War on Drugs: deze films brengen de realiteit in beeld

Het drugsmilieu is een harde wereld. Niet alleen de overheid zit drugsdealers op de hielen, maar ook concurrerende kartels draaien er hun hand niet voor om om iemand te vermoorden voor geld of drugs of uit jaloezie. We tonen 10 films die de strijd tegen drugssmokkel en de wereld achter de dealers in beeld brengen, vaak meedogenloos en extreem gewelddadig.

Sicario

Sicario © Lionsgate

De Spaanse titel van de film betekent ‘hitman’ of ‘huurmoordenaar’. De twee hoofdpersonages (gespeeld door Emily Blunt en Daniel Kaluuya) nemen deel aan een operatie om een drugskartel op te rollen. Gaandeweg ontdekken ze dat er meer achter de geheime missie zit en dat een van de agenten een dubbele rol speelt bij zowel de autoriteiten als in het drugsmilieu.

Traffic

Traffic © USA Films

De film van Steven Soderbergh volgt via meerdere verhaallijnen hoe drugs jammerlijk hun plek innemen in Amerika en Mexico. We volgen een conservatieve rechter die aangesteld wordt om de strijd met drugs aan te gaan, maar ontdekt dat zijn dochter cocaïne neemt. Het tweede verhaal draait rond twee agenten die een informant beschermen en de derde verhaallijn volgt een vrouw (Catherina Zeta-Jones) die de zaak van haar man, een veroordeelde drugsbaron, verderzet.

Clear and Present Danger

Clear and Present Danger © Paramount Pictures

In Amerika woedt een hevige drugsoorlog, geleid door een Colombiaans drugskartel. CIA-analyst Jack Ryan (Harrison Ford) moet de illegale drugshandel bestrijden. Tijdens zijn missie ontdekt Ryan dat het drugsmilieu onder de radar ondersteund wordt door de president.

Scarface

Scarface © Universal Pictures

Scarface wordt ook wel omschreven als een echte cultfilm. In de film komt de jonge immigrant Tony (gespeeld door Al Pacino) aan in Miami en belandt in het drugsmilieu. Hij trouwt met Elvira (Michelle Pfeiffer), de vrouw van een van de grootste drugsbaronnen voor wie hij werkte, en bouwt een miljoenenbusiness uit. Maar een man in zijn positie wordt door heel wat mensen dood gewenst. Talloze vuurgevechten en moorden passeren dus de revue in de film.

City of God

City of God © Miramax Films

Door de ogen van de verteller, Rocket, volgen we de criminaliteit en het drugsmilieu in de favela’s in de buitenwijken van Rio de Janeiro. Rocket is fotograaf en wil het verhaal in beeld brengen van de wijk waar hij opgroeide. Daarvoor moet hij infiltreren in het drugsmilieu, waar twee rivaliserende drugsgroepen heersen. Maar hij kan moeilijk één kant kiezen, want enkele leden in beide groepen zijn vrienden uit zijn jeugd.  

Trainspotting

Trainspotting © PolyGram Filmed Entertainment

Trainspotting is een Britse film over drugs en criminaliteit, maar bomvol zwarte humor. De film speelt zich af in Edinburgh, waar we het leven volgen van Mark Renton (Ewan McGregor) en zijn vrienden, allen heroïneverslaafd. Van depressie tot bad trips, ontwenningskuren, liefdesverdriet en HIV-besmetting. Alles komt aan bod in de film, maar tegelijk is humor niet weg te denken uit de film, wat helpt om het thema iets lichter te maken.

Cartel Land

Cartel Land © The Orchard

De Amerikaanse documentaire volgt twee burgergroepen die de strijd met de gewelddadige drugskartels in Mexico in eigen handen nemen. Tim Foley is de leider van de Amerikaanse groep en wil voorkomen dat de Mexicaanse drugshandel naar de VS komt. In Mexico is dokter Jose Mirreles de aanvoerder die zijn land en dierbaren probeert te beschermen. De aangrijpende documentaire over goed en slecht won meerdere filmprijzen, zoals op het Sundance Film Festival en op de British Academy Film Awards. 

Blow

Blow © New Line Cinema

Johnny Depp is George Jung, een man uit een klein Amerikaans stadje die in het drugsmilieu rolt. Wanneer hij een straf uitzit voor het verkopen van marihuana, komt hij in contact met dealers die cocaïne verkopen en hem overtuigen om samen te werken. Hij werkt samen met grote drugsbarons als Pablo Escobar en verdient miljoenen. Hij ontmoet Mirtha (Penépole Cruz) en wil zijn illegale activiteiten achter zich laten om te werken aan zijn gezin, maar zijn verleden blijft hem inhalen.

Savages

Savages © Universal Pictures

De twee vrienden Chon en Ben (gespeeld door Taylor Kitsch en Aaron Taylor-Johnson) kweken samen marihuana in Californië en verdienen bakken geld. Ze hebben allebei een relatie met Ophelia (Blake Lively) en willen als trio gaan genieten van hun geld. Maar wanneer Ophelia wordt gekidnapt door drugsdealer Elena Sanchez (Salma Hayek), moeten ze een plan smeden om haar te redden. 

Cocaine Cowboys

Cocaine Cowboys © Magnolia Pictures

In de jaren ’80 zag Miami een enorme toename van genadeloze drugsbarons die de stad ingrijpend veranderden. Cocaine Cowboys is een documentaire over de Miami Drug War (de drugsoorlog van Miami), als gevolg van die instroom in de jaren ’80. De naam ‘cowboys’ verwijst naar de corrupte en illegale manier waarop de gangsters te werk gaan. Door middel van interviews met de autoriteiten, journalisten, advocaten en ex-drugshandelaars ontdekken we hoe het er écht aan toe gaat en wat er wel en niet tegen gedaan kan worden.

Top