De film beter dan het boek? Deze films komen in de buurt!

Een boek bewerken tot een film is niet altijd even gemakkelijk. Als de kijkers het boek al hebben gelezen, zijn ze mogelijk ontgoocheld of zijn ze het vaak oneens met bepaalde keuzes. Toch is de film soms beter dan het boek, of komt hij toch aardig in de buurt. Opgelet: spoilers in aantocht!

I am Legend

I am Legend

Terwijl de hele wereld verandert in zombies lijkt Robert Neville immuun. Hij gaat op zoek naar een tegengif om de wereld te redden. In de film 'I am Legend' wordt Robert Neville gespeeld door Will Smith. De acteur heeft een natuurlijke flair, waardoor het personage sowieso in de smaak valt. In het boek is Robert Neville niet zo sympathiek. Hij wordt ook vaak kwaad en grijpt geregeld naar de fles. In de film zijn de zieke mensen zombies, in het boek zijn het vampieren die kunnen nadenken en praten. De wezens in de film zijn ook een pak dierlijker en afstootwekkender. Daardoor wordt de zoektocht van Robert Neville dringender, moeilijker, spannender en heeft de film meer weg van een thriller dan het boek. Vooral het einde is verschillend. In het boek wordt Robert Neville een gevaar voor de vampieren die zich hebben aangepast en een gemeenschap vormen. Hij wordt als een bedreiging voor deze nieuwe wereld gezien en wordt uiteindelijk vermoord. In de film sterft Robert Neville als een held die het tegengif heeft gevonden en de wereld heeft gered. We gaan niet liegen: we vinden het positieve einde van de held die zijn missie heeft volbracht, een pak leuker.Forrest Gump

Forrest Gump

Bij de release van ''Forrest Gump' waren de critici niet laaiend enthousiast, maar het publiek was gek op de film, die al snel een cultstatus verwierf. In de VS werd zelfs een restaurantketen geopend met de naam Bubba Gump. De film valt zowel bij volwassenen als bij kinderen in de smaak. Het boek is daarentegen duidelijk voor kinderen. Daarin beleeft Forrest Gump ongelooflijke avonturen: hij gaat de ruimte in, sluit vriendschap met een aap, zit vast op een kannibaleneiland waarvan hij maar op het nippertje ontsnapt. Deze passages met veel meer fantasie werden bewust uit de film weggelaten. En gelukkig maar! Het personage van Forrest Gump is in de film een pak vertederender dan in het boek. De scenarioschrijver van Forrest Gump heeft serieus geknipt in het boek, en op de juiste manier!

Fight Club

Fight Club

Het boek mag dan wel goed zijn, de film is een ongeëvenaard meesterwerk! We hebben het over 'Fight Club' van David Fincher met een uitstekende Brad Pitt en Edward Norton. Chuck Palahniuk, de auteur van het boek, heeft zelf toegegeven dat de film van Fincher een pak beter is dan zijn boek. Het is een feit dat de twist op het einde in de film geslaagder is. David Fincher kon dit verbluffende moment spectaculair vastleggen en wist alle kijkers te verrassen. Wie had dat zien aankomen? De regisseur speelde met de kijkers en kon iedereen verbluffen. Een meesterlijke zet die de film naar een ander niveau tilt en hem veel beter dan het boek maakt!

Jurassic Park

Jurassic Park

Het idee van Michael Crichton was origineel en interessant, van bij het begin. Maar je de dino's voorstellen terwijl je het boek 'Jurassic Park' leest en ze op het grote scherm in actie zien, dat zijn toch twee heel verschillende dingen. De concurrentie aangaan met de ongelooflijke special effects van de film is onbegonnen werk! Sommige details werden aangepast en maakten het verhaal van de film net wat boeiender. Zo was Ellie Sattler geen briljante paleobotanica in het  boek, en Lex geen tiener gespecialiseerd in informatica. Details die de film een heel andere richting uit duwen!

The Hunger Games

The Hunger Games

De films van 'The Hunger Games' tonen een heel ander perspectief op de wereld die werd bedacht door Suzanne Collins. In de boeken vertelt Collins enkel wat Katniss en haar onmiddellijke omgeving overkomt. Op het grote scherm komen we meer te weten over de wereld waarin de heldin leeft, zodat het verhaal ook een andere dimensie krijgt. Nog een belangrijk verschil: Jennifer Lawrence is warmer en sympathieker dan de Katniss uit de boeken. Daardoor vind je ze een pak sympathieker!

Gone Girl

Gone Girl

In het geval van 'Gone Girl' speelt het echte gevecht zich af tussen Gillian Flynn, de auteur van het boek, en David Fincher, de regisseur van de film. Elk pakt op zijn eigen manier het verhaal aan, waardoor kijkers en lezers verdeeld zijn. Sommigen verkiezen eerst in de huid van Amy en dan in die van Nick te kruipen zoals in het boek. Anderen verkiezen dan weer een meer gescheiden aanpak van de personages, vooral dan bij Amy die wordt gespeeld door Rosamund Pike. David Fincher is een briljante regisseur en trakteert ons op een echt meesterwerk, terwijl het boek van Gillian Flynn ons dan weer meer inzicht geeft in de psychologie van de personages.

The Perks of Being a Wallflower

The Perks of Being a Wallflower

De film 'The Perks of Being a Wallflower' werd geregisseerd door de auteur van het boek. Het boek focust op het personage van Charlie en we kennen de andere personages enkel vanuit zijn gezichtspunt. De film gaat verder en laat ons ook kennismaken met Sam en Patrick, briljant gespeeld door Emma Watson en Ezra Miller. Zoals dat vaak het geval is, geeft het boek meer details over Charlie en zijn zus, maar ook over zijn traumatische ervaringen in het verleden. De film en het boek zijn elkaar waard. Sommigen zullen het boek verkiezen, anderen de film. Alles hangt ervan af hoe je het zelf interpreteert! 

Stardust

Stardust

De film 'Stardust' mag dan wel op het boek van Neil Gaiman lijken, er zijn ook grote verschillen, wat er een geslaagde adaptatie van maakt die beter is dan het boek. De film van regisseur Matthew Vaughn heeft een dosis fantasy die in het boek ontbrak. De regisseur voegde er ook een kleine romance tussen Tristan en Yvaine aan toe en zo heeft de film alle beklijvende ingrediënten in huis. Het boek daarentegen is veel somberder, de personages minder innemend en er is in de verste verte geen liefdesverhaal te bekennen.

Call Me By Your Name

Call Me By Your Name

De roman 'Call Me By Your Name' is geweldig goed geschreven. Maar de film portretteert met zijn kleuren en prachtige fotografie zo'n realistische herinnering aan een zwoele zomer dat we durven zeggen dat hij beter is dan het boek. Ook het einde werd aangepast en is in de film een aangrijpend en hartverscheurend moment. De keuze om niet met een verteller te werken in de film verandert ook de perceptie die je van het verhaal hebt. Je mist wel de precieze omschrijvingen en woorden van André Aciman, maar de film laat meer ruimte voor ambiguïteit en maakt het verhaal een stukje spannender.

Drive

Drive

De soundtrack van deze film heeft ongetwijfeld iets te maken met zijn succes. Maar de adaptatie van het boek 'Drive' van James Sallis op het grote scherm is ook een pak beter dan het verhaal in het boek. De sfeer die het midden houdt tussen passie en geweld werkt gewoon beter in de film. In de roman moet je tussen de lijnen lezen en kan iedereen er het zijne van denken. Het boek is goed, maar niet uitzonderlijk. De adaptatie van regisseur Nicholas Winding Refn is daarentegen onvergetelijk, onder andere door veel meer te spelen met de relatie tussen Driver en Irene.

Top