Brie Larson: Oscarwinnares en superheld

Met de komst van Avengers Endgame in de zalen wordt het lange wachten van de fans eindelijk beloond. Captain Marvel, de nieuwste superheld uit het Marvel Cinematic Universe, mocht niet ontbreken in de apotheose van deze populaire filmreeks.
Brie Larson: Oscarwinnares en superheld © Marvel Studios

Na de verwoestende gebeurtenissen van Avengers: Infinity War ligt het universum in puin. Met hulp van de resterende bondgenoten komen de Avengers opnieuw bijeen om de acties van Thanos ongedaan te maken en de orde in het universum te herstellen. De situatie lijkt uitzichtloos, maar gelukkig krijgen ze hulp van Captain Marvel, de machtigste superheld uit universum. 

Captain Marvel is een rol van Brie Larson, een 29-jarige Amerikaanse actrice die de Oscar voor beste actrice won voor haar vertolking in Room. Ontdek hier alles wat je moet weten over deze getalenteerde actrice die al een tijdje aan de weg timmert!

Bekijk ook:
Avengers Endgame: prachtig sluitstuk van een filmmonument

Hoot

Hoot © Isopix

Brie Larson begon met acteren toen ze amper negen jaar was in een sketch van The Tonight Show with Jay Leno. Twee jaar later verscheen ze regelmatig in de sitcom Raising Dad. In 2003 was ze te zien in de Disney Channel film Right on Track. Nadat ze naast de rol van Wendy greep voor de film Peter Pan, besloot ze zich op een muziekcarrière te focussen. Maar in 2006 verscheen ze opnieuw op het witte doek in Hoot. Die rol leverde haar meteen een nominatie op voor de Young Artists Awards.

Hoot is gebaseerd op het gelijknamige boek van Carl Hiaasen en gaat over enkele scholieren die ontdekken dat een locale populatie bedreigde uilen in gevaar is. De jongeren nemen het op tegen inhalige projectontwikkelaars, corrupte politici en onwetende politieagenten, vastbesloten om de natuur te beschermen.


United States of Tara

United States of Tara © Isopix

Na een nieuwe teleurstelling bij de castings voor Juno, kreeg ze in 2009 wel de rol in de komische dramaserie United States of Tara. Daarin speelde ze Kate, de sarcastische tienerdochter van het hoofdpersonage, een rol van Toni Colette. Kate probeert om te gaan met de meervoudige persoonlijkheidsstoornis van haar moeder.

Larson kreeg voor haar rol in de serie lovende kritieken. Zelf zag ze ook enige gelijkenissen met het leven van haar personage en haar eigen zoektocht naar de zin van het leven. Na drie seizoenen werd de serie van Showtime stopgezet.

21 Jump Street

21 Jump Street © Isopix

Na een kleine rol in Scott Pilgrim vs. the World (2010) volgde een bijrol in de kaskraker 21 Jump Street (2012). De film met Jonah Hill en Channing Tatum in de hoofdrollen is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit de jaren tachtig en viel in de prijzen op de Teen Choice Awards.

21 Jump Street draait om een unieke undercoverafdeling van de politie, die uit agenten bestaat die middelbare scholieren spelen met als doel drugsbendes op te rollen. Nieuwkomers Schmidt en Jenko gaan undercover op Sagan High, om daar te ontdekken wie verantwoordelijk is voor het verkopen van de populaire maar gevaarlijke nieuwe drug H.F.S. (Holy Fucking Shit).

The Spectacular Now

The Spectacular Now © ALP

In 2013 was Larson te zien in het romantische drama Don Jon van Joseph Gordon-Levitt én in The Spectacular Now. In deze romantische coming of age film speelt ze Cassidy, de ex van het personage van Miles Teller. De film, met ook Shailene Woodley, ging in première op het Sundance Film Festival en kreeg overal lof, ook voor de acteerprestaties van Larson.

Sutter leeft in het moment. De zelfzekere feestneus is altijd zijn vrolijke zelf, tot zijn vriendin de relatie verbreekt. Hij giet zich vol met alcohol om zijn verdriet te verdrinken, maar verliest het bewustzijn. Hij wordt wakker in de voortuin van de familie Finicky en staart er recht in de ogen van Aimee, een introvert meisje. Ze ontfermt zich over Sutter en de twee bouwen een hechte band op. Al gauw vervagen de grenzen tussen goed en kwaad en vriendschap en liefde.

Bekijk ook:
Zo moeilijk en mooi kan opgroeien zijn: de beste 'coming of age' films


Room

Room © Isopix

In 2014 was ze te zien in The Gambler, de remake van de gelijknamige film uit 1974 waarin Brie Larson Mark Whalberg - in de film haar professor - mocht verleiden. Een jaar later was ze ook te zien in Trainwreck, de film van Amy Schumer.

En dan kwam Room, een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Emma Donoghue. Room werd met lof overladen en dat leverde vijf Oscarnominaties op, waarvan er eentje verzilverd werd door Brie Larson als beste actrice. Voor haar rol won ze ook een Golden Globe, BAFTA en Screen Actors Guild Award.

Jack is een energiek jongetje van vijf dat een liefdevolle opvoeding krijgt van zijn moeder. Hun leven is echter allesbehalve normaal, want ze zitten opgesloten in een kamer van 3 bij 3 meter. Joy heeft een eigen wereld geschapen voor haar zoon en stelt alles in het werk om het hem naar de zin te maken, maar zijn nieuwsgierigheid neemt de bovenhand en ze beramen een plan om te ontsnappen…Kong: Skull Island

Kong: Skull Island © Isopix

Het succes van Room opende voor Brie Larson de deur naar blockbuster Kong: Skull Island (2017), haar eerste big budget-project met Tom Hiddleston en Samuel L. Jackson als co-sterren. Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig, en Larson speelt onderzoeksjournaliste en fotograaf Mason Weaver. Hoewel de film door de critici niet gesmaakt werd, bracht hij wereldwijd wel 566 miljoen dollar op. De film kreeg een Oscarnominatie achter zijn naam voor beste visuele effecten en Larson zelf werd genomineerd voor de Teen Choice Awards.

Een team van ontdekkingsreizigers komt bij elkaar om een nog niet in kaart gebracht eiland te onderzoeken. Ze weten echter niet dat dit eiland in de Stille Oceaan, zowel prachtig als verraderlijk, het domein van de mythische Kong is.

The Glass Castle

The Glass Castle © Isopix

Nog in 2017 was Brie Larson te zien in het aangrijpende The Glass Castle met ijzersterke vertolkingen van Woody Harrelson en Naomi Watts. Larson speelt de volwassen Jeannette Walls, op wiens memoires de film gebaseerd is. 

Walls is een getalenteerde journaliste, die woont en werkt in New York. Haar leven lijkt perfect, maar niemand weet hoe hard ze heeft moeten vechten. Jarenlang is ze de enige houvast geweest voor haar jongere broer en zussen, terwijl haar charismatische maar uiterst dysfunctionele vader en haar onverantwoordelijke, artistieke moeder het gezin meesleuren van stad naar stad, opgejaagd door deurwaarders. Ondanks vele momenten van liefde en poëzie weegt de excentrieke levensstijl zwaar door. De kinderen dromen maar van één ding... een normaal leven.

The Glass Castle is nu beschikbaar in de Movies & Series Pass van Proximus TV.

Captain Marvel

Captain Marvel © Isopix

Eerder dit jaar maakte Brie Larson voor het eerst haar opwachting als Carol Danvers of Captain Marvel. Hoewel ze zelf eerst haar twijfels had over het aannemen van de rol, hapte ze toch toe omdat de film haar een goed voorbeeld leek van women empowerment. Aan girlpower dan ook geen gebrek in de film, die ondertussen meer dan 1 miljard dollar opbracht! Andere rollen zijn voor Samuel L Jackson en Jude Law.

Captain Marvel speelt zich af in de jaren negentig en volgt de reis van Carol Danvers wanneer zij uitgroeit tot een van de machtigste superhelden van het universum. Terwijl een galactische oorlog tussen twee buitenaardse rassen de aarde bereikt, bevindt Danvers zich samen met een groepje bondgenoten middenin deze draaikolk.

Bekijk ook:
Captain Marvel: girlpower met een vleugje nostalgie

Deze films uit het Marvel Cinematic Universe zijn momenteel beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV:
Iron Man 2 (2010)
Thor (2011)
Marvel's The Avengers (2012)
Thor: The Dark World (2013)
Captain America: The Winter Soldier (2014)
Guardians of the Galaxy (2014)
Avengers: Age of Ultron (2015)
Ant-Man (2015)

Top