De wondere wereld van Tim Burton

Films | Tim Burton is een regisseur waar je moeilijk omheen kan. Of je bent tegen, of je kent al zijn films of je hebt ze – bijna – allemaal gezien. Zijn favoriete personages zijn veelal kandidaten voor het rariteitenkabinet en hij laat zich graag inspireren door horrorverhalen. Zijn films zijn grauw en toch kleurrijk en lijken uitgeschreven op een serieuze LSD-trip. Zijn live-action remake van Dumbo is dan ook heel wat meer dan zomaar een remake: het olifantje dat kan vliegen kreeg niet alleen een gloednieuw verhaal, het resultaat ziet er visueel ook nog eens verbluffend uit. Een hartverwarmende aanrader voor groot en klein.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie had gedacht dat Tim Burtons 'Dumbo' een atypisch kleurrijke en betrekkelijk minder hartverscheurende familiefilm vol empathie en verwondering zou zijn, komt van een kale reis terug. De regisseur van al wat cult en creepy is, had nochtans niet veel moeite moeten doen om deze Disneyklassieker uit 1941 donkerder en groezeliger te maken, maar dat heeft hij net niet gedaan. Het ziet ernaar uit dat Burton met 'Dumbo' een terugkeer naar zijn vroegste werk maakt, en dat we misschien opnieuw een wonderbaarlijk verhaal over maffe outsiders met een gouden hart mogen verwachten. Al kan ook niet iedereen dat smaken. Sommige critici schrijven zelfs dat " 'Dumbo' de zoveelste aanwijzing is dat Burton van een visionaire cineast is verworden tot een fabrikant van fantasieloze digitale producten. Alsof er geen filmmaker in de regiestoel zat, maar een loonslaaf die het meeste werk heeft overgelaten aan de programmacodes van een CGI-machine." (*). Maar dat laten wij niet aan ons hart komen. Wij raden je aan de film met een open geest bekijken en presenteren je al vast de de hoogtepunten uit Burtons opmerkelijke oeuvre...

(*) Bron : Humo

Beetlejuice (1988)

Beetlejuice was de eerste grote bioscoopfilm van Tim Burton. Een koppel komt om in een verkeersongeluk, maar blijft rondwaren in hun vroegere huis. Plots komt er een nieuw gezin wonen in hun huis en om de tijd te doden, probeert het koppel hen weg te jagen. Het gezin ziet echter een goudmijn in het dode koppel en maakt van het huis een attractie. Ten einde raad huurt het koppel Beetlejuice (Michael Keaton, die ook in Dumbo weer alles uit de kast mag halen) in om iedereen te verjagen, maar die laatste heeft nog een andere agenda openstaan. Een heerlijke komische horrorfilm in typische Tim Burton-stijl. Ook het begin van de carrière van de jonge Winona Ryder, die nog heel vaak met Burton zal samenwerken. Intussen staat ook de sequel 'Beetlejuice2' op de agenda.

Batman (1989) en Batman Returns (1992)

Als fan van clowns is The Joker het gedroomde personage voor Burton. Tot op vandaag is Jack Nicholsons Joker een levendige herinnering voor velen. Drie jaar later kwam er 'Batman Returns' (1992), waarin Burton volledige carte blanche kreeg van de studio's, wat echter niet door iedereen werd gesmaakt. In beide films neemt Michael Keaton alweer de hoofdrol voor zijn rekening.

Weetje : in de versie van Tim Burton neemt Michelle Pfeiffer de rol van Catwoman voor haar rekening. Het pak dat ze droeg was zo strak omdat het helemaal vacuüm werd getrokken, maar dat zorgde er ook voor dat ze maar even in het pak kon rondlopen zonder flauw te vallen. Ze kon zichzelf ook niet goed horen en moest aanwijzingen van Burton opvolgen om niet te luid te praten.

Batman is nu te bekijken op Netflix.
 
Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze serie rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Edward Scissorhands (1990)

Edward Scissorhands is het begin van een lange samenwerking met Johnny Depp, en al de derde film met Winona Ryder, die hier voor het  eerst een prominente rol voor haar rekening neemt. Het verhaal over een jongen die eenzaam opgroeit in een kasteel met scharen als handen, er heel griezelig uitziet, maar niemand wil pijn doen, is een echte hartenbreker. Hij wordt door een vrouw verwelkomd in haar huis en door de gemeenschap, maar komt naderhand toch in de problemen.

Ed Wood (1994)

De biografie van de slechtste regisseur aller tijden liet de kassa's niet rinkelen, maar werd onder filmcritici een ware cultfilm. Johnny Depp kruipt in de huid van de onfortuinlijke Wood en we zien hem tevergeefs zijn Dracula-epos tot stand brengen. Het wemelt van de filmsterren in de prent en Burton laat Vincent D'Onofrio (Jurassic World, Daredevil) opdraven als Orson Welles. Als zwartwitfilm zal Ed Wood niet iedereen aanspreken, maar voor fans is en blijft het een klassieker.

Mars Attacks! (1996)

Nog zo'n cultfilm is het hilarische Mars Attacks! Als je het juiste gevoel voor humor hebt tenminste. Marsmannetjes komen in vrede naar onze planeet, maar zetten de boel helemaal op stelten. Zijn ze enkel misbegrepen of is er meer aan de hand? Alweer een hele resem filmsterren die wilden meewerken aan deze knotsgekke scifi, waaronder oudgedienden Jack Nicholson, Sarah Jessica Parker, Lisa Marie en Danny DeVito. Ook Tom Jones duikt op als zichzelf.

Sleepy Hollow (1999)

Oprecht griezelen is het met de horrordetective Sleepy Hollow met Johnny Depp en Christina Ricci. In het jaar 1799 maken we kennis met buitenbeentje Ichabod Crane. Hij kijkt volop uit naar de nieuwe eeuw en probeert zijn werk als New Yorks agent objectief en wetenschappelijk uit te voeren. De 'moderne' middelen die hij gebruikt, vallen echter niet in goede aarde bij de rechter. Om van hem verlost te zijn, stuurt hij Crane naar Sleepy Hollow, een vreemd stadje dat vooral door ingeweken Nederlanders bevolkt wordt en de laatste tijd geplaagd wordt door een schijnbaar onoverwinbare ruiter zonder hoofd. Die laat zijn zwaard duchtig in het rond slingeren en heeft bij Cranes aankomst al drie mensen onthoofd. De vraag is nu of Crane's alternatieve aanpak het mysterie kan oplossen. Wijlen Christopher Lee is de griezelige burgemeester van Hollow.

Planet of the Apes (2001)

In 2001 volgde de remake van 'Planet of the Apes'. Op de set viel hij voor de charmes van Helena Bonham Carter, die vanaf dan ook in de meeste van zijn films de hoofdrol zal vertolken. Het verhaal: In 2029 gaat  astronaut Leo Davidson voor een routine-missie aan boord van een cruiser op een ruimtestation. Hij komt echter plots in een wormgat terecht en landt op een vreemde planeet waar apen over de mensheid regeren. Met hulp van enkele menselijke rebellen probeert Leo een gorilla-leger te ontlopen en een heilige tempel te vinden.

Wie de originele versie van Planet of the Apes uit 1968 nooit gezien hebben, zal de interpretatie van Tim Burton uit 2001 best te pruimen vinden. Tot je het einde vergelijkt en met nachtmerries je bed inkruipt. Al zal dat uiteraard net wel de bedoeling geweest zijn van Burton.

Big Fish (2003)

In 2003 maakte hij met 'Big Fish' misschien wel zijn meest persoonlijke film. 'Big Fish' is heel wat minder griezelig en donker dan zijn voorgaande films. Op de vreemde schepsels na, kan je zelfs spreken van een stijlbreuk, al blijft het uiteraard knotsgek Burton. Ook Helena Bonham Carter maakt intussen, zowel naast als op de set, deel uit van zijn universum. Tijdens de opnames van Big Fish was ze trouwens al zwanger. Er mocht alweer een sterrencast opdraven met o.a. Ewan McGregor, Albert Finney, Jessica Lange, Marion Cotillard, Steve Buscemi, Danny DeVito en een piepjonge Miley Cyrus, die toen nog Destiny Cyrus heette.

Het verhaal: Will Bloom is de ongeloofwaardige verhalen over de avonturen van zijn vader Ed grondig beu. Een ruzie over Eds legendarische levensloop op de avond van zijn huwelijk zorgt er zelfs voor dat Will drie jaar lang niet meer met zijn vader praat. Wanneer hij echter ontdekt dat zijn vader terminaal ziek is en niet lang meer te leven heeft, keert Will terug naar huis. Hij is vastberaden de échte Ed Bloom te leren kennen. Door al diens fantasierijke verhalen onder de loep te nemen, probeert Will het leven van zijn vader in kaart te brengen en de feiten van de mythes te onderscheiden.

Charlie and the Chocolate Factory (2005)

In Charlie and the Chocolate Factory kruipt Johnny Depp voor Burton deze keer in de huid van knotsgekke en soms angstaanjagende ondernemer Willy Wonka, die een volledige eigen draai geeft aan Roald Dahls kinderverhaal over een arme jongen die een gouden ticket wint om de erfgenaam te worden van de chocoladefabriek. Uiteraard is ook Helena Bonham Carter weer van de partij, naast Freddie Highmore en Christopher Lee.

Corpse Bride (2005)

In datzelfde jaar laat Burton zijn twee favoriete acteurs Johnny Depp en Helena Bonham Carter opdraven als geliefden in de stop motion Corpse Bride. Hij keert in deze film ook terug naar zijn oude kleurenpalet van grauwe schaduwen en nachtelijke personages. Victor en Victoria staan op trouwen, maar als Victor zijn geloften oefent in het bos, gelooft de overleden bruid Emily dat hij net met haar is getrouwd. Ze neemt hem mee naar de onderwereld die in vergelijking met de echte wereld niet eens zo slecht lijkt. De arme Victor weet niet waar hij het heeft en moet uiteindelijk kiezen tussen twee bruiden. Ook hier een sterrencast die model stond voor de personages en de stemmen inspraken, waaronder Emily Watson, Tracey Ullman, Joanna Lumley, Albert Finney, Richard E. Grant en Christopher Lee.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Voor de musicalfilm 'Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street' baseerde Burton zich op de gelijknamige Broadway hitmusical van Stephen Sondheim uit 1979, die op zijn beurt gebaseerd was op een negentiende-eeuwse Britse stadslegende. De film won onder meer een Oscar en twee Golden Globes. Met Johnny Depp (dit is intussen al zijn zesde samenwerking met Burton) als een moorddadige barbier die met behulp van een stel glimmerende scheermessen de kelen van zijn klanten oversnijdt, en met Helena Bonham Carter als een boosaardige bakkerin die de lijken vervolgens verwerkt tot pasteitjes. Een heerlijk recept dat naadloos aansluiting vindt bij het duistere universum van de cineast.

Benjamin Barker (Johnny Depp) wordt door toedoen van Judge Turpin (Alan Rickman) onterecht veroordeeld tot 15 jaar verbanning naar Australië. Na zijn terugkeer zint hij op wraak en besluit hij een partner in zijn plan te betrekken: Miss Lovett (Helena Bonham Carter). Barker begint een kapperszaak boven de pasteiwinkel van Miss Lovett. Samen rekenen ze af met de vijanden van Barker, die zich Sweeney Todd laat noemen. En er zit heus geen varkensvlees in de pasteitjes van Miss Lovett, die verkopen als zoete broodjes.

Alice in Wonderland (2010) - Alice Through the Looking Glass (2016)

Veel gemor om Alice in Wonderland, Burtons adaptatie van Lewis Carrolls wereldberoemde boek over een meisje dat in een konijnenhol valt en zo de vreemdste personages ontmoet. Veel fans geloven dat Burton helemaal de weg kwijt is en kunnen de symbiose tussen lolly's en gemaakte duisternis niet smaken, al kwam er in 2016 wel een vervolg op de film. Alice is ondertussen enkele jaren ouder en staat op het punt te trouwen. Op haar verlovingsfeest valt ze in een hol en komt zo terecht in een wereld waar ze als kind nachtmerries over had. Ze leert al snel dat ze de Rode Koningin moet zien te verslaan om de rechtmatige heerser op de troon te krijgen.

Voor de sequel Alice Through the Looking Glass (2016) nam James Bobin plaats in de regisseursstoel. De productie was wel nog in handen van Burton. In beide films speelt Mia Wasikowska de hoofdrol, naast alweer Johnny Depp en Helena Bonham Carter, ook al zijn Tim Burton en Helena Bonham Carter sinds 2014 uit elkaar.

Alice Through the Looking Glass: het sprookje gaat verder

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2016)

Met 'Miss Peregrine's Home for Peculiar Children' leverde Tim Burton in 2016 alweer een pareltje af. Miss Peregrine's Home for Peculiar Children is de verfilming van het gelijknamige jeugdboek van de Amerikaan Ranson Riggs. De film is een duister sprookje over kinderen met bijzondere krachten die opgroeien in een weeshuis ver weg van de maatschappij. Een deel van het enorme productiebudget van 100 miljoen euro spendeerde Burton in Brasschaat. Het Kasteel Torenhof vormde immers het decor voor de buitenopnames. Hoofdrolspelers zijn onder andere Eva Green, Judi Dench en Samuel L. Jackson. Florence + The Machine zorgde voor de soundtrack.

Laat je betoveren door de wondere wereld van Miss Peregrine
Deze internationale topfilms werden voor een stuk opgenomen in België

Dumbo (2019)

De live-action remake van Dumbo speelt zich af na de Eerste Wereldoorlog. Disney's geliefde klassieker over het circusolifantje met te grote oren mag in elk geval rekenen op een all-star cast. Holt Farrier (Colin Farrell) is een voormalig circusartiest wiens leven ondersteboven wordt gekeerd wanneer hij terugkeert uit de oorlog. Circuseigenaar Max Medici (Danny DeVito) geeft Farrier de opdracht om voor een nieuwgeboren olifantje te zorgen, dat door zijn grote oren gepest wordt door de andere circusdieren. Maar wanneer Farriers kinderen ontdekken dat Dumbo kan vliegen, willen de gladde entrepeneur V.A. Vandevere (Michael Keaton, die trouwens ook de hoofdrol in Burtons eerste langspeelfilm 'Beetlejuice' vertolkte) en trapeze-artieste Colette Marchart (Eva Green) van deze eigenaardige dikhuid een ster maken.

Dumbo loopt sinds 27 maart bij ons in de bioscoop in komt binnen een viertal maanden in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV

Dumbo: Tim Burton brengt Disneymagie tot leven
De meest memorabele rollen van Danny DeVito


Heel wat films van Tim Burton zijn momenteel beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV

Bekijk alle films in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV
Meer weten over Proximus TV?

Ook deze maand zit er een leuke bonusfilm bij je Tuttimus!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top