Wie volgt Daniel Craig op als James Bond?

Idris Elba speelt de hoofdrol in het meest gepubliceerde James Bond-gerucht van de laatste maanden: de populaire bladen wisten quasi zeker dat hij binnenkort in de huid van de strak in het pak gestoken geheimagent zou kruipen. Maar Idris liet in een recent interview met de Britse krant Daily Mail geen spaander heel van die theorie: ‘Ik wil James Bond niet spelen. Je bent dan dat personage en zo zal je ook nog jarenlang bekendstaan. Ik speel geen rollen die mij overnemen en mij definiëren’, legde hij uit.
Wie volgt Daniel Craig op als James Bond? © Isopix

Sinds Daniel Craig liet weten dat hij ermee kapt, staat de geruchtenmolen niet stil. Een lijstje met de vermeende topkandidaten.

Tom Hardy

Tom Hardy © Gilbert Flores / Broadimage / Isopix

Vorig jaar postte Tom Hardy, die bekend is van rollen in The Revenant, Dunkirk en Peaky Blinders, een Instagrambericht waarin hij suggereerde dat hij Daniel Craig zou opvolgen. Het bleek later om een aprilgrap te gaan. Toch werd zijn naam al veel genoemd. Pierce Brosnan zou ‘m bijvoorbeeld graag in de huid van Bond zien kruipen.


Tom Hiddleston

Tom Hiddleston © Isopix

Tom Hiddleston imponeerde in de spannende serie The Night Manager, waarin hij ex-soldaat Jonathan Pine speelde. Die krijgt van de geheime dienst de vraag om te infiltreren in de kennissenkring van de louche zakenman Richard Roper. De serie verleidde menigeen tot de uitspraak als zou Hiddleston een uitstekende James Bond kunnen neerzetten, maar in de smaak vallen bij Barbara Broccoli, producente van de films, lukt hem vooralsnog niet: ‘een tikje te arrogant en niet stoer genoeg voor de rol’, luidde haar oordeel.  

Richard Madden

Richard Madden © Isopix

Zij die verknocht zijn aan Game of Thrones of de ijzersterke BBC-serie Bodyguard bekeken, hebben al kennisgemaakt met de immer sympathieke Richard Madden. De roddel dat hij de volgende 007 zou worden verscheen in de Britse pers. De heer Madden leek het aanvankelijk af te doen als een dosis journalistenflauwekul, al gaf hij later wel te kennen gecharmeerd te zijn door het feit dat zijn naam werd genoemd. Hij is namelijk een die-hard Bondfan die niet alleen alle films heeft bekeken, maar ook de boeken las.

Cillian Murphy

Cillian Murphy © Isopix

In de eerste week van maart werden in gokkantoren harde duiten ingezet op de kandidatuur van Cillian Murphy. ‘We worden overstelpt met gokkers die naar Cillian hinten als de nieuwe James Bond. Als je hen mag geloven, is hij een topkandidaat’, aldus Harry Aitkenhead, die voor de online-goksite Coral werkt, in een interview met Daily Mirror. Murphy mag The Dark Knight en Inception op zijn film-cv schrijven, en is te zien in de serie Peaky Blinders. Mocht de keuze op hem vallen, dan is hij na Pierce Brosnan de tweede Ier die de rol krijgt.

Damian Lewis

Damian Lewis © Isopix

Naast de tweede Ierse Bond, is ook de eerste rosse Bond een mogelijkheid. Jaren geleden al werd een ballonnetje opgelaten over de aanzienlijke kansen van Damian Lewis om zich in het 007-maatpak te hijsen. Lewis werd toendertijd fel gehypet vanwege z’n hoofdrol in Homeland.

Tom Hughes

Tom Hughes © Tom Nicholson / Isopix

Twee jaar geleden kwamen de Britse media aanzetten met de naam Tom Hughes. Die speelt Prins Albert in de felgesmaakte historische serie Victoria, over de regeerperiode van de gelijknamige koningin. De jongeman heeft geen ervaring in actiefilms en is iets minder gespierd dan Daniel Craig, maar zou volgens de journalisten die ‘m naar voren schuiven ‘een typisch Britse, flegmatieke Bond kunnen neerzetten, in de stijl van Roger Moore’.

Henry Cavill

Henry Cavill © Isopix

Superman spelen ging Henry Cavill goed af, maar ooit zag Martin Campbell, regisseur van Casino Royale, ook wel potentieel in hem om gestalte te geven aan de Martinislurpende geheimagent . Er werd echter geoordeeld dat hij nog te jong was, en Daniel Craig ging met de rol aan de haal. Nu de acteur wat ouder is, heeft hij mogelijk ruim baan.

Jason Statham

Jason Statham © Isopix

Jason Statham lijkt wel opgetrokken te zijn uit doorlopend gewapend beton, is een ervaren acteerrot en hij draait z’n hand niet om voor een actiescène meer of minder. De ideale James Bond, niet? ‘Zou ik het kunnen? Absoluut. Zou ik het doen? Absoluut’, antwoordde hij toen de vraag ‘m werd gesteld in een interview met The Guardian.


James Norton

James Norton © Photo News

Ook James Norton krijgt door de fans kansen toebedeeld om de opvolger van Daniel Craig te worden. Hij was te zien in Grantchester, een misdaadserie die niet focust op bloederige taferelen en geweld, maar waarin elke aflevering als een kabbelend beekje naar de ontknoping meandert. James liet zich ooit ontvallen dat hij graag eens de schurk zou spelen die James Bond het vuur aan de schenen legt, maar het feit dat men hem noemt als nieuwe James Bond doet hij af als ‘flatterende speculaties.


Een vrouw

Een vrouw © GillianA / Twitter

Vroeger was verleidelijk rond de held van dienst kronkelen de hoofdtaak van de dames in het Bonduniversum, maar de tijden zijn veranderd en de vrouwelijke rollen kregen in de loop der jaren steeds meer diepgang. Her en der acht men de tijd rijp voor een vrouwelijke versie van ’s werelds bekendste spion en dan valt de naam van Gillian Anderson wel eens, maar de kans dat zo’n Jane Bond er ooit gaat komen lijkt eerder klein.


Eva Green en Rachel Weisz, twee ex-Bondgirls, lieten al optekenen dat ze het een lichtjes lachwekkende gedachte vinden. Ook Barbara Broccoli lijkt het idee niet genegen te zijn: ‘Het boekpersonage is op papier gezet als een man, en ik denk dat hij waarschijnlijk altijd een man zal blijven. Dat is prima zo, we hoeven geen mannelijke personages in vrouwen te veranderen. Laten we gewoon meer vrouwelijke personages verzinnen en het verhaal aan hen aanpassen’, zo ventileerde ze haar mening.

Top