War on Terrorism: deze films brengen de realiteit in beeld

Terrorisme vindt jammer genoeg plaats over de hele wereld en in elk tijdperk. De biografische films die hierover worden gemaakt, leren ons niet alleen heel wat over de geschiedenis, maar ook over de helden die zich hebben ingezet voor een veiligere wereld. Dit zijn tien films die oorlog, terrorisme en waargebeurde aanslagen gruwelijk realistisch in beeld brengen.

Zero Dark Thirty (2012)

Zero Dark Thirty (2012) © Columbia Pitctures

De film, geregiseerd door Kathryn Bigelow, gaat over de jarenlange zoektocht naar de terroristische leider van Al Qaida, Osama bin Laden. We volgen de missie van verschillende CIA agenten (gespeeld door o.a. Jessica Chastain en Jason Clarke): vanaf de aanslag op de Twin Towers, via de vele wrede martelscènes om informatie los te wrikken tot op het moment dat de grootste terrorist ooit gevat wordt. De naam van de film verwijst naar het begin van de zogenoemde operatie ‘Neptune Spear’ die afgetrapt werd om 30 minuten na middernacht. 

The Hurt Locker (2008)

The Hurt Locker (2008) © Summit Entertainment

De oorlogsbetekenis van ‘hurt locker’ kan je vertalen als ‘in moeilijkheden raken’ of ‘gewond raken bij een explosie’. De film, ook geregiseerd door Kathryn Bigelow, gaat dan ook over een team Amerikaanse soldaten (gespeeld door o.a. Jeremy Renner en Anthony Mackie) dat in Irak bommen ontmantelt. De licht ontvlambare film bevat tonnen spanning en emoties. De militairen proberen om te gaan met hun gevaarlijke job, de bijhorende risico’s en het verlies van collega’s en vrienden. 

Bloody Sunday (2002)

Bloody Sunday (2002) © Paramount Classics

Terrorisme vindt helaas niet alleen plaats in het Midden-Oosten. Noord-Ierland heeft ook z’n portie aanslagen gekend in de jaren ’70. De film geregiseerd door Paul Greengrass vertelt het verhaal van de gelijknamige Bloody Sunday, of de bloederige zondag in 1972 waarop Britse soldaten 28 ongewapende Noord-Ierse burgers doodschoten tijdens een protest. In de film zien we de gebeurtenissen door de ogen van twee Britse en twee Noord-Ierse mannen (onder andere James Nesbitt, die in het echt ook uit Noord-Ierland komt) die bij de wrede dag betrokken waren. Een groot aantal van de acteurs zijn inwoners en echte Britse soldaten die de dag zelf hebben meegemaakt. 

Patriots Day (2016)

Patriots Day (2016) © CBS Films Liongate

In 2013 lieten twee terroristen bommen ontploffen aan de eindmeet van de populaire marathon in Boston. Drie mensen stierven, heel wat mensen raakten gewond en meerdere mensen moesten amputaties van één of meerdere ledematen ondergaan. De film van Peter Berg volgt het verhaal van de helden van die dag, de autoriteiten (gespeeld door o.a. Mark Walhberg en Kevin Bacon) die een klopjacht hielden op de terroristen, maar ook de helpende handen die op die dag klaarstonden.

Munich (2005)

Munich (2005) © 5 Universal Pictures / DreamWorks Pictures

Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1972 werden joods-Israëlische atleten gegijzeld. Elf sporters werden vermoord, waardoor de dag ook bekend staat als het bloedbad van München. De film van Steven Spielberg gaat over de geheime missie waarmee de Israëlische regering wraak nam door 11 (betrokken) terroristen te liquideren. Eric Bana vertolkt de rol van de geheime agent die de missie moet leiden.

American Sniper (2014)

American Sniper (2014) © Warner Bros. Pictures

De biografische film - geregisseerd door Clint Eastwood - is gebaseerd op de memoires van Chris Kyle, de meest dodelijke scherpschutter van het Amerikaanse leger. Hij zou 255 vijandelijke personen gedood hebben tijdens de oorlog in Irak. Bradley Cooper vertolkt de rol van de soldaat die zijn militaire successen viert en tegelijk zijn plaats opnieuw probeert te vinden in het dagelijkse leven tussen familie en vrienden. 

The 15:17 to Paris (2018)

The 15:17 to Paris (2018) © Warner Bros. Pictures

Op de hogesnelheidstrein, die op 21 augustus 2015 om 15u17 vertrok van Amsterdam naar Parijs, bevond zich een terrorist met automatische geweren. Drie heldhaftige Amerikanen merkten op dat het toilet verdacht lang bezet was. Toen de terrorist naar buiten stormde en aan zijn moordtocht begon, overmeesterden de drie vrienden de schutter. Ze werden de helden van Frankrijk genoemd en kregen later een eremedaille van de Franse president Hollande. Clint Eastwoord regiseerde het cinematografisch verhaal van de mannen, waarvan één van hen (Spencer Stone) zichzelf vertolkte in de film.

The Baader Meinhof Complex (2008)

The Baader Meinhof Complex (2008) © Constantin Film Verleih

In West-Duitsland heerste de terroristische organisatie RAF of Red Army Fraction van ’67 tot ’77. In de film van Uli Edel volgen we het leven van de oprichters, die na een uit de hand gelopen protest volledig ontspoorden. Ze hielden er niet alleen radicale ideeën op na over de ‘fascistische politiestaat’, maar gingen steeds verder in hun terroristische optredens, van bankovervallen tot het bombarderen van politiekantoren.  

United 93 (2006)

United 93 (2006) © Universal Studios / United International Pictures

Een van de - helaas - bekendste terroristische aanslagen is 11 september 2001. ‘Flight 93’ gaat over wat er zich afspeelde op een van de vliegtuigen die door de terroristen werden gekaapt. Op het vliegtuig hoorden de passagiers het nieuws over de aanslag op het Pentagon en de WTC-torens. Regisseur Paul Greengrass brengt het verhaal in beeld van de  moedige passagiers die de terroristen probeerden te overmeesteren om te voorkomen dat hun vliegtuig nog meer slachtoffers kon maken.

The Kingdom (2007)

The Kingdom (2007) © Universal Pictures

In 1996 en 2003 werden westerse huizencomplexen in Saoedi-Arabië gebombardeerd als protest tegen de komst van niet-moslims. De film ‘The Kingdom’ met topacteurs Jamie Foxx, Chris Cooper en Jennifer Garner baseert zich op deze feiten. In het begin van de film zien we hoe bommen ontploffen tijdens een wedstrijdje honkbal. De Amerikaanse FBI wil - samen met een Saudische geheime agent - de daders koste wat kost opsporen en wraak nemen. De regisseur, Peter Berg, spendeerde twee weken in Saoedi-Arabië om te onderzoeken hoe hij het land in beeld zou brengen tijdens de opnames.

Top