Nu in de bioscoop (24 april)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.
Nu in de bioscoop (24 april) © Marvel Studios

Er verschijnt weer heel wet lekkers in de Belgische zalen deze week: er is o.a. de langverwachte Marvel-fantasyfilm 'Avengers: Endgame', het langspeeldebuut van Jonah Hill 'Mid90s', de Belgische thriller 'Duelles', een nieuwe biopic over Vincent van Gogh, enkele opmerkelijke animatiefilms en een documentaire over de Chileense coup van 1973. Rep je dus naar de dichtstbijzijnde bioscoop om jouw favouriete film mee te pikken.


De meeste films die nu in de bioscoop te zien zijn, verschijnen ongeveer vier maanden later in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV

Avengers: Endgame

Avengers: Endgame © Marvel Studios

Na de verwoestende gebeurtenissen van Avengers: Infinity War (2018) ligt het universum in puin. Met hulp van de resterende bondgenoten komen de Avengers opnieuw bijeen om de acties van Thanos ongedaan te maken en de orde in het universum te herstellen.

Actie/fantasyfilm van Anthony en Joe Russo met Brie Larson, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans, Mark Ruffalo, Josh Brolin, Tom Holland, Paul Rudd en Karen Gillan

Bekijk ook:

Avengers Endgame: prachtig sluitstuk van een filmmonument
Brie Larson: Oscarwinnares en superheld

Mid90s

Mid90s © Tobin Yelland - A24

De 13-jarige Stevie heeft het gehad thuis: zijn moeder heeft een drankprobleem, zijn oudere broer slaat hem verrot en hij heeft niemand om mee te praten. Tot hij geadopteerd wordt door een groep coole skaters met kleurrijke namen als Fuckshit en Fourth Grade. Het langspeeldebuut van Jonah Hill is - niet onverwacht - doordrenkt met 90's nostalgie. Hou je klaar voor een soundtrack vol Beastie Boys en Wu-Tang Clan!

Dramatische komedie van Jonah Hill, met Sunny Suljic, Katherine Waterston en Lucas Hedges

IMDb-score: 7,4/10

Duelles

Duelles © Eternitease


Hun beheerste en schijnbaar perfecte leventjes kabbelen rustig voort tot het noodlot toeslaat: Maxime, het zoontje van Céline, valt uit een raam en is op slag dood. Alice was de enige getuige, maar zweert dat ze niets kon doen. Ze raakt bezeten door de gedachte dat Céline uit is op wraak. Raakt de charmante Alice het noorden kwijt, of schuilt er toch een manipulatief beestje in de rouwende Céline?

Drama/thriller van Olivier Masset-Depasse, met Veerle Baetens, Anne Coesens, Jules Lefebvres, Luan Adam en Arieh Worthalter

IMDb-score: 6,6/10


18 Belgische films om dit jaar naar uit te kijken

At Eternity's Gate

At Eternity's Gate © CBS Films

In Parijs kent Vincent van Gogh weinig succes bij de snobistische kunstelite. Enkel een charismatische en meeslepende Paul Gaugin kan zijn werk smaken. Gaugin moedigt hem dan ook aan om het grijze Parijs achter zich te laten en naar het zuiden te trekken. Wanneer van Gogh aankomt in de zonnige, kleurrijke Provence, lijkt hij eindelijk thuis te zijn.

Aan biopics over Vincent van Gogh geen gebrek: vorig jaar was er nog het spectaculair geanimeerde 'Loving Vincent', en in het lijstje met ondergewaardeerde topacteurs met karakterkoppen vertolkte ook Tim Roth de Nederlandse schilder in 'Vincent & Theo'. Maar voor het eerst creëert regisseur Julien Schabel een ervaring: twee kleine uurtjes lang verblijven we in het hoofd van van Gogh en zien we de wereld door zijn ogen, badend in zonlicht. Willem Dafoe portretteert Vincent van Gogh met een ongeziene vitaliteit in een Oscarwaardige performance. 

Regisseur Julien Schnabel - zelf ook schilder - gaat het cliché van de getormenteerde kunstenaar uit de weg en toont in plaats daarvan een van Gogh die zo verliefd is op de wereld dat hij het moeilijk heeft om de intensiteit van die schoonheid binnen zichzelf te reguleren.

Biografisch drama van Julian Schnabel, met Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac en Mads Mikkelsen

IMDb-score: 6,9/10

Victor et Célia

Victor et Célia © Claire Nicol 2017 / Apollo Films

Victor en Ben zijn twee dertigers. Ze dromen ervan een eigen kapsalon te openen. Wanneer de tijd begint te dringen om die droom te realiseren, overtuigt Victor Célia, die hij kende van toen hij nog op de kappersschool zat, om hem op het avontuur te volgen. Samen zullen ze moeten vechten om alle obstakels te overwinnen.

Dramatische komedie van Pierre Jolivet, met Arthur Dupont, Alice Belaïdi en Adrien Jolivet

L'Adieu à la Nuit

L'Adieu à la Nuit © Curiosa Films

Regisseur André Téchiné werkt voor de achtste keer samen met zijn getalenteerde muze Catherine Deneuve in dit gevoelige portret van twee jonge Syriëstrijders. De eerste lentedagen fleuren de kersenboomgaard van Muriel op met een voorzichtig zonnetje. Met de lente arriveert ook haar kleinzoon Alex, een laatste stop voor hij naar Canada reist met zijn jeugdliefde Lila. Alex is vriendelijk en attent genoeg, maar sinds de dood van zijn moeder, een lamentabel ongeluk waarvoor hij zijn vader de schuld geeft, voelt hij zich vooral kwaad en verlaten. Hoe kwaad precies ontdekt zijn grootmoeder in een afscheidsbrief waarin hij duidelijk maakt dat hij naar Syrië zal vertrekken om zich bij islamistische terreurgroep IS te voegen.

Drama van André Téchiné, met Catherine Deneuve, Kacey Mottet Klein en Oulaya Amamra

IMDb-score: 6,1/10

Santiago, Italia

Santiago, Italia © Sacher Film

In deze dramatische documentaire reconstrueert Nanni Moretti de Chileense coup van 1973. Na drie jaar van het socialistische Utopia van Salvador Allende naar de brutale dictatuur van Pinochet. Arbeiders, professoren, journalisten, diplomaten... allen komen aan bod binnen de narratieve flow van stemmen die gekoppeld worden aan archiefmateriaal. Ze vormen samen één rigoureus en levendig verhaal. Men herinnert zich hallucinante taferelen: bommenregens op het paleis en huizen van democratisch verkozen politici, mensonterende folterpraktijken en experimenten.

En dan komt de link naar het hedendaagse Italië. De angstige Chilenen die, kinderen eerst, de veiligheid van de Italiaanse ambassade opzoeken in Santiago, vertonen sterke gelijkenissen met de vluchtelingenstroom die Italië het laatste decennium te verwerken krijgt. De heldenverhalen van toen en de manier waarop oorlogsvluchtelingen ontvangen en geïntegreerd werden, staan in schril contrast met de hedendaagse perceptie. Toegegeven, de schaal en de ideologieën van toen en nu liggen ietwat anders, maar de menselijke boodschap komt toch binnengevlogen als een sloophamer door de open ruit waar jij net van je koffie nipte. Niet geschikt voor gevoelige extreemrechtse kijkers, of misschien net wel. (Bron: Europa Cinemas)

Documentaire van Nanni Moretti

IMDb-score: 7,3/10

Funan

Funan © Les Films d'Ici

Cambodja, 17 april 1975. Wat begint als een doodgewone dag voor het jonge ouderpaar Chou en Khuon en hun 4-jarige zooanh, neemt een dramatische wending wanneer de troepen van Pol Pot hun woonplaats Phnom Penh innemen. Miljoenen inwoners worden gedwongen de hoofdstad te verlaten en een lange voettocht te ondernemen naar het platteland, om er in werkkampen te verblijven. Onderweg raken de jonge ouders hun zoontje kwijt. Het ouderpaar doorstaat de grootste gruwelen om opnieuw herenigd te worden met hun zoon in regisseur Denis Do’s animatieprijsbeest over het Rode Khmer-regime in Cambodja.

Denis Do creëerde een krachtige kroniek over familie. We zien dappere ouders die er alles voor overhebben om hun zoon terug te vinden. Op deze manier eert Do zijn moeder, op wiens vlucht en verhalen deze film gebaseerd is. Als kers op de taart won Do de publieksprijs voor beste langspeelfilm op het afgelopen Anima Festival in Brussel.

Animatiefilm van Denis Do, met de stemmen van Bérénice Bejo, Louis Garrel en Colette Kieffer

IMDb-score: 7,3/10

Another Day of Life

Another Day of Life © Kanaki Films

Deze hybride film combineert een uitermate straf (en waargebeurd) verhaal met droomsequenties en documentairebeelden: geen gemakkelijke opdracht, maar tot de perfectie volbracht.

Een burgeroorlog in Angola is exact de plaats waar je de Poolse journalist Ryszard Kapuscinski (1932-2007) kan vinden. Als enige buitenlandse journalist ter plaatse heeft hij de scoop waar de wereldpers maar al te graag naar graait. Maar wanneer de oorlog muteert en Angola de arena wordt waar een stukje Koude Oorlog wordt uitgevochten, staat de journalist voor een onmogelijke keuze: zijn journalistieke integriteit behouden en Europa informeren of meer slachtoffers proberen te voorkomen.

Kapuscinski was een van de belangrijkste en kleurrijkste oorlogsverslaggevers van de twintigste eeuw. Zijn schrijfstijl is subjectief en soms zelfs surrealistisch. In deze geanimeerde verfilming komt zijn vorm van literaire reportage helemaal tot zijn recht. Hallucinante impressies van chaotische vuurgevechten worden neergezet in een stijl die doet denken aan graphic novels. De gruwelijke gevolgen van oorlog komen echter even hard aan.

Hybride animatiefilm van Raúl de la Fuente en Damian Nenow, met Miroslaw Haniszewski, Vergil J. Smith en Tomasz Zietek

IMDb-score: 7,4/10

Sakawa

Sakawa © Cinenews

Ondertussen hebben we allemaal al eens kennis gemaakt met een Nigeriaanse prins, maar ook jonge Ghanezen doen massaal aan internetfraude. Regisseur Ben Asamoah veroordeelt nooit en biedt een unieke inkijk in de wereld achter je spamfolder.

Internetfraudeur zijn lijkt helemaal niet zo moeilijk. Stap 1: graaf je een weg door de gigantische berg e-waste in Ghana en speur naar data. Oude computers liggen er immers bij de vleet. Stap 2: maak profielen aan op datingsites en overtuig naïeve westerse mannen of vrouwen dat je niet zonder hen kan. Stap 3: vraag geld - begin met €50 - voor een vliegticket en maak hen wijs dat je graag bij hen wil zijn.

Het zijn trouwens allesbehalve evil masterminds, die Ghanese fraudeurs. Het zijn gewoon jongeren die smachten naar een beter leven en een vrij toegankelijke manier gevonden hebben om bij te klussen. Soms is internetfraude de enige weg uit de armoede. En soms is het moeilijk om medelijden te hebben met de (wel zeer) goedgelovige slachtoffers van hun bedrog. Maar soms bedenk je je dat die blind vertrouwende mensen ook niet bepaald multimiljonairs zijn.

De Belgisch-Ghanese filmmaker Ben Asamoah keert terug naar zijn roots voor deze eerste langspeelfilm. Hij plaatst de relatief nieuwe wereld van de internetfraude naast de eeuwenoude Ghanese religieuze rituelen. Want als een bepaalde scam niet meteen blijkt aan slaan, schakelen de oplichters de hulp van voodoopriesters in.

'Sakawa' is een verbluffende en nuancerende documentaire die je stof tot nadenken geeft de volgende keer dat je online een vreemd vriendschapsverzoek ontvangt.

Documentaire van Ben Asamoah

IMDb-score: 6,9/10

Mitten

Mitten © Accattone films

'Mitten' volgt de laatste repetitieweken van 'Mitten wir im Leben sind', een voorstelling van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, haar gezelschap Rosas en cellist Jean-Guihen Queyras op basis van de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach. De film geeft een beeld van De Keersmaekers minutieuze werkwijze, waarbij een choreografisch universum wordt opgebouwd aan de hand van een studie van de muzikale schriftuur.

Dit intensieve creatieproces, het voortdurende herwerken en bijschaven, gekenmerkt door een onuitputtelijk verlangen naar precisie en detail, ziet zich weerspiegeld in de geduldige blik die de filmmakers werpen op het werk van choreografe, muzikant en dansers.

Documentaire van Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes

Top-5 meest bezochte films in de bioscoop deze week

Top-5 meest bezochte films in de bioscoop deze week © Walt Disney Pictures

1. Dumbo: Familiefilm van Tim Burton, met Eva Green, Colin Farrell, Danny DeVito en Michael Keaton / Vlaamse versie met de stemmen van o.a. Urbanus, Sven De Ridder, Ben Segers, Frances Lefebure en Sien Eggers
2. After: Romantisch drama van Jenny Gage, met Hero Fiennes Tiffin, Josephine Langford en Selma Blair
3. Shazam!: Komische fantasy/avonturenfilm van David F. Sandberg, met Zachary Levi, Mark Strong, Jack Dylan Grazer, Zachary Levi, Michelle Borth en Djimon Hounsou
4. Corgi: Animatiefilm van Ben Stassen en Vincent Kesteloot, met de stemmen van Julie Walters, Sheridan Smith en Ray Winstone (O.V.) / An Lemmens, Kobe Van Herwegen, Clara en Jelle Cleymans, Ivan Pecnik, Thomas Van Goethem, Wanda Joosten, Mieke Laureys en Ludo Hellinx (Vlaamse versie)
5. The Curse Of La Llorona: Horrorfilm van Michael Chaves, met Linda Cardellini, Raymond Cruz en Patricia Velasquez

Dumbo: Tim Burton brengt Disneymagie tot leven
De wondere wereld van Tim Burton
De meest memorabele rollen van Danny DeVito

De meest griezelige dieren uit de filmgeschiedenis
Let's go creepy: tien niet te missen horrorfilms bij Proximus TV!
Legendarische scream queens: niemand kan akeliger krijsen dan deze horroractrices
Sidder en beef met de beste Stephen King-verfilmingen

Top