Het bewogen leven van muzikanten: de beste biopics

Films | Met Rocketman heeft regisseur Dexter Fletcher een film over het turbulente leven van Elton John gemaakt. De flamboyante Brit is lang niet de eerste muzikant die filmmakers inspireert. Wij zetten enkele andere muzikale pareltjes op een rij, die heus niet alleen voor de fans een must zijn!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Rocketman vertelt het inspirerende verhaal over een small-town boy die uitgroeide tot een van de meest iconische personen uit de popcultuur. In de film komen de meest geliefde nummers van Elton John voorbij, gezongen door hoofdrolspeler Taron Egerton. Andere rollen zijn voor Jamie Bell als tekstschrijver en schrijfpartner Bernie Taupin, Richard Madden als John Reid, Eltons eerste manager en Bryce Dallas Howard als Eltons moeder Sheila Farebrother. Geregisseerd door Dexter Fletcher.

Rocketman is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Bekijk ook:
Wat je nog niet wist over Elton John

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, hun muziek en leadzanger Freddie Mercury. Hij vocht tegen stereotypes en verbrijzelde het conventionele, om vervolgens uit te groeien tot een geliefd entertainer. De film volgt zowel de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid, als Mercury’s uit de hand gelopen levensstijl die bijna zorgde voor het ineenstorten van de band. Daarnaast zien we hun succesvolle reünie aan de vooravond van Live Aid, een van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek.

Bohemian Rhapsody won vier Oscars, onder andere voor beste acteur in een hoofdrol voor Rami Malek. Andere rollen in deze film van Bryan Singer zijn voor Lucy Boynton, Gwilym Lee en Ben Hardy.



Django

1943, het door Nazi-Duitsland bezette Parijs. De briljante, zorgeloze jazzgitarist Django Reinhardt is op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van de stad. Ondertussen lijden zijn medezigeuners door heel Europa onder de toenemende vervolging. “Niet mijn oorlog, ik maak muziek”, is Django’s reactie. Tot hij door de nazi’s gedwongen wordt op tournee naar Duitsland te gaan. Wat als ze hem daarna niet meer laten gaan? Django ziet geen andere uitweg dan te vluchten...

Django (2017) is het regiedebuut van de Franse regisseur Etienne Comar en ging in première op het filmfestival van Berlijn. Naast een schitterende Reda Kateb als Django, zie je onder meer Cécile De France als Django’s minnares Louise en Bimbam Merstein als zijn moeder, Negros. Verwacht je uiteraard aan prachtige en opzwepende muziek, ingespeeld door het Nederlandse Rosenberg Trio.

Bekijk ook:
Django Reinhardt, een even invloedrijk als geniaal jazzmuzikant

Straight Outta Compton

Straight Outta Compton vertelt het waargebeurde verhaal van de hip-hop groep N.W.A. (Niggaz with Attitudes), gevormd door Dr. Dre, Ice Cube, Easy E, DJ Yella en MC Ren. Vijf jonge mannen die rapten over hun frustraties, woede en het leven in een van de meest gevaarlijke buurten van de States. Het gezelschap begon een sociale revolutie die nog steeds invloed heeft op de hedendaagse samenleving.

Straight Outta Compton kreeg in 2016 een Oscarnominatie voor beste origineel script. Dat acteurs O’Shea Jackson Jr, Corey Hawkins en Jason Mitchell over het hoofd werden gezien, was een van de redenen waarom de hashtag #OscarsSoWhite trending werd. Ook voor wie niet thuis is in het hiphopwereldje is de film trouwens een aanrader!

Love & Mercy

Love & Mercy (2014) vertelt het verhaal van muzikant-songwriter Brian Wilson, medeoprichter van The Beach Boys. Wilson (Paul Dano) oogstte grote successen in de jaren zestig, maar na een paniekaanval verlaat hij de concerttour om een monumentaal conceptalbum te creëren. De druk om dit magnum opus tot een goed einde te brengen, doet Brian evenwel vervallen in drugs en depressies. Later, in de jaren 1980, is Wilson (John Cusack) een gebroken en verwarde man van middelbare leeftijd, onder de medicatie gehouden door zijn therapeut dr. Eugene Landy.

Paul Dano werd voor zijn rol als de jonge Brian Wilson genomineerd als beste acteur in een bijrol op de Golden Globes. Andere rollen zijn voor Elizabeth Banks en Paul Giamatti.

Marina

Na het tragische verhaal van Soeur Sourire besloot regisseur Stijn Coninx in 2013 het leven van Rocco Granata onder handen te nemen.

De tienjarige Rocco groeit op in een arm, maar prachtig bergdorpje in Calabrië. Maar dan vertrekt zijn vader naar België om er als gastarbeider in de kolenmijnen te werken. Niet veel later laat hij ook zijn gezin overkomen. Rocco is erg ongelukkig in het grauwe, koude land met de vreemde en vijandige cultuur. Hij is een immigrant, maar wil niet zoals de anderen worden. Tegen de wil en de overtuiging van zijn vader zoekt hij een uitweg in muziek en liefde.

Matteo Simoni kreeg veel lof voor zijn vertolking van Rocco Granata, een rol waarvoor hij Italiaans leerde spreken. Andere rollen zijn voor Evelien Bosmans, Warre Borgmans en Luigi Lo Cascio. Marina brak het kijkcijferrecord van Titanic bij zijn tv-debuut.

Cloclo

Cloclo (2012) zoomt in op het leven van Claude François, een van de grootste Franse artiesten ooit. De zanger werd geboren in Egypte en overleed in 1978 op tragische wijze in Parijs. We maken niet alleen kennis met zijn muziek, zijn fans en zijn passies, maar ook met de problemen die de ster heeft gekend. Deze biopic biedt een unieke kijk op het leven van een chansonnier die ook buiten Frankrijk nog steeds een idool is.

De Belgische hoofdrolspeler Jérémie Renier werd voor zijn vertolking genomineerd als beste acteur op de Césars, de belangrijkste Franse filmprijzen. Ook Benoît Magimel kreeg een nominatie achter zijn naam als beste acteur in een bijrol.

I’m Not There

In I’M Not There uit 2007 wordt het leven van iconisch singer-songwriter Bob Dylan verteld in zes fasen - vertolkt door zes verschillende acteurs! Onder hen Christian Bale, Richard Gere en Heath Ledger maar ook… een vrouw. Cate Blanchett speelt Bob ‘Jude Quin’ Dylan, de stevig drugsgebruikende existentialist, levens- en muziekfilosoof, die zich onbegrepen voelt en zich stoort aan het onvermogen van anderen om zijn gedachtegangen te doorgronden.

Een meesterwerk van regisseur Todd Haynes (Carol), goed voor verschillende prijzen op het filmfestival van Venetië en een Oscarnominatie voor Cate Blanchett.

Control

De wereldberoemde Nederlandse fotograaf Anton Corbijn waagde zich in 2007 met Control aan een eerste film. De biopic vertelt het verhaal van Ian Curtis (Sam Riley), de legendarische zanger van de Britse band Joy Division, die op 23-jarige leeftijd zelfmoord pleegde aan de vooravond van hun eerste concerttour in de VS. De film belicht zijn grote liefde voor zijn vrouw Deborah (Samantha Morton) en hun kindje - ondanks een ontluikende romance met een rockjournaliste - zijn epilepsieaanvallen en alle energieconsumerende optredens met zijn band.

Control viel in de prijzen op het filmfestival van Cannes en de British Independent Film Awards.

La Môme

La Môme (2007), in het Engels uitgebracht onder de titel La Vie en Rose, vertelt het bewogen leven van de beroemde Franse chansonnière Edith Piaf; klein van stuk maar groot in klasse. Ze wordt in 1915 geboren en heeft een ellendige jeugd in de gevaarlijkste straten van Parijs. Ze zwerft al zingend door de stad en wordt vanwege haar bijzondere stem ontdekt door Louis Leplée. Hij noemt haar zijn kleine mus - la môme piaf - en onder de naam Edith Piaf groeit ze in zijn nachtclub uit tot een befaamde zangeres. Ze leeft groots en meeslepend, breekt na de oorlog zelfs door in New York, maar krijgt ook veel ellende te verduren.

Marion Cotillard won voor haar rol van de tragische Franse zangeres een Oscar als beste actrice. Ze was slechts de tweede actrice ooit die die prijs wegkaapte voor een rol in een andere taal dan het Engels (na Sophia Loren).

Walk the Line

Het leven van countrylegende Johnny Cash staat in het teken van muziek, drugs en zijn muze June. Hij schrijft zijn eerste nummers tijdens zijn militaire dienst in Duitsland. Daarna trekt hij naar Memphis waar hij countrymuziek op de kaart zet. Johnny Cash groeit uit tot een succesvolle artiest en vindt aansluiting bij de grote muzieksterren van de jaren zestig. Maar de roem eist zijn tol. Johnny raakt aan de drugs en zijn huwelijk met June belandt in een crisis.

Hoofdrolspelers Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon leerden speciaal voor deze film uit 2005 zingen en gitaar en autoharp spelen en brachten het er lang niet onaardig vanaf. Beiden kregen een Oscarnominatie achter hun naam, een prijs die Reese Witherspoon ook won.

Bekijk ook:
Joaquin Phoenix in tien films

Ray

Ray Charles Robinson, beter bekend als Ray Charles, werd in 1930 geboren in Albany, Georgia en wordt beschouwd als één van de vaders van de soulmuziek. We zien Ray Charles in de meest turbulente periodes van zijn carrière, van zijn beginjaren als blinde tiener die in Florida op de bus stapt om in Seattle op te treden, via zijn ontdekking door de platenmaatschappij Atlantic en de bijbehorende onstuitbare opmars naar wereldfaam, tot aan zijn worsteling met heroïneverslaving en de vele dames op zijn pad.

Ray (2004) van regisseur Taylor Hackford kreeg maar liefst zes Oscarnominaties achter zijn naam en won er daarvan twee, waaronder een voor hoofdrolspeler Jamie Foxx.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top