Interactieve survivalserie You vs. Wild op Netflix

Vanaf 10 april komt Netflix met een interactieve survivalserie met Bear Grylls. Na het succes van 'Black Mirror: Bandersnatch', de eerste interactieve reeks op Netflix, kunnen we binnenkort aan de slag met 'You vs. Wild', een survivalprogramma waarbij de kijkers zelf de afloop kunnen bepalen.
Interactieve survivalserie You vs. Wild op Netflix © Netflix

Elke keuze is cruciaal
Samen met de survival-expert reis je naar de meest onherbergzame gebieden op aarde. En jij neemt de touwtjes in handen, want de kijker neemt belangrijke beslissingen om Bear Grylls te helpen overleven en missies te volbrengen. En in de wildernis is elke keuze cruciaal.

Hypermoderne technische snufjes

Hypermoderne technische snufjes © Netflix

'You vs. Wild' is het tweede interactieve project van Netflix. In deze nieuwe survivalreeks van Bear Grylls kunnen de kijkers zelf het verloop van de verhaallijn bepalen. Dat kan met hypermoderne technische snufjes waardoor kijkers zichzelf op in beeld gebrachte keuzemomenten kunnen sturen. Het systeem werkt alleen op moderne televisies met een Netflix-app en de meeste smartphones. Het speciaal icoontje geeft aan of de interactiviteit op een device beschikbaar is.

Naar verwachting is het wel niet mogelijk om een keuze te maken die Bear Grylls dood kan laten gaan. Toen dat gevraagd werd aan Cindy Holland van Netflix moest zij lachen om de opmerking en vertelde ze dat ze niet verwacht dat 'You vs. Wild' net zo "donker" is als het vorige interactieve project 'Black Mirror: Bandersnatch'.

Een ongelooflijk avontuur

Een ongelooflijk avontuur © Netflix

Edward Grylls, zoals Bear Grylls echt heet, is een waar fenomeen. Met zijn verschillende survivalprogramma's op Discovery Channel, waaronder 'Ultimate Survival', 'Worst Case Scenario' en 'Escape From Hell', waarin hij telkens op een loodzware overlevingstocht door de ongerepte natuur trok, werd hij wereldberoemd. En nu springt Netflix mee op de kar, met acht afleveringen van een survivalprogramma waarin kijkers op interactieve wijze zelf het verloop van zijn tocht door de wildernis kunnen bepalen.

Grylls liet onlangs via Twitter weten enthousiast te zijn over de moderne draai die hij aan zijn serie heeft kunnen geven. "Dit is een ongelooflijk avontuur dat ik nog niet eerder heb meegemaakt." Richting potentiële kijkers: "Ik heb jullie echt nodig om de juist keuzes te maken. En, nog belangrijker, om nooit op te geven."

Opgezet spel?

Opgezet spel? © Netflix

De nieuwe interactieve survivalserie 'You vs. Wild' is een geniaal concept volgens de fans. Maar er zijn ook kritische stemmen te horen die waarschuwen voor opgezet spel. Want het is niet de eerste keer zijn dat Bear Grylls iets in scène blijkt te hebben gezet, enkel en alleen om goede televisie op te kunnen maken.

Volgens 'Het Laatste Nieuws' kwam Bear Grylls al verschillende keren in opspraak. Toen de reeks 'Born Survivor' werd uitgezonden in 2008, bleek dat de avonturier in hotels verbleef, terwijl hij in zijn show deed alsof hij in de barre koude moet overnachten. En tijdens een aflevering van 'Man vs. Wild' kregen kijkers te zien hoe Grylls gestrand was op een onbewoond eiland in de Grote Oceaan. Hij toonde hoe hij een traditioneel Polynesisch vlot bouwde aan de hand van gevonden materialen als bamboe en bladeren en takken van palmbomen. Maar in realiteit werd zijn vlot gebouwd door de crew en survival-consultant Mark Weinert, die mee op reis was om de crew te adviseren. Bovendien bleek Grylls helemaal niet op een eiland te verblijven, maar zat hij gewoon op Hawaï. "Als je alles gelooft wat je ziet, dan ben je een tikkeltje naïef", verklaarde de survival-consultant achteraf. Sommige getoonde overlevingstechnieken zouden volgens survival-expert Les Stroud gewoon 'vals' zijn, en dus ook onverantwoord en zelfs levensgevaarlijk.

Halsbrekende toeren

Halsbrekende toeren © Netflix

Dat Grylls tijdens zijn survivalavonturen heel wat halsbrekende toeren uithaalt, is natuurlijk bekend. Wat minder kijkers weten, is dat alles eerst vakkundig wordt getest door een stuntman. Megan Hine, zijn vaste stand-in van dienst, bekende dan ook zelf dat er van moedige en levensbelangrijke keuzes in realiteit nooit sprake was. Wat uiteindelijk ook heel logisch is, want het is niet de bedoeling dat een televisiemaker zijn leven op het spel zet voor een programma. Het blijft tenslotte 'entertainment'.

Gevecht met een bergleeuw? Aan jou de keuze

Gevecht met een bergleeuw? Aan jou de keuze © Netflix

De eerste interactieve survivalprogramma 'You vs. Wild' kunnen we vanaf 10 april bekijken op Netflix. De trailer toont alvast een glimp van wat we kunnen verwachten. Zo kan je bijvoorbeeld de vraag krijgen of het beter is dat Bear Grylls kruipend door de sneeuw gaat of langzaam lopend, of dat hij het gevecht met een bergleeuw aangaat of beter - maar ook niet zonder gevaar - veiliger oorden opzoekt. Aan jou de keuze.

Deze series komen in april naar Netflix
Gevoel voor Tumor en In Vlaamse Velden: twee nieuwe Vlaamse series op Netflix


Start Netflix op Proximus TV via het menu 'op aanvraag' > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze film rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Top