Op deze BV’s kan je stemmen op 26 mei

BV’s in de politiek: het fenomeen is nog lang niet uitgestorven. Wij zetten de bekende gezichten op een rij voor wie je kan stemmen voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen.

Goedele Liekens

Goedele Liekens © Photonews - Bert Van Den Broucke

Goedele Liekens komt voor het eerst op voor Open VLD. De seksuologe en presentatrice staat op de derde plaats van de Kamerlijst in Vlaams-Brabant. "Ik engageer me al jaren voor een betere samenleving. Dit is de logische volgende stap. Ik kan niet langer aan de zijlijn blijven staan", aldus Liekens over haar overstap naar de politiek.

Goedele Liekens werd Miss België in 1986 en bouwde daarna een succesvolle mediacarrière uit. Ze is ook goodwillambassadrice voor de Verenigde Naties.

Lynn Wesenbeek

Lynn Wesenbeek © Isopix

Voormalig VTM-nieuwsanker en omroepster Lynn Wesenbeek duwt de lijst voor de Europese verkiezingen bij Open VLD. Tot voor kort presenteerde Wesenbeek bij de economische tv-zender Kanaal Z. In 1987 werd ze verkozen tot Miss België. "Het is mijn ambitie om die zetel binnen te halen. Ik zou het parlementaire werk heel graag doen", aldus een gemotiveerde Wesenbeek.

Walter Grootaers

Walter Grootaers © Photonews - Florian Van Eenoo

Walter Grootaers was al twaalf jaar schepen in Lier voor Open VLD en daar doet hij nu nog een legislatuur bij. In 2007 en 2014 probeerde hij het ook als kandidaat bij de federale verkiezingen, maar raakte niet verkozen. Deze keer bekleedt hij de zeventiende plaats op de Antwerpse lijst voor het Vlaams parlement.

Grootaers raakte bekend als zanger van De Kreuners en is tegenwoordig ook de stem van de rubriek Homo Universalis van Iedereen Beroemd. In het verleden presenteerde hij programma's als Big Brother en Wie Wordt Multimiljonair.

Bob Savenberg

Bob Savenberg © Photonews - Philip Reynaers

De voormalige drummer van Clouseau en huidig manager van Natalia maakte vorig jaar zijn debuut op de lokale lijst van Open VLD in Dilbeek en raakte meteen ook verkozen. Hij staat nu als eerste opvolger op de Vlaamse lijst van Open VLD in Vlaams-Brabant.

Edwig Van Hooydonck

Edwig Van Hooydonck © Photonews - Pieter-Jan Vanstockstraeten

Voormalig wielrenner Edwig Van Hooydonck, twee keer winnaar van de Ronde van Vlaanderen, was achttien jaar gemeenteraadslid voor Open VLD in Wuustwezel. Ook bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen geraakte hij verkozen, maar hij stond zijn plaats af aan zijn opvolger. Hij probeert het nu op de Kamerlijst van Open VLD in Antwerpen, waar hij op de zevende plaats prijkt.

Guillaume Devos

Guillaume Devos © Isopix

Jarenlang speelde hij Pierrot in Familie en zijn deelname aan Steracteur Sterartiest leverde hem zelf een stalkster op. Bij de gemeenteraadsverkiezingen haalde Guillaume Devos een zetel binnen voor Open VLD in Ronse. Vanop plaats dertien in de provincie Oost-Vlaanderen probeert hij nu ook een zitje in het Vlaams parlement te veroveren.

Lien Degol

Lien Degol © Isopix

Ook styliste Lien Degol, bekend van haar tv-werk en enkele boeken, wist tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een zitje te veroveren voor Open VLD in Leuven. Nu waagt ze ook haar kans op de lijst voor de Kamer van Open VLD in Vlaams-Brabant, waar ze op de voorlaatste plaats is beland.

Veli Yüksel

Veli Yüksel © Photonews - Christophe Licoppe

De voormalige journalist van de VRT maakte in 2009 de overstap naar de politiek. Hij sloot zich toen aan bij CD&V en werd verkozen als Vlaams parlementslid in de kieskring Oost-Vlaanderen. Na de federale verkiezingen van 2014 maakte hij de overstap naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Sinds 2012 is hij ook gemeenteraadslid in Gent. Begin dit jaar maakte hij dan zijn overstap naar Open VLD bekend, waar hij op de vierde plaats staat op de Kamerlijst voor Oost-Vlaanderen.

Eveline Hoste

Eveline Hoste © Isopix

Voormalige Miss Belgian Beauty Eveline Hoste kwam in oktober al op voor Open VLD bij de gemeenteraadsverkiezingen in Destelbergen en werd ook verkozen. Nu prijkt ze op de elfde plaats op de Kamerlijst in de kieskring Oost-Vlaanderen.

Walter De Donder

Walter De Donder © Isopix

Acteur Walter De Donder is vooral bekend als Kabouter Plop en meneer de burgemeester uit Samson & Gert, maar hij is ook in het echte leven burgemeester. Sinds 2011 is hij de burgervader in Affligem en ook na de meest recente verkiezingen kon hij zijn functie behouden. In 2014 stond hij als op de Vlaamse lijst van CD&V in Vlaams-Brabant, maar raakte niet verkozen. Deze keer prijkt hij op plaats vier op de Kamerlijst in dezelfde kieskring.

Ivo Belet

Ivo Belet © Photonews - James Arthur

De voormalige presentator van De Zevende Dag en Terzake zetelt sinds 2004 in het Europees parlement voor CD&V. Sedert 2006 is hij ook gemeenteraadslid in Hasselt. Voor de Europese verkiezingen van dit jaar staat hij op de moeilijk verkiesbare voorlaatste plaats op de CD&V-lijst.

Luc Wouters

Luc Wouters © Photonews - Peter De Voecht

Luc Wouters was vijftien jaar lang scheidsrechter op het hoogste niveau in België en floot ook wedstrijden in de Champions League. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 is hij ook burgemeester van Lummen voor CD&V. Hij staat op de negende plaats op de Vlaamse lijst van CD&V in de provincie Limburg.

Mark Demesmaeker

Mark Demesmaeker © Photonews - Philip Reynaers

Het voormalige nieuwsanker van VTM raakte in 2004 verkozen als Vlaams parlementslid voor N-VA. Ook na de verkiezingen van 2009 bleef hij Vlaams volksvertegenwoordiger. In 2013 volgde hij Frieda Brepoels op als Europees Parlementslid, waar hij zijn zitje kon houden na de verkiezingen van 2014. Ook nu staat hij op de Europese lijst van N-VA, op plaats vier. Sinds 2007 is de voormalige presentator van Groene Vingers ook gemeenteraadslid in Halle.

Manuela Van Werde

Manuela Van Werde © Photonews - Philip Reynaers

Manuela Van Werde raakte bekend als presentatrice op Studio Brussel en van Vlaanderen Vakantieland. Als actrice was ze onder andere te zien in Kinderen van Dewindt. In 2014 raakte ze voor het eerst verkozen als Vlaams parlementslid voor N-VA in de kieskring Antwerpen. Dat zitje hoopt ze dit jaar te behouden vanop plaats tien. Sinds 2019 is ze ook gemeenteraadslid in Antwerpen.

Mark Tijsmans

Mark Tijsmans © Isopix

Ook Mark Tijsmans raakte in oktober voor N-VA verkozen in de gemeenteraad van Antwerpen. Voor de acteur die bekend raakte in Thuis en Flikken was het zijn politiek debuut. Nu staat Tijsmans, tevens auteur van jeugdboeken, op plaats 24 van de Vlaamse lijst van N-VA in de kieskring Antwerpen.

Jan Moons

Jan Moons © Photonews - Philippe Crochet

De voormalige keeper van onder andere Lierse, Germinal Beerschot en KRC Genk werd in 2012 voor het eerst verkozen in de gemeenteraad van Heist-op-den-Berg voor N-VA. Momenteel is hij er eerste schepen en in 2022 zal hij de burgemeesterssjerp overnemen. Hij staat op de tiende plaats van de Kamerlijst van N-VA in de kieskring Antwerpen.

Jean-Marie Dedecker

Jean-Marie Dedecker © Photonews - Philip Reynaers

Jean-Marie Dedecker is ondertussen gepokt en gemazeld in de politiek, maar raakte bekend als succesvolle nationale judocoach. Het was Open VLD dat hem in 1999 binnen haalde als wit konijn, waarvoor hij zetelde in de Senaat en het Vlaams Parlement. Na een kort lidmaatschap bij N-VA richtte hij in 2007 met Lijst Dedecker zijn eigen partij op en ook daarmee werd hij verkozen in de Kamer. In 2014 haalde zijn partij de kiesdrempel niet en werd hij niet herverkozen. Ondertussen werd hij wel burgemeester van Middelkerke, waar zijn partij in oktober de absolute meerderheid haalde. Nu staat hij dus toch op de Kamerlijst van N-VA in de West-Vlaamse kieskring, maar wel als onafhankelijke.

Veerle Dejaeghere

Veerle Dejaeghere © Belga

De voormalige atlete Veerle Dejaeghere nam in 2009 voor het eerst deel aan de Vlaamse verkiezingen voor Groen! maar raakte niet verkozen. Meer succes had ze in 2012 bij de gemeenteraadsverkiezingen en vorig jaar slaagde ze erin haar zitje in de gemeenteraad in Ardooie te behouden. In 2014 kreeg ze de tweede plaats op de West-Vlaamse Kamerlijst, maar raakte niet verkozen. Nu prijkt ze op de negende plaats voor het Vlaams parlement in West-Vlaanderen.

Tine Van den Brande

Tine Van den Brande © Isopix

Tine Van den Brande kennen we als uit actrice uit onder andere Windkracht 10 en Witse en als voormalig presentatrice van Temptation Island. In 2012 kwam ze op voor de gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen als onafhankelijke op de sp.a-lijst en raakte ook verkozen. Vorig jaar stapte ze over naar Groen en op de Mechelse stadslijst raakte ze opnieuw verkozen. Nu is ze voor het eerst kandidaat voor het Vlaams Parlement op de lijst van Groen: ze neemt de vijfde plaats in op de Antwerpse lijst.

Dirk Tuypens

Dirk Tuypens © Belga

Acteur Dirk Tuypens kennen we van zijn rollen in Heterdaad, Witse en Katarakt, maar ook omwille van zijn links engagement. Tuypens kwam bij de federale verkiezingen van 2003 op voor het kartel Resist van de PVDA en de Arabisch Europese Liga. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 was hij lijsttrekker van de PVDA in Mechelen, maar kon toen geen zetel binnen halen. Dat lukte vorig jaar wel. Hij staat nu ook op de Antwerpse lijst van PVDA voor de Kamer, op de vierde plaats bij de opvolgers.

Anke Van dermeersch

Anke Van dermeersch © Photonews - Christophe Licoppe

Anke Van dermeersch is al jaren een van de bekendste gezichten van Vlaams Blok en Vlaams Belang, maar raakte bekend als Miss België 1991. De advocate begon haar politieke carrière bij VLD in 1999 maar raakte toen niet verkozen op de Europese lijst. Uit onvrede over haar plaats op de VLD-kieslijst bij de lokale verkiezingen stapte ze later over naar Vlaams Blok. Van 2003 tot 2014 zetelde ze in de Belgische Senaat, sinds 2014 in het Vlaams parlement en sinds 2007 in de Antwerpse gemeenteraad. Deze keer staat ze als tweede op de Vlaamse lijst in Antwerpen, na boegbeeld Filip Dewinter.

Top