De Slimste Mens of zo!” © VRT - Jo Voets

Je kende Tom Waes ook nog niet voor jullie aan de opnames begonnen.

Anna Drijver: “Nee, ik kende hem eigenlijk niet. Reizen Waes was wel op tv, dus om hem een beetje te begluren, heb ik dat lekker zitten te bekijken. Maar ik kende hem niet zoals jullie hem kennen, en dat was eigenlijk wel fijn. Ik heb niet hoeven te strijden met een beeld dat ik al had van hem. Ik had meteen iets van ‘Oh, dat is mijn collega en wat een sympathieke gast is dat’.
Andersom was het ook zo, want de Belgen kenden mij ook niet. Het was een beetje alsof ik op een nieuwe middelbare school kwam en opeens weer nieuwe vrienden mocht maken, of zo.”

Ja, je was hier nog niet echt bekend vóór Undercover.

Anna Drijver: “Nee, echt niet. Het is eigenlijk grappig: onze landjes liggen zo dicht bij elkaar, maar we zien weinig van elkaar in de bioscoop of op de televisie.”

“Ik denk dat ik de komende tijd een soort kennismakingstour ga houden in Vlaanderen! Het heeft wel iets dat niemand mij hier kent, en dat ik steeds foto’s moet maken van fans met Tom Waes. Maar voor de serie is het natuurlijk niet zo handig, haha. Ik wil wel eens in De Slimste Mens of zo, of een andere leuke Belgische show!”
 
Hoe verliep de samenwerking tussen jou en Tom?

Anna Drijver: “Echt héél fijn, ik ben echt blij met Tom. We lijken in sommige opzichten ook op elkaar: we zijn bijvoorbeeld harde werkers, ik denk dat we allebei wel leven voor ons werk. We hebben ook heel weinig geduld, dus bij opnames die vaak over moeten, hebben we beiden iets van ‘Oh, een nieuwe uitdaging graag’. En lang wachten, dat is ook niks voor ons! Maar samenwerken was heel fijn. Je moet zóveel samen doen en ook best wel pittige scènes spelen. Het is gewoon fijn als je je tegenspeler dan kan vertrouwen, en dat zat helemaal goed.”

Zijn jullie vrienden geworden?

Anna Drijver: “Ja, ik denk het wel. Hij klaagt soms dat ik véél te veel praat, maar ik zeg dan altijd: ‘Het gaat zo stíl worden na de opnames, Tom! Je gaat me nog missen met Kerst straks, als je weer thuis bent’. En dan zegt hij: ‘Aah, zalig!’.”

“Met Frank ben ik al eens getrouwd geweest, en die heb ik ook al een keer van de trap geduwd”

“Met Frank ben ik al eens getrouwd geweest, en die heb ik ook al een keer van de trap geduwd” © VRT - Jo Voets

Had je al eerder gewerkt met andere mensen uit de ploeg?

Anna Drijver: “Met de Belgen had ik niet eerder samengewerkt, nee. Nico Moolenaar heb ik leren kennen door dit project. Ik heb inmiddels wél dingen gezien, zoals Chaussée d’Amour en Beau Séjour. Ik heb dus wel gevolgd wat ze maken, en ik vind dat écht goed. Je merkt aan alles dat iedereen wel een bepaalde kwaliteit voor ogen heeft. Dat zat al in het script, maar het zit ook in de uitwerking."

"Met de Nederlandse acteurs had ik wel al samengewerkt. Met Elise Schaap heb ik tien jaar geleden eens een film gedraaid in Nieuw-Zeeland, dus nu zitten we de hele tijd te grappen dat we wéér in het buitenland zijn, haha. Met Frank Lammers ben ik al een keer getrouwd geweest, en die heb ik ook een keer van de trap geduwd in een andere serie. En vorig jaar heb ik nog aan het sterfbed van Raymond Thiry gezeten, voor nog een andere serie. Nederland is een klein land en het zijn gewoon goeie acteurs, dus ze hebben al mooie rollen gespeeld en we zijn elkaar wel al tegengekomen tijdens ons werk. Maar daar heb je geen ‘last’ van in een nieuw project: je begint gewoon opnieuw, in een ander verhaal met een andere setting. Maar het is wél gezellig!”

“Er wordt hier veel meer tijd genomen voor opnames, waanzinnig is dat!”

“Er wordt hier veel meer tijd genomen voor opnames, waanzinnig is dat!” © VRT - Jo Voets

Zou je meer in Vlaanderen willen werken?

Anna Drijver: “Ja, ik vind het echt geweldig om hier te werken. Wat me is opgevallen, is dat er hier veel meer tijd wordt genomen dan in Nederlandse producties, dan wat ik gewend ben. Per aflevering wordt er voor de opnames veel meer tijd genomen dan in Nederland, dat vind ik echt waanzinnig."

"Het ligt er natuurlijk ook maar net aan om wat voor project het gaat. Ik bedoel, Undercover was zo’n mooi project. Dat zou ik overal willen doen, of dat dan in België, Nederland of Duitsland is maakt me niet uit. Het gaat natuurlijk altijd om de rol, om het project, maar ja, ik vind het absoluut gezellig om in Vlaanderen te werken.”

Wat staat er verder op je programma nu?

Anna Drijver: “Volgend jaar ga ik een nieuwe serie draaien in Nederland, maar daar mag ik nog niks over zeggen. Het script is nog niet helemaal af, we zijn er nog niet helemaal uit. Maar na de opnames van Undercover neem ik eerst een beetje vakantie, om uit te blazen. En om mijn dochter te zien, want die heb ik de afgelopen maanden ongeveer net zo vaak gezien als Tom Waes!”

Top