Fiskepark: wie heeft Bent Van Looy vermoord?

De waarheid over Tomas De Soete en de moord op Bent Van Looy, vanaf woensdag 15 mei op Canvas.

Fiskepark: wie heeft Bent Van Looy vermoord? © VRT

Zanger en presentator Bent Van Looy wordt dood aangetroffen in de visvijver van zijn vriend Tomas De Soete. De politie verdenkt De Soete van de moord.

Zo begint de fictiereeks Fiskepark, een eigenzinnige parodie op het true crime-genre: documentaires over echte misdaadzaken. Een genre dat erg populair werd door hitseries als Making a Murderer en Amanda Knox. In Fiskepark worden alle elementen van het genre verkend en op de korrel genomen.

Fiskepark is een reeks van Filip Lenaerts (Tytgat Chocolat) en Joeri Vlekken met in de hoofdrollen onder meer Bent Van Looy, Tomas De Soete, Jan Jaap van der Wal en Siska Schoeters. Bekijk hier de eerste beelden:De waarheid over de moord op Bent Van Looy ontdek je vanaf woensdag 15 mei om 21.30 uur op Canvas.

De moord op Bent Van Looy

De moord op Bent Van Looy © VRT

Tomas De Soete was ooit een radio- en televisiegod, maar is de voorbije jaren wat naar de achtergrond verdwenen. De laatste maanden werkt hij in zijn man cave in recreatiegebied Polderput aan zijn comeback.
 
Polderput bestaat uit tientallen visvijvers met caravans en zomerhuisjes langs de oevers van de Schelde. Het is een ideale plek om het weekend door te brengen samen met familie en vrienden.
 
Wanneer Tomas er twee kantoorcontainers neerpoot en er zijn nieuwe productiehuis Fiskepark opricht, maakt hij snel nieuwe vrienden, maar ook vijanden.
 
Op een ochtend wordt Bent Van Looy dood teruggevonden in de visvijver van De Soete, met een handbijl in zijn hoofd. Alles wijst erop dat Tomas zijn vriend Bent de kop heeft ingeslagen. "Uit professionele jaloezie" blokletteren de kranten. Tomas probeert de verdenking van zich af te schudden door almaar meer van zijn privéleven, angsten en problemen publiek te maken. Tevergeefs, zal blijken: hij lijkt al veroordeeld vóór het onderzoek, laat staan een rechtszaak, is afgerond. Tomas’ leven wordt een ware nachtmerrie.
 
Maar er gebeurt ook iets hoogst eigenaardigs: hoe meer het privéleven van Tomas te grabbel wordt gegooid, hoe populairder hij opnieuw wordt. De honger van het publiek naar het gespartel van De Soete is onstilbaar.

Wie is wie in Fiskepark?

Wie is wie in Fiskepark? © VRT

Heel wat bekende namen en gezichten brengen Fiskepark op het scherm. Hieronder een overzicht van de acteurs en hun personages.

Om te beginnen, de man die in het midden van een storm terechtkomt als aan zijn visvijver een moord gepleegd wordt: Tomas De Soete, die in de serie zichzelf speelt.

Tomas De Soete

Tomas De Soete © VRT

Tomas De Soete (41) is een getalenteerde en gevierde radio- en televisiepresentator. Hij staat erom bekend zijn gesprekspartners te kunnen schofferen en hen tegelijk het gevoel te geven dat ze gecharmeerd worden.
 
Hoewel Tomas vele successen boekte, heeft hij last van het imposter syndrome: het gevoel elk moment ontmaskerd te worden als een charlatan die niets kan. Hij houdt ervan nieuwe muziek te ontdekken, bootje te varen met zijn vrouw Siska en de kinderen, en het leven te vieren. Hij is handig, creatief en heeft een panische angst voor vogels.
 
De moord op Bent Van Looy zet zijn leven op losse schroeven, net nu hij hoopte zich te herpakken met zijn nieuwe productiehuis Fiskepark.

Bent Van Looy

Bent Van Looy © VRT

Bent Van Looy was een getalenteerde en warme man, en jeugdvriend van Tomas De Soete.
 
Net als Tomas was Bent als kind al creatief, grappig en een rasechte performer. Er was één groot verschil tussen de twee vrienden: Bent barstte van het zelfvertrouwen, Tomas helemaal niet. Gevolg: Bent rolde van het ene creatieve project in het andere, terwijl voor Tomas de deur vaak dichtviel door een gebrek aan zelfvertrouwen.
 
En dan wordt Bent op gruwelijke manier vermoord teruggevonden in de visvijver van zijn vriend Tomas. Voor de politie is het meteen duidelijk: De Soete heeft zijn vriend in een vlaag van jaloezie met een handbijl om het leven gebracht.

Siska Schoeters

Siska Schoeters © VRT

“Ik heb geen vent nodig die op alles kruipt dat zijn ego efkes komt opblinken.”
 
Radio- en televisiepresentatrice Siska Schoeters (36) is een sterke persoonlijkheid met veel talent, durf en inzicht. Ze weet perfect hoe ze het merk Siska interessant kan houden, zonder te soft te worden. Zo schopt ze als mama wel eens tegen het heilige huisje van het moederschap, wat haar massaal veel volgers oplevert op sociale media.
 
Siska is een temperamentvolle vrouw die erg boos kan worden, maar ook erg grappig en enthousiast kan zijn. Het publiek ervaart haar als authentiek. Ze is geschokt wanneer haar man Tomas De Soete beschuldigd wordt van de moord op Bent Van Looy.

Jan Jaap van der Wal

Jan Jaap van der Wal © VRT

De Nederlandse comedian en televisiepresentator Jan Jaap van der Wal (39) is een enorm intelligente, getalenteerde en ervaren vakman, die bovendien keihard werkt. Op minder dan twee jaar tijd wist hij zo Vlaanderen te veroveren. Om zijn doelen te bereiken gebruikt hij scherpe humor, de rest gaat vanzelf.
 
Jan Jaap is heel loyaal en zal dus nooit vergeten dat Tomas hem een wekelijkse rubriek gaf in Café Corsari. In goede en slechte tijden, Jan Jaap laat Tomas niet in de steek.
Op de avond van de moord op Bent Van Looy was Jan Jaap in Nederland. Hij is verbouwereerd door het nieuws dat zijn vriend Tomas van de moord beschuldigd wordt.

Anaya Theunis y Gomez (Sien Smolders)

Anaya Theunis y Gomez (Sien Smolders) © VRT

Politieagente Anaya maakt deel uit van het team dat de eerste vaststellingen komt doen op de plaats van de moord.
 
Wanneer ze de stoffelijke resten van Bent Van Looy aantreft in de vijver van Tomas De Soete, gaat ze op zoek naar de schoonheid achter de gruwel. Wat haar vooral bijblijft van deze interventie: de overweldigende natuur, een drinkend hert en de kristalblauwe diepe ogen van Bent.
 
“Ik zag Bents lichaam en ik hoopte dat hij in zijn leven genoeg bambimomentjes heeft gehad.”

Adriaan Mompaerts (Peter Smolders)

Adriaan Mompaerts (Peter Smolders) © VRT

Adriaan Mompaerts (58) is de goedlachse hoofdrechercheur bij de lokale recherche van Dendermonde. Promotie maken en voor de federale gaan werken? Voor Adriaan Mompaerts hoeft het niet: in Dendermonde kan hij het verschil maken.
 
Adriaan Mompaerts is een workaholic, die door zijn ijver en inzet veel zaken weet op te lossen. De keerzijde van dat verhaal: zijn vrouw is ervandoor gegaan met zijn eigen broer.
 
In de weinige vrijetijd die hij heeft, kijkt Mompaerts naar politieseries op de televisie, waarbij hij zich verkneukelt in de compleet ongeloofwaardige plotwendingen. Hij heeft zo zijn eigen redenen om mee te werken aan de reeks.

Johnny Pleetinckx (Vincenzo De Jonghe)

Johnny Pleetinckx (Vincenzo De Jonghe) © VRT

“Here’s Johnny.”
 
Johnny Pleetinckx (37) is een ambitieuze, regionale verslaggever van TV OOST, die al jarenlang gefrustreerd zijn ego achternaholt.
 
Dat heeft hem behoorlijk cynisch gemaakt, al zwaait hij pro forma met de principes van de integere journalistiek. Wanneer het lichtje van de camera op rood springt, legt gladde Johnny met een empathische frons uit hoe moeilijk het moet zijn voor de nabestaanden van het slachtoffer. Wanneer hij, zoals bij de vijvermoord, als eerste op de plaats delict verschijnt, doet hij nauwelijks moeite om te onderdrukken hoe fantastisch hij dat vindt.
 
Johnny claimt de vijvermoord en Tomas de Soete onmiddellijk als zijn verhaal, want hij ruikt zijn kans om eindelijk de regionale televisie te overstijgen en zijn weg te banen naar de top.

Quinten Schoeters (Tim Taveirne)

Quinten Schoeters (Tim Taveirne) © VRT

Meester Quinten Schoeters is de neef van Siska Schoeters, en de advocaat van Tomas De Soete.
 
Quinten is jong, drieëntwintig jaar, maar hij ziet er amper zeventien uit. Een vervelende gril van de natuur voor iemand die overeind moet blijven in de machowereld van de advocatuur.
 
Quinten is zijn vader, meester Ludo Schoeters, dankbaar omdat die hem wél au serieux neemt. Hij geeft Quinten immers de kans om Tomas De Soete bij te staan in deze zwaar gemediatiseerde zaak. Wat Quinten niet weet, is dat zijn vader een bijzondere reden heeft om hem naar voor te schuiven in die rol.

Evienne Ramschots (Anne-Laure Vandeputte)

Evienne Ramschots (Anne-Laure Vandeputte) © VRT

Evienne Ramschots (28) is een knappe jonge vrouw die na een moeilijke jeugd op het vijverperceel naast dat van Tomas De Soete komt wonen, bij haar tante Palmyra (Tania Cnaepkens).
 
Palmyra brengt haar nichtje in contact met wiccahekserij en witte magie. Evienne blijkt over bijzondere energetische gaven te beschikken en schopt het in geen tijd tot opperpriesteres van de lokale heksenkring. Met haar inwijding in wicca, wordt Opperpriesteres Eviene geboren, met één n. Sindsdien wonen Evienne en Eviene in hetzelfde lichaam. Een dubbele persoonlijkheid dus.
 
Meestal gaat dat prima, behalve als ze ruzie krijgen en er andere mensen bij zijn. Dan wordt het raar.

Gilles Berger (Philip Hardeman)

Gilles Berger (Philip Hardeman) © VRT

Gilles Berger (58) is een hippie-achtige eenzaat met een peperkoeken hart. Hij lijkt een toffe kerel, misschien wat makkelijk te manipuleren. Maar schijn bedriegt.

Luca Keizer (Pierre Gervais)

Luca Keizer (Pierre Gervais) © VRT

“Ik zit liever in een café waar ze op elkaars gezicht slaan dan met mijn ouders rond de kerstboom.”
 
Luca Keizer (26) is een fils à papa die door zijn ouders naar de familiebungalow is gestuurd om aan zijn doctoraat te werken.
 
Vader en moeder Keizer hopen dat hun zoon van pure ontbering zal inzien dat hij iets van zijn leven moet maken, maar helaas. Het tegenovergestelde gebeurt: Luca geniet op Polderput met volle teugen van zijn vrijheid, van zijn vriendschap met Tomas en van het leven als muzikant.
 
Hij verwerpt de bourgeois wereld van zijn ouders, het kapitalistische gehuichel, het genetwerk en de fake maniertjes. Maar als puntje bij paaltje komt, zal hij altijd terugvallen op mama en papa.

Lieve Uytebroeck (Chris Nietvelt)

Lieve Uytebroeck (Chris Nietvelt) © VRT

Lieve Uytebroeck is een keurige dame uit het dorp die in recreatiedomein Polderput eigenlijk niks te zoeken heeft, mocht haar moeder er niet wonen. Wanneer Lieves moeder begint te dementeren, gaat ze bij haar inwonen. Lieve maakt van haar verblijf in Polderput dan maar een project: ze wil het gebied laten erkennen tot stiltegebied. Het komt vrijwel onmiddellijk tot een clash met haar boertige en luide buurman Tomas De Soete, voor wie ze al gauw een diepgewortelde haat ontwikkelt.

Jacub en Jurgis Pavlovic (Vildan Maksuti en Almedin Ismaili)

Jacub en Jurgis Pavlovic (Vildan Maksuti en Almedin Ismaili) © VRT

“Terugkeren is het nieuwe weggaan.”
 
Jacub Pavlovic (30) en Jurgis Pavlovic (31) zijn twee goedlachse broers uit Bosnië die allebei toegepaste economische wetenschappen hebben gestudeerd aan de universiteit van Sarajevo.
 
Omdat ze voor hun werk regelmatig enkele nachten in België verblijven, huren ze de goedkoopste Airbnb van België: een stacaravan op Polderput. Ze raken er bevriend met Tomas De Soete en Luca Keizer.

Een fictiereeks met een bijzondere vorm

Een fictiereeks met een bijzondere vorm © VRT

Fiskepark is geen gewone fictieserie. De reeks wordt opgebouwd en gepresenteerd als een documentaire, met de vertel- en beeldtechnieken van zogenaamde true crime-reeksen.
 
True crime als genre, documentairereeksen over echte misdaden, is de laatste jaren erg populair geworden dankzij spraakmakende reeksen als Making a Murderer, The Jinx of Amanda Knox. Op Canvas kon je de voorbije maanden onder meer kijken naar true crime-reeksen als Wrong Man, Murder in Suburbia en 24 Hours in Police Custody.
 
Ook in Fiskepark wordt, met veel gevoel voor drama, een onopgeloste moordzaak gereconstrueerd.
 
Eigenlijk weten de makers al van in het begin hoe de vork in de steel zit, maar om het ontspanningsgehalte te vergroten bouwen ze de spanning zorgvuldig op en zetten ze de kijker voortdurend op het verkeerde been. Ze maken daarbij gebruik van politiebeelden, bodycams, beelden van bewakingscamera’s, homevideo’s, journaalbeelden, persknipsels en interviews met alle betrokkenen.
 
Al die beelden worden slim gemonteerd, met verrassende plotwendingen, flashbacks, spannende muziek, nietsvermoedende passanten die geframed worden als nieuwe verdachten en moordlustige roofdieren, en huiveringwekkende cliffhangers aan het einde van elke aflevering.
 
True crime-makers gebruiken dus alle truken van een fictiereeks om het publiek aan te zetten tot bingewatchen. Want echte misdaad is bijzonder entertainend, en dat weten ook de makers van Fiskepark.
 
Fiskepark bestaat uit zeven afleveringen en start woensdag 15 mei om 21.30 uur op Canvas.
Niet thuis? Je kunt ook live kijken via je pc, smartphone of tablet of opnemen met Proximus TV.

Top