Lupita Nyong’o: wie is deze topactrice?

Met Us laat Jordan Peele deze week zijn tweede langspeelfilm op ons los. In Us komt een sympathiek Amerikaans gezin tegenover angstaanjagende en mysterieuze vijanden te staan, namelijk dubbelgangers van zichzelf...
Lupita Nyong’o: wie is deze topactrice? © Isopix

Net als zijn debuut Get Out is Us een beklijvende horrorthriller die je moet gezien hebben! Met dank aan het acteerwerk van Lupita Nyong’o, die als haar gestoorde dubbelganger een verpletterende prestatie neerzet.

Wie is deze Keniaanse Oscarwinnares? Een introductie.

Haar eerste stapjes in de filmwereld

Haar eerste stapjes in de filmwereld © Photonews

Lupita Nyong’o werd in 1983 geboren in Mexico, waar haar vader, een Keniaanse professor, op dat moment les gaf. Toen ze één jaar was, keerde haar gezin terug naar Kenia, waar ze naar een internationale school ging. Als tiener al was ze er veel op de planken terug te vinden.

Voor haar hogere studies trok Nyong’o naar de Verenigde Staten, waar ze film en theaterstudies volgde. Daarna begon ze te werken in de productie van verschillende films, waaronder The Constant Gardener (2005) met Ralph Fiennes, die haar inspireerde om zelf een acteercarrière na te jagen.

In 2008 maakte ze haar acteerdebuut in de kortfilm East River. Daarna keerde ze terug naar Kenia, waar ze te zien was in de tv-serie Shuga en de documentaire In My Genes over de discriminatie van albino’s schreef, regisseerde en produceerde. Terug in de VS studeerde ze drama aan Yale en deed ze ervaring op in het theater.

12 Years a Slave

12 Years a Slave © Isopix

Nyong’o was nog maar net afgestudeerd van Yale toen ze door Steve McQueen gecast werd voor zijn historisch drama 12 Years a Slave (2013). Deze film speelt zich af rond 1841, is gebaseerd op waargebeurde feiten en geeft een ontluisterend beeld van de slavenhandel. Nyong’o speelt de rol van Patsey, een slavin op de plantage van de wrede Edwin Epps (Michael Fassbender) en zijn geheime 'liefje'.

Lupita Nyong’o werd voor haar rol beloond met de BAFTA, Golden Globe én Oscar voor beste actrice in een bijrol.

Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens © Isopix

Na een kleine rol in de actiefilm Non-Stop met Liam Neeson dook Lupita Nyong’o in 2015 voor het eerst op in de Star Wars saga dankzij indrukwekkende motion capture. Nyong’o speelt Maz Kanata, een voormalige piraat en smokkelaarster die een café runt op de planeet Takodana. Haar rol in The Force Awakens leverde haar een nominatie op als beste actrice in een bijrol voor de Saturn Awards, de prijzen voor de beste science fiction en fantasyfilms.

Ondertussen dook haar personage opnieuw op in Star Wars: The Last Jedi (2017).

Terug naar het theater

Terug naar het theater © Isopix

Nog in 2015 keerde Lupita Nyong’o terug naar het theater voor het stuk Eclipsed van Danai Gurira (The Walking Dead). Het stuk speelt zich af tijdens de Tweede Liberiaanse Burgeroorlog en werd de snelst verkopende productie van de laatste jaren. Het jaar daarop maakte het stuk zijn première op Broadway, waar het het eerste stuk werd met een volledig zwarte en vrouwelijke cast en crew. Het leverde Nyong’o een nominatie op voor de Tony Awards als beste actrice.

Voor de rol weigerde ze verschillende Hollywoodfilms.

The Jungle Book

The Jungle Book © Isopix

Nyong’o leende vervolgens haar stem aan Disney’s eerste live-action remake The Jungle Book. Nyong’o vertolkt wolf Raksha, die zich over weesjongen Mowgli ontfermt. Jon Favreau bracht het verhaal van Rudyard Kipling tot leven dankzij realistische computergeanimeerde dieren. Het resultaat is een lust voor het oog, goed voor de Oscar voor beste visuele effecten.

Queen of Katwe

Queen of Katwe © Isopix

Voor haar eerste grote live-action rol sinds 12 Years a Slave koos Nyong’o voor Queen of Katwe (2016), het waargebeurde verhaal van het jonge Ugandese schaakwonder Phiona Mutesi. Mutesi (Madina Nalwanga) groeit op in Katwe, een van de armste regio’s ter wereld, kan lezen noch schrijven, maar ontpopt zich als een ongekend natuurtalent in het schaken. Nyong’o speelt haar beschermende moeder, de andere hoofdrol is voor David Oyelowo (Selma).

Black Panther

Black Panther © Isopix

Vorig jaar maakte Lupita Nyong’o haar opwachting in dé blockbuster van Marvel, Black Panther. Aan girlpower geen gebrek in deze film want in Wakanda zijn de special forces, de Dora Milaje, honderd procent vrouwelijk. Nyong’o speelt spionne Nakia die een nauwe band heeft met T’Challa of Black Panther (Chadwick Boseman). Voor haar rol leerde Nyong’o Xhosa spreken, een Zuid-Afrikaanse taal, en trainde zich in verschillende martial arts. Een nieuwe nominatie voor de Saturn Awards als beste actrice was haar deel.

Wordt verwacht

Wordt verwacht © Isopix

Lupita Nyong’o zal dit jaar opnieuw haar rol van Maz Kanata opnemen in de nieuwe Star Wars. Daarnaast werkt ze aan een tv-serie gebaseerd op het boek Americanah en aan een verfilming van Born a Crime, de autobiografie van komiek Trevor Noah. Samen met Viola Davis zou ze ook te zien zijn in The Woman King, een film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Dahomey Amazons.

Wordt ook nog verwacht: een remake van John Woo’s thriller The Killer en 355, een ensemblefilm over vrouwelijke spionnen van producer Simon Kinberg met ook Jessica Chastain, Penélope Cruz, Marion Cotillard en Fan Bingbing.

Top