Julien Baptiste is terug!

Vanaf dinsdag 30 april kun je op Eén kijken naar Baptiste, een zesdelige spin-off van de populaire reeks ‘The Missing’.

Julien Baptiste is terug! © VRT

Een nieuwe, spannende serie rond een geweldig personage, wij vinden dat goed nieuws! Meteen een goede reden om dinsdag gezellig thuis te blijven. Of tenminste even een opname te plannen.

Lees hier alles over deze nieuwe dramareeks van Eén en de BBC.

Tchéky Karyo is Julien Baptiste

Tchéky Karyo is Julien Baptiste © VRT

Wat een geweldig personage: Julien Baptiste, een Franse rechercheur op rust. Nors en koppig is hij, maar ook erg charmant. En soms wat angstaanjagend, want meneer Baptiste heeft zo zijn donkere kantjes. In de nieuwe serie Baptiste probeert hij samen met zijn familie in Amsterdam te genieten van zijn pensioen.

Julien Baptiste wordt op onnavolgbare wijze vertolkt door Tchéky Karyo, een Franse acteur met Turkse roots. Een glansrol, eerst in twee seizoenen van The Missing en nu in de spin-off rond zijn personage.

Tchéky Karyo: "Het is een prachtige uitdaging om na The missing opnieuw in Juliens voetsporen te mogen treden. Ik hou enorm van de kwaliteit van de dialogen en de diepgang van de personages die bedenkers Harry en Jack Williams creëren. Dit daagt ons uit als acteurs. Ik hou er ook van hoe ze goochelen met al die onverwachte wendingen. De scripts zijn ook geestig: er zit een portie tragedie in het verhaal, maar dat wordt, net als in het echte leven, vermengd met een zekere humor. Baptiste is een reeks met veel diepgang en het is mooi om de personages te zien groeien en het avontuur van The missing te zien voortzetten."

Barbara Sarafian en Boris Van Severen

Barbara Sarafian en Boris Van Severen © VRT

Martha Horchner is politiecommissaris in Amsterdam en was ooit het lief van Julien Baptiste. Wanneer ze zijn hulp vraagt in een verdwijningszaak, kan hij niet weigeren. Baptiste zal immers nooit écht op pensioen gaan …
Martha wil zijn hulp bij het opsporen van een vermist meisje, Natalie. Ze gelooft dat de zaak gelinkt is aan een Roemeense bende die aan sex trafficking doet.

Martha’s zoon Niels werkt eveneens bij de Amsterdamse recherche en is belast met het onderzoek naar de verdwijning. Zijn moeder denkt dat hij de hulp van Julien kan gebruiken, en zo maakt Niels kennis met de koppige Baptiste.

Martha Horchner wordt vertolkt door een bekend gezicht: Barbara Sarafian, die hiermee een grote rol in de serie te pakken heeft. Zoon Niels Horchner, eveneens een belangrijk personage, wordt gespeeld door Boris Van Severen, die onlangs nog te zien was in Studio Tarara.

Van Severen wist de rol van Niels te bemachtigen na een lang castingproces. In een interview met VRT NWS vertelde de acteur: “Ze zochten iemand die met een Nederlands of Vlaams accent toch goed Engels kon spreken, zodat het net echt lijkt”.

"Ik ben de Belgische sets gewend, die zijn redelijk klein. Toen ik uiteindelijk op de grote Engelse sets kwam te staan, vond ik dat eerst behoorlijk angstaanjagend. Maar ik vind het geweldig om in de rol van rechercheur te kruipen. Het was een warme ploeg, er was totaal geen sprake van spierballerij. Het is superfijn om aan zo’n groot internationaal project mee te werken."

Tom Hollander

Tom Hollander © VRT

Naast Tchéky Karyo, Barbara Sarafian en Boris Van Severen zie je onder meer Tom Hollander, die je eerder aan het werk kon zien in The Night Manager.

In Baptiste speelt hij de rol van Edward Stratton, die wanhopig de straten van Amsterdam afschuimt om zijn nicht te vinden, de prostituee Natalie Rose (gespeeld door Anna Prochniak). Samen met Julien begint hij te graven in de gore en criminele onderwereld van de rosse buurt om erachter te komen waar zijn nicht zich bevindt.

Meer talent van eigen bodem

Meer talent van eigen bodem © VRT

Daarnaast wordt de cast nog aangevuld met Jessica Raine, een Britse actrice die je misschien al eerder gezien hebt in Call the Midwife of Wolf Hall.

Een internationale cast dus, maar we zien flink wat talent van eigen bodem. Zo zijn er rollen voor Martha Canga Antonio (Over water, Black), Tom Audenaert (La Trêve, Tabula Rasa) en Manou Kersting (Undercover).

Amsterdam, Antwerpen en Gent

Amsterdam, Antwerpen en Gent © VRT

De serie werd grotendeels opgenomen in Amsterdam en in Vlaanderen, en dan vooral in Antwerpen en Gent.
 
Tom Hollander: "Ik vond het heerlijk om in Amsterdam en in België te filmen. Ik was nog maar één keer in Amsterdam geweest, als jongeman, waardoor ik me niet echt meer kan herinneren wat er gebeurde toen ik ginds was... Nu, als volwassene, zie ik hoe mooi het is. Over België wist ik niets maar het is een fraai land, heel beschaafd, en op een bepaalde manier bescheiden. Weet je, hoe donker het verhaal ook is dat je vertelt, het is uiteindelijk de crew en de plek waar je bent die bepalen hoe je je voelt. De opnames waren een heel prettige ervaring."

Achter de schermen

Achter de schermen © VRT

Baptiste werd bedacht door de scenaristen van The missing, Harry en Jack Williams:

“Julien Baptiste, voormalig imker en speurder op rust (die nooit echt met pensioen is gegaan) is een personage dat ons nauw aan het hart ligt. Toen we hem in The missing tot leven zagen komen dankzij de onnavolgbare vertolking van Tchéky Karyo, wisten we dat we nog niet bereid waren hem te laten gaan als het juiste verhaal zich aandiende. Dat verhaal is er nu, en we hopen dat de kijkers er net als wij van zullen genieten om Baptiste te zien schitteren in zijn eigen reeks." 

In de regisseursstoel: het eerste deel van de zesdelige reeks had de Ijslander Börkur Sigthorsson de teugels in handen, de laatste drie afleveringen werden geregisseerd door Jan Matthys.
 
Baptiste, vanaf 30 april elke dinsdag om 21.30 uur op Eén.
Niet thuis? Je kunt ook live kijken via je pc, smartphone of tablet of opnemen met Proximus TV.

Top