Legendarische scream queens: niemand kan akeliger krijsen dan deze horroractrices

De naam Danielle Harris zegt een leek misschien niets, maar heel wat horrorfanaten verafgoden haar. Danielle vertolkte op amper tienjarige leeftijd namelijk de rol van Jamie in 'Halloween 4: The Return of Michael Myers'. De jeugdige Harris maakte zo'n indruk dat ze ook voor het vervolg werd gevraagd.
Legendarische scream queens: niemand kan akeliger krijsen dan deze horroractrices © Isopix

Later was ze ook te zien in drama’s en komedies, maar een terugkeer naar het horrorgenre bleek onvermijdelijk, en er volgde een reeks met bloed en rondslingerende ledematen opgeleukte low-budget slachtfilms. Ze liet Halloween: The Curse of Michael Myers aan zich voorbijgaan omdat ze zich niet kon vinden in het script, maar voor één van de andere films in het ondertussen behoorlijk onoverzichtelijke rijtje Halloween-reboots tekende ze wel.

Mevrouw Harris is wat ze in de Angelsaksische wereld een scream queen noemen: een actrice die vaak in horrorprenten te zien is, en daarin steevast luid gillend op de loop gaat voor maniakale moordenaars, aliens, (klop)geesten of ander gespuis. Ook onderstaande actrices werden op die manier legendarisch.

Neve Campbell

Neve Campbell © Isopix

In de Verenigde Staten vergaarde Neve Campbell aanvankelijk vooral populariteit bij bakvissen, door gestalte te geven aan Julia Salinger in de tienerserie Party Of Five. De rest van de wereld maakte kennis met Neve dankzij haar rol in de horrorparodie Scream, waarin ze op de vlucht sloeg voor een gemaskerde moordenaar. Campbell werd een sekssymbool en Scream werd een franchise, wat ervoor zorgde dat de gemiddelde bioscoopbezoeker er na de vierde film wel stilaan genoeg van had. De rol als Sidney Prescott zorgde er wel voor dat ze nadien nog heel wat film- en tv-rollen scoorde.


Janet Leigh

Janet Leigh © Isopix

De ultieme scream queen is misschien wel Janet Leigh. Die status heeft ze grotendeels te danken aan haar rol als Marion Crane in Psycho, een horrorthriller gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Bloch. De bekende prent van Alfred Hitchcock stond aanvankelijk te boek als een lowbudgetfilmpje, maar het werd een absolute klassieker in het genre, mede dankzij Leigh. Die zet het in de iconische douchescène op een oorverdovend gillen, alvorens ze ten prooi valt aan de psychopaat van dienst.


Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis © Isopix

Het scream queen-gehalte zit ten huize Janet Leigh trouwens in de familie, want ook haar dochter werd een graag geziene actrice in horrorfilms. Jamie Lee Curtis speelde in Halloween, een referentiefilm in het slashergenre, de rol van Laurie Strode, één van de doelwitten van de geesteszieke Michael Myers. De film kreeg ontelbare vervolgen, en er werden strips en boeken uit gedestilleerd. De weg naar een bloeiende acteercarrière was meteen geplaveid: in Halloween II was ze opnieuw van de partij, in 1980 acteerden moeder en dochter in The Fog, en Jamie maakte furore door haar acteerprestaties in de komedies A Fish Called Wanda en True Lies. In 1998 maakte de actrice tot groot jolijt van menigeen haar horrorcomeback in Halloween H20, weer maar eens een vervolg op de film die haar naar het rijk der groten katapulteerde.Veronica Cartwright

Veronica Cartwright © Isopix

Veronica Cartwright maakte anno 1961 haar debut in The Children’s Hour, een gesmaakt optreden dat de aandacht trok van Alfred Hitchcock. Die bezorgde haar een rol in The Birds. Ze verwierf de status van leading horror lady door rollen in de remake van Invasion of The Body Snatchers, en later aan de zijde van Sigourney Weaver en John Hurt in Alien als Lambert, één van de opvarenden van een ruimteschip. In de jaren ’90 dook ze op in Candyman: Farewell To The Flesh, het huiveringwekkende verhaal over een geest met een haak als hand, die dood en verderf zaait in New Orleans.

Sidder, beef en huiver met de beste horrorfilms uit de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV. Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening.Marilyn Burns

Marilyn Burns © Isopix

Marilyn Burns had een patent op rollen in horrorfilms, de ene van een al wat bedenkelijker allooi dan de andere. In Eaten Alive werd de betreurde actrice geconfronteerd met een mensenetende krododil, en ze werd gecast voor Helter Skelter, een film over seriemoordenaar-sekteleider Charles Manson. Het was echter haar rol in The Texas Chainsaw Massacre die een voltreffer bleek. In die horrorklassieker kroop ze in de huid van Sally Hardesty, een jonge vrouw die samen met haar vrienden in de handen van de psychopatische kettingzaagmoordenaar Leatherface valt. In die tijd kregen Amerikaanse films nog een Nederlandse titel, en dus haalde het bloederige epos in de Lage Landen het witte doek onder de naam De slachting met de kettingzaag.


Vera Farmiga

Vera Farmiga © Isopix

Vera Farmiga zette zichzelf op de filmkaart met rollen in de solide drama’s The Manchurian Candidate, Up In The Air en The Departed. Op een blauwe maandag besloot de uiterst beminnelijke actrice echter dat het tijd was voor iets anders, en legde ze zich toe op thrillers en horror. Ze acteerde met veel bravoure in Orphan en The Conjuring, en is dezer dagen te bewonderen in de mateloos populaire serie Bates Motel, die opgezet is als een prequel van de Hitchockhit Psycho. Vera gooide in die reeks alle remmen los als de moeder van gluiperd Normal Bates, wat haar onder meer een People’s Choice Award, een Saturn Award een een nominatie voor een Emmy Award opleverde. In horrorminnende middens is ze ondertussen een icoon, ook al kiest ze tegenwoordig opnieuw voor een brede waaier aan genres.
 

Tippi Hedren

Tippi Hedren © Isopix

Tippi Hedren speelde gedenkwaardige rollen in The Birds en Marnie, en was wellicht de favoriete actrice van Alfred Hitchcock. Helaas was hij niet haar favoriete regisseur: volgens Hedren was Hitchcock een onuitstaanbaar sujet dat haar verschillende keren seksueel misbruikte. Op de set van The Birds wilde de man naar verluidt met echte vogels werken en niet met replica’s, waardoor de actrice een oogwonde opliep. Volgens haar ging het daarna bergaf met haar carrière omdat ze niet op zijn avances inging. Ook Janet Leigh had het volgens insiders op de set van Psycho ook al niet onder de markt: zo zou ze compleet over haar toeren geraakt zijn toen de regisseur haar verraste met een neplijk in haar kleedkamer.

Sarah Michele Gellar

Sarah Michele Gellar © Photo News

Wie in de jaren negentig jong was, associeert Sarah Michele Gellar wellicht met de hoofdrol in Buffy The Vampire Slayer, een fantasyreeks met lichte horrorinslag. Daarna besloot ze een filmcarrière uit te bouwen en gooide het daarbij nog wat meer over de horrorboeg. Rollen in I Know What You Did Last Summer, Scream 2 en The Grudge waren het resultaat.

Lees ook: Let’s go creepy: tien niet te missen horrorfilms bij Proximus TV!

Sidder en beef met de beste horrorfilms uit de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV. Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening en kies vervolgens films -> films per genre -> horror

Top