De comeback van Keanu Reeves: op z’n best als actieheld

Hij was een van onze favoriete actiehelden in de jaren negentig en veroverde een plaatsje in de filmgeschiedenis als Neo in The Matrix, maar de laatste jaren was de ster van Keanu Reeves fel tanende. Als actieheld John Wick maakte hij evenwel een stevige comeback!
De comeback van Keanu Reeves: op z’n best als actieheld © Isopix

Op 22 mei verschijnt de derde film uit deze reeks in de zalen. In afwachting daarvan overlopen wij nog eens de tops en flops van Keanu Reeves.

De eerste twee John Wick-films zijn nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV!

Win een duoticket voor de avant-première van John Wick 3, Parabellum op 20 mei in White Cinema!

De start van zijn carrière

De start van zijn carrière © Isopix

Keanu Reeves (1964) groeide op in Toronto en maakte zijn filmdebuut in de ijshockeyfilm Youngblood (1986) met Rob Lowe. Na nog enkele kleine rolletjes kreeg hij in het donkere puberdrama River’s Edge voor het eerst een rol met wat meer vlees aan. Hij was ook te zien in Dangerous Liaisons (1988), de film van Stephen Frears met Glenn Close, John Malkovich en Michelle Pfeiffer in de hoofdrollen die goed was voor zeven Oscarnominaties. Met de komedie Bill & Ted’s Excellent Adventure brak hij door bij het brede publiek (1989).

Point Break

Point Break © Isopix

Zijn eerste rol als actieheld speelde hij in Point Break (1991), een film van Kathryn Bigelow met Patrick Swayze als co-ster. Reeves speelt een beginnend FBI-agent die undercover gaat bij een surfbende in een onderzoek naar een serie bankovervallen. De rol leverde Reeves meteen een nominatie op als Most Desirable Male op de MTV Movie Awards.

My Own Private Idaho

My Own Private Idaho © Isopix

Met zijn rol in My Own Private Idaho van Gus Van Sant liet hij zien wat hij nog meer in zijn mars heeft. De film met co-ster River Phoenix kende zijn première op het filmfestival van Venetië. Keanu Reeves speelt Scott, de zoon van de burgemeester die als hoer op straat leeft om tegen zijn vader te rebelleren. Scott werd losjes gemodelleerd naar de opstandige prins in Hendrik IV van William Shakespeare.

Bram Stoker’s Dracula

Bram Stoker’s Dracula © Isopix

Zijn eerste blockbuster was Bram Stoker’s Dracula (1992) van Francis Ford Coppola, een trouwe verfilming van het originele boek. De horrorfilm met Gary Oldman, Winona Ryder en Anthony Hopkins in de hoofdrollen was goed voor drie Oscars en vijf Saturn Awards, de prijzen voor beste science fiction, horror en fantasyfilms. De casting en de prestatie van Keanu Reeves zelf werd wel fel bekritiseerd.

Little Buddha

Little Buddha © Isopix

Een nieuwe grote productie volgde met Little Buddha (1993), een film van Bernardo Bertolucci. Keanu Reeves vertolkt hierin de jonge prins Siddharta die op zoek gaat naar verlichting. De film maakte indruk door twee verhaallijnen door elkaar te weven en het levendige kleurgebruik.

Speed

Speed © Isopix

Dat Keanu Reeves op z’n best is als actieheld bewees hij in Speed (1994), een film van de Nederlandse regisseur Jan de Bont. Het verhaal speelt zich grotendeels af op een bus, waar het personage van Keanu Reeves de passagiers moet redden van een ingenieuze bom. De film met Dennis Hopper en Sandra Bullock in de andere hoofdrollen werd een groot succes, won twee Oscars en kreeg drie jaar later een sequel.

The Devil’s Advocate

The Devil’s Advocate © Isopix

Na de geflopte films Johnny Mnemonic en Chain Reaction knoopte hij in 1997 terug aan met het succes in The Devil’s Advocate, een bovennatuurlijke psychologische thriller. Reeves speelt de jonge talentvolle advocaat Kevin Lomax, die een aanbieding krijgt van een groot advocatenbureau uit New York. De film met ook nog Al Pacino en Charlize Theron won de Saturn Award voor beste horrorfilm.

The Matrix

The Matrix © Isopix

Dé rol die voor altijd met Keanu Reeves verbonden zal zijn, is natuurlijk die van Neo in The Matrix (1999), de sciencefictionfilm van de Wachowski’s die uitgroeide tot een klassieker in het genre. Reeves speelt computerhacker Neo, die er achter komt dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Door enkele vrijheidsstrijders wordt hij uit deze Matrix gehaald en gaat hij de strijd aan met de machines.

De film werd een gigantisch succes, was goed voor vier Oscars en vormde het startpunt van een trilogie met ook nog The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions (2003). Nooit was de ster van Keanu Reeves groter! Voor de trilogie zou hij in totaal 200 miljoen dollar verdiend hebben, wat van hem op dat moment de best betaalde acteur maakte.

Something’s Gotta Give

Something’s Gotta Give © Isopix

Tussen al die flitsende sciencefiction actie uit The Matrix door koos Reeves voor de romantische komedies Sweet November (met Charlize Theron) en Something’s Gotta Give. Die laatste film met Jack Nicholson en Diane Keaton in de hoofdrollen werd een groot succes. Reeves speelt Julian Mercer, de dokter van playboy Harry (Nicholson) die een relatie begint met de twintig jaar oudere schrijfster Erica (Keaton). Diane Keaton kreeg voor haar rol een Oscarnominatie als beste actrice.

Constantine

Constantine © Isopix

Meer commercieel succes volgde met Constantine (2005), een film gebaseerd op de comic Hellblazer van DC Comics. Keanu Reeves speelt antiheld John Constantine, een koppige detective die occulte mysteries onderzoekt. Hij is geboren met een gave die hij niet wil hebben: het vermogen om engelen en demonen te herkennen die in menselijke gedaante op aarde leven.

A Scanner Darkly

A Scanner Darkly © Isopix

A Scanner Darkly (2006) is een geval apart: de film van regisseur Richard Linklater werd digitaal opgenomen en vervolgens geanimeerd met de rotoscooptechniek. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip K. Dick. Keanu Reeves vertolkt hoofdpersonage Bob Arctor, een geheim narcotica-agent die in een futuristisch Amerika infiltreert in een groep drugsverslaafden, om zo de dealers van de mysterieuze drug substance d op het spoor te komen. De rol leverde hem goede recensies op.

The Lake House

The Lake House © Isopix

In 2006 was hij te zien in het romantische drama The Lake House, een remake van de Zuid-Koreaanse film Il Mare. Keanu Reeves speelt architect Alex Wyler, die communiceert met een dokter die twee jaar later in hetzelfde huisje verblijft. Deze ongewone romance over een liefde die de tijd overbrugt, was zijn tweede samenwerking met Sandra Bullock, zoveel jaren na Speed.

The Day The Earth Stood Still

The Day The Earth Stood Still © Isopix

Keanu Reeves maakte daarna enkele minder geslaagde keuzes. Zo werd The Day the Earth Stood Still, een remake van de gelijknamige film uit 1951, een enorme flop. De film van Scott Derrickson met ook nog Jennifer Connelly en Jaden Smith in de hoofdrollen werd zelfs genomineerd als slechtste remake op de Razzies.

Keanu Reeves is Klaatu, een buitenaards wezen dat met zijn komst op aarde een enorme opschudding veroorzaakt. Terwijl overheid en wetenschappers in allerijl het mysterie rond de bezoeker trachten te ontrafelen, raken een vrouw en haar stiefzoon betrokken bij zijn missie.

47 Ronin

47 Ronin © Isopix

Keanu Reeves besliste zich daarna te richten op zijn regiedebuut Man of Tai Chi. In de vijf jaar dat hij aan de film werkte, was hij enkel te zien in enkele B-films. Met 47 Ronin was hij wel nog te zien in één big budget film, die alweer helemaal flopte. De spectaculaire actie-avonturenfilm werd wereldwijd afgekraakt, waardoor de Belgische bioscooprelease zelfs bijna geannuleerd werd.

De film gaat over een groep verbannen samurai die hun eer proberen te redden door wraak te nemen op de moordenaar van hun meester. Reeves speelt Kai, het enfant terrible van het gezelschap die als halfbloed met een scheef oog bekeken wordt door de overige leden.

John Wick

John Wick © Isopix

Terwijl niemand het nog verwacht had, knoopte Keanu Reeves in 2014 toch terug aan met het succes met de actiefilm John Wick. John Wick was het regiedebuut van Chad Stahelski, een stuntman die als stuntdubbel fungeerde voor Keanu Reeves in Point Break, Constantine en The Matrix. Keanu Reeves schittert als het hoofdpersonage, een levende legende door zijn kwaliteiten als huurmoordenaar voor de Russische maffia. John Wick heeft zijn verleden afgezworen tot alles wat hem lief is hem wordt afgenomen. Er rest hem nog maar één ding: wraak nemen.

De film werd een succes bij pers en publiek en kreeg in 2014 een sequel John Wick: Chapter 2.

De eerste twee John Wick-films zijn nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV!

Win een duoticket voor de avant-première van ‘John Wick 3, Parabellum’ op 20 mei in White Cinema!

Top