Felix van Groeningen over zijn ‘Beautiful Boy’

Films | ‘Beautiful Boy’ is vanaf 21 november in de bioscoop te zien! Een aanrader, deze prachtige, ontroerende film van Felix van Groeningen. Lees hier ons interview!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste Amerikaanse film van Felix van Groeningen is vanaf 21 november te bekijken in de Belgische bioscopen. Beautiful Boy is een prachtige, ontroerende film over de onvoorwaardelijke liefde tussen een vader en zijn zoon, en de hartverscheurende strijd die ze voeren tegen een drugsverslaving.



Een waargebeurd verhaal en een emotionele rollercoaster, die je naar de keel grijpt én even blijft nazinderen. In de hoofdrollen zie je topacteurs Steve Carell en Timothée Chalamet, die beiden een schitterende prestatie neerzetten.

Wij hadden een gesprek met Felix over zijn Amerikaanse avontuur en de mooie film die dat heeft opgeleverd.

"Alleen zo kan ik mooie dingen maken"

Beautiful Boy is je eerste Hollywoodproductie. Hoe is deze film tot bij jou gekomen? En waarom wilde je hem graag maken?
 
Felix van Groeningen: "Ik was vijf jaar geleden vaak in Los Angeles om The Broken Circle Breakdown te promoten voor de Amerikaanse release en de Oscarnominaties.

The Broken Circle werd goed onthaald en was toen eigenlijk wel een beetje the talk of the town. Dat leverde veel aanbiedingen op, ontmoetingen met mensen die polsten naar mijn plannen en mogelijkheden om samen te werken. Een van de plekken waar ik langsgegaan ben, was Plan B, het productiehuis van Brad Pitt.

Beautiful Boy is gebaseerd op twee boeken en zij hadden de rechten daarop en zin om er een film van te maken. Er was al eens een project rond geweest, maar die versie is eigenlijk nooit in productie gegaan. Nadat ze The Broken Circle Breakdown hadden gezien, dachten ze: dit is de juiste man voor deze film. En ze hadden gelijk, denk ik.

Ik heb de boeken gelezen, die mensen ontmoet en ik was meteen geïnspireerd. Ik voelde dat dit een project was waarbij ik het verschil kon maken, het was gewoon echt mijn ding. Dat heb ik wel nodig om mij goed te voelen, alleen zo kan ik mooie dingen maken."

Brad Pitt, "een fijne, slimme en gevoelige mens"

Was het moeilijk om je eigen zin te kunnen doen in de Hollywoodmachine?

Felix van Groeningen: "Eigenlijk niet. Zo’n film is een heel traject, maar de reden dat het gelukt is, dat de film is wat hij is en ik er zo blij mee ben … is dat ik mijn tijd genomen heb om het juiste ding te kiezen. Ik kon mij er volledig in vinden, meeschrijven aan het scenario…

En soms word je inderdaad overweldigd door de machine, maar ik ben gewoon mezelf gebleven en heb me niet laten doen. Gaandeweg voelde ik wel dat ze dat apprecieerden en ook dingen van me aannamen. Want het leidde ook tot goede resultaten."

Je hebt voor Beautiful Boy samengewerkt met het productiehuis van Brad Pitt. Heeft hij ook zelf een inbreng gehad?

Felix van Groeningen: "Ik heb hem ontmoet en we hebben een aantal dagen samengewerkt aan het scenario. Een hele fijne, slimme en gevoelige mens.

Het is best indrukwekkend als je ineens met hem aan tafel zit, maar op een bepaald moment ben je gewoon aan het werk. En ik voel me ook wel comfortabel op mijn terrein, als het gaat over verhalen vertellen en hoe dat aan te pakken… Het was een hele fijne, creatieve dialoog en hij is met een paar supergoeie ideeën gekomen. Eigenlijk zijn er wel een paar doorbraken gekomen op zijn aanraden."

"Ik ben echt voor die familie gevallen"

De film vertelt een waargebeurd verhaal, gebaseerd op de boeken van David en Nic Sheff. Je hebt die mensen ook ontmoet. Maakt dat een verschil om de film te maken?

Felix van Groeningen: "Goh, je kunt daar toch veel inspiratie uit halen. Bij het lezen van die boeken ben ik al echt voor die familie gevallen. Door kleine dingen, dat everything-moment bijvoorbeeld … zo schoon.
Eigenlijk ben ik op een heel natuurlijke manier bevriend geraakt met die mensen, en zij hebben zich echt voor ons opengesteld. We zijn bijvoorbeeld op bezoek geweest in Marin County, waar David woont. Eerst ik alleen, daarna met een paar mensen van de ploeg, om te voelen hoe die familie in elkaar zit. We hebben bijvoorbeeld ook veel foto’s gekregen, waarop we de kostuums gebaseerd hebben en zo. Niet dat ik heel bewust heb gedacht dat het zo moest gebeuren, maar de film heeft er wel bij gevaren denk ik."

Wat haal je zelf uit deze film?

Felix van Groeningen: "Ik vind het zelf een heel inspirerend verhaal. Terwijl ik de boeken las, vond ik ze heel aandoenlijk: zo’n familie die wel dénkt dat ze met het drugsprobleem van hun zoon kunnen omgaan, maar tegelijk laten zien dat dat eigenlijk echt niet het geval was. Máár, ze geven ook niet op. En op de een of andere manier geraken ze erdoor.

Het deed mij toch nadenken over hoe we in mijn familie of omgeving daar soms mee omgegaan zijn. Als het gaat over verslaving, is er nog veel onwetendheid, schaamte en daardoor toch een soort neerkijken op. En dan is daar die familie, die daar met zoveel empathie mee probeert om te gaan. Ik vond dat belangrijk om te vertellen, en ook voor mezelf houd ik dit over aan de film: liever omgaan met mensen die met verslaving worstelen, verslaving als een ziekte zien, proberen te helpen op alle mogelijke manieren en vooral, nooit opgeven. Natuurlijk moet je als ouder op een bepaald moment misschien grenzen stellen, zoals David ook heeft moeten doen. Maar hij is er wel altijd geweest voor zijn zoon."

Op het einde verwijs je ook naar de drugscrisis in Amerika.

Felix van Groeningen: "Ik ben een Vlaamse regisseur, maar het is een Amerikaanse film en het was daar echt wel belangrijk om het verhaal naar vandaag te trekken. Waanzinnig veel Amerikaanse gezinnen worden elke dag met die strijd geconfronteerd. Beautiful Boy legt bloot hoe er nog altijd wordt neergekeken op mensen met een verslaving, in plaats van die verslaving als een ziekte te zien. Tegelijk wordt er ook vermeld dat Nic al acht jaar clean is, dus er wordt op verschillende manier de boog naar vandaag gemaakt."

Music please!

De muziek is heel aanwezig in de film, en je gebruikt uitsluitend bestaande nummers. Vanwaar die keuze?

Felix van Groeningen: "Inderdaad, het zijn allemaal bestaande nummers. Ook dat is een traject geweest, gaandeweg heeft dat vorm gekregen en dat vind ik ook wel een leuke manier van werken.

Ik was opnieuw heel erg geïnspireerd door de boeken. Muziek is heel belangrijk voor David en Nic en dat komt ook terug in de boeken, met quotes van songs en zo.

David Sheff heeft bijvoorbeeld John Lennon nog geïnterviewd, het laatste interview dat Lennon gedaan heeft. Ook voor Nic was muziek heel belangrijk en hij had ook nog eens een vrij geavanceerde smaak. Dus dat sprak tot de verbeelding, en ik wilde dat op verschillende manieren in de film steken. Er zijn dan songs in de scenario’s terechtgekomen, maar aanvankelijk hadden we ook nog een echte score, de spreekwoordelijke viool om de boel aan elkaar te lijmen.

Bij de montage werkte dat niet goed, alles bij elkaar. Nico Leunen heeft op een bepaald moment gezegd: gooi die score buiten en ga voluit voor bestaande songs. Dat klopt met die personages, en we gaan erin slagen om daar een soort score van te maken. We hebben ons daar geweldig mee geamuseerd en dat begon echt te werken. Ook met hoe de film springt in de tijd, hoe hij nostalgisch wordt, hoe het de soundtrack van hun levens wordt. Dat was het idee erachter, en Nico is een hele straffe om dat effectief vorm te geven."

Steve en Timothée

De hoofdrollen zijn voor Steve Carell en Timothée Chalamet, die allebei schitterend presteren. Wat een topcast!

Felix van Groeningen: "Merci, het zijn inderdaad topmensen en topacteurs.

Steve was de eerste acteur waar we naartoe gestapt zijn, en hij heeft meteen toegezegd. Hij heeft het scenario gelezen, The Broken Circle gezien en op basis daarvan en een telefoontje van een half uur heeft hij ja gezegd. Heel dankbaar ben ik daarvoor.
Hij is geweldig getalenteerd, en ook in het echte leven een toegewijde vader. Hij leeft echt voor zijn kinderen. Ik had hem in een paar interviews gezien, en dacht meteen: het zou schoon zijn om hem in de film te hebben.

En dan Timothée, een geweldige acteur. Hij is door een auditieproces gegaan, waar heel veel jonge acteurs hebben aan meegedaan, en bij elke ronde stak hij er bovenuit. De energie waarmee hij de auditieruimte binnenkwam, dat was mooi om te zien. Ik ben echt gevallen voor zijn charme, en dat is ook belangrijk voor die rol: dat je daar meteen iets voor voelt, met hem mee bent.
Hij is ook een harde werker, en heel enthousiast. Ik had bijvoorbeeld vóór de auditie met hem afgesproken om even een koffie te drinken en een beetje te babbelen. Audities zijn zo hard en kil voor mensen, en daar hing zoveel vanaf … ik wilde dat echt op het gemak doen. Elkaar leren kennen, niet gewoon daar zitten en zeggen: toon eens een keer wat je kan. Hij is een echte babbelaar, blaast mensen daarmee soms weg. En hij had zich voorgenomen dat niet te doen, dus hij was eerst heel stil. Twee minuten heeft hij dat volgehouden, en dan haalde hij zijn rugzak boven om me van alles en nog wat te tonen. Het heeft mij volledig gecharmeerd."

Meer van dat

Beautiful Boy is je eerste Hollywoodfilm, smaakt dat naar meer?

Felix van Groeningen: "Het is voor mij echt een enorme ervaring geweest.

Eigenlijk ben ik nogal een gewoontebeestje, ik ben heel trouw aan de mensen met wie ik werk. De vorige drie films, dat was met exact dezelfde crew. Het is top dat ik hier Nico Leunen heb kunnen meenemen, ik had dit niet zonder hem willen doen.
Maar ik heb ook met veel andere mensen gewerkt, in een andere taal … Het feit dat ik erdoor geraakt ben en het ook nog eens op mijn manier heb kunnen doen, dat heeft mij veel vertrouwen gegeven. Tegelijk heb ik ook beseft dat we het hier zeker niet slecht hebben, en dat het daar niet altijd gemakkelijker is. Moeilijker zelfs, want je kunt wel meer doen, maar er spelen ook meer belangen.

En nu? Alles ligt open. Ik heb zin in nieuwe dingen, maar ook de luxe om op mijn gemak te kunnen beslissen. En ik beslis pas als ik 100% zeker ben."

Beautiful Boy wordt intussen goed onthaald. Droom je stiekem van een nieuwe Oscarnominatie?

Felix van Groeningen: "De film wordt goed onthaald, ja, en in de States is hij ook goed gestart. Spannend!
Een nieuwe nominatie … je mag daar nooit vanuit gaan. Het zou natuurlijk fantastisch zijn, maar eigenlijk is het waanzin dat we zelfs maar daarover praten. Dat moet je constant beseffen. De film verdient het wel, vind ik. Maar als Beautiful Boy géén nominatie krijgt, doet dat geen afbreuk aan de film. En ook dat moet je altijd voor ogen houden."

Het is je gegund, en de film ook!

Ben jij benieuwd naar Beautiful Boy? De film draait momenteel in de Belgische zalen.

Interview door Petra Nysten voor Proximus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top