Nu in de bioscoop (20 maart)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in ’s lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.
Nu in de bioscoop (20 maart) © IMDb

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in ’s lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

De meeste films die nu in de bioscoop te zien zijn, verschijnen ongeveer vier maanden later in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV

Arctic

Arctic © IMDb

Als een man na een vliegtuigcrash als enige overlevende strandt op de Noordpool, wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke kou en volledige afzondering. Een onverwachte gebeurtenis maakt dat hij zijn geïmproviseerde kamp moet verlaten om een levensgevaarlijke reis door onbekend terrein aan te vatten.
 
Drama van Joe Penna, met Mads Mikkelsen en Maria Thelma Smáradóttir

IMDb-score: 7,3/10

High Life

High Life © IMDb

Monte woont met zijn dochter Willow aan boord van een ruimteschip, geïsoleerd van alles en iedereen. De eenzame man hanteert een strikte zelfdiscipline als bescherming tegen de verlangens. Hij behoorde tot een groep gevangenen die op missie gestuurd werd naar een zwart gat en verwekte Willow tegen zijn wil om de jonge Boyse te bevruchten. Nu blijven enkel vader en dochter over. Door Willow ervaart Monte voor de allereerste keer een allesomvattende liefde en alleen met elkaar komen vader en dochter aan op hun bestemming: het zwarte gat waarin alle tijd en ruimte ophouden te bestaan.

Kan de 'grande dame' van de Franse cinema Claire Denis (Chocolat (1988), Nénette et Boni (1996)) op 72-jarige leeftijd nog debuteren? Zeker en vast. Met haar langverwachte ruim tedrama 'High Life' zet ze immers niet alleen haar eerste stapjes in de ruimte, ook laat ze voor het eerst haar moedertaal achterwege om - met de hulp van schrijverskoppel Zadie Smith en Nick Laird - haar Engelstalige debuut te maken. Afgezien van deze taalbarrière had Denis, die al langer dan vijftien jaar op deze film broedde, nog verschillende obstakels te overwinnen. Zo wilde ze eerst Philip Seymour Hoffman in de hoofdrol, maar hij stierf in 2014, nog voordat Denis' project van de grond kon komen. Vier jaar later was het wel zover, met Denis' lievelingsactrice Juliette Binoche en Robert Pattinson in de hoofdrol. De 'Twilight'-ster vertolkt Monte, die deel uitmaakte van een gevaarlijke ruimtemissie die gevangenen verplichtte om een zwart gat dicht bij de aarde te onderzoeken. Nu is hij de enige overblijver, samen met zijn dochter Willow, die tijdens de ruimte-expeditie werd geboren.

'High Life' won de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek op Film Fest Gent 2018. Huiscomponist Stuart A. Staples (Tindersticks) leverde hij bij de betoverende beelden een even dreigende als subtiele soundscape, alsook de fraaie song ‘Willow’,
gezongen door hoofdrolspeler Robert Pattinson. (Bron: J.D.B. & P.D. - Film Fest Gent)

Sci-fi drama van Claire Denis, met Robert Pattinson, Juliette Binoche en Mia Goth

IMDb-score: 6,7/10

Us

Us © IMDb

Op de beats van hiphopklassieker 'I Got 5 on It' trekken Adelaide en Gabe Wilson met hun kinderen naar Noord-Californië voor de zomer. Hun strandhuis lonkt en ze hopen wat tijd door te brengen met een bevriend koppel. Maar door een vreemd voorval op het strand en enkele verdachte toevalligheden daarna raakt Adelaide ervan overtuigd dat iets of iemand haar familie kwaad wil doen. Het gezin trekt zich 's avonds terug voor een rustige avond thuis, maar dan bemerken ze enkele geheimzinnige silhouetten op het oprit.

Horrorthriller van Jordan Peele, met Lupita Nyong'o, Elisabeth Moss en Winston Duke

IMDb-score: 7,0/10

Lupita Nyong'o: wie is deze topactrice?

Hellhole

Hellhole © Film Fest Gent

'Hellhole' volgt de vervlochten verhalen van drie verdoolde Brusselaars in de nasleep van de terroristische aanslag op 22 maart 2016. Regisseur Bas Devos koos, zoals hij zelf zegt, een brutale titel voor een film die net het omgekeerde is.

Tijdens zijn huisbezoeken ontmoet huisarts Wannes verschillende mensen. Een van zijn patiënten doet hem aan zijn zoon Joris denken, een F-16-piloot op missie in het Midden-Oosten. De Italiaanse Alba, een tolk bij het Europees Parlement, zoekt een uitweg voor haar eenzaamheid en haar veeleisende leven in drugs en onenightstands. Mehdi, een jongeman van Algerijnse afkomst, moet zijn broer een bedrieglijk eenvoudige gunst verlenen. Na maart 2016 stellen de stad en haar verloren zielen zich dezelfde vraag: En wat nu?

Hellhole ging op 8 februari in wereldpremière op het prestigieuze Filmfestival van Berlijn als onderdeel van de Panorama-sectie.

Drama van Bas Devos, met Hamsa Belarbi, Alba Rohrwacher, Willy Thomas en Lubna Azabal

IMDb-score: 5,1/10


18 Belgische films om dit jaar naar uit te kijken

Goden van Molenbeek (Aatos ja Amine)

Goden van Molenbeek (Aatos ja Amine) © IMDb

De Finse filmmaker Reetta Huhtanen maakte een documentaire over het 'hellhole' Sint-Jans-Molenbeek, vol vriendschap en liefde. Sint-Jans-Molenbeek komt geregeld in het (internationale) nieuws als broeinest van jihadi, maar daar zijn de 6-jarige vriendjes Aatos en Amine amper van op de hoogte. Voor hen is het gewoon hun thuis. Amines familie komt uit Marokko, en zijn god is Allah. Aatos' Fins-Spaanse familie is atheïstisch. De jongens ontdekken een verschil in hun opvoeding: de een leerde dat Jezus de zoon van God is, en voor de ander is hij gewoon een profeet. Maar veel belangrijker is dat ze net een vliegend tapijt gevonden hebben, dat hen helemaal naar de andere kant van Molenbeek zal brengen. Daar geloven ze allebei in. Tot terroristische aanslagen in Brussel en Zaventem hun harmonieuze wereld verstoren.

Documentaire van Reetta Huhtanen

IMDb-score: 7,7/10

Yao

Yao © IMDb

Vanuit zijn dorp in het noorden van Senegal zou de 13-jarige Yao er alles voor doen om zijn held te ontmoeten: Seydou Tall, een beroemde Franse acteur. Wanneer hij uitgenodigd wordt om in Dakar zijn nieuwe boek te promoten, keert Seydou voor het eerst terug naar zijn land van herkomst. Yao trekt erop uit om zijn droom te verwezenlijken en trotseert moedig alleen de 387 kilometer naar de hoofdstad. Geraakt door dit kind besluit de acteur zijn verplichtingen te ontvluchten en Yao naar huis te vergezellen. Maar op de stoffige en onzekere wegen van Senegal begrijpt Seydou dat, terwijl hij naar het dorp van het kind gaat, hij ook teruggaat naar zijn afkomst.

Komisch drama van Philippe Godeau, met Omar Sy, Lionel Louis Basse en Fatoumata Diawara

IMDb-score: 5,6/10

De Wilde Stad

De Wilde Stad © IMDb

De Wilde Stad schetst een beeld van de stad vanuit een totaal nieuw perspectief, dat van de onopgemerkte inwoners: de vele wilde dieren en planten. Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijke als een oerbos of nieuwe wildernis. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het is natuur. De forenzende patatmeeuw en de vinexvos zijn net zo wild en bijzonder als de zeehond en de panda. Amsterdam vormt het podium van een verkenningstocht naar de diepe en vaak humoristische band tussen mens en dier beleefd door de ogen van echte stadsbewoner en filmkater Abatutu. Hij laat de dynamiek en snelheid van de stad zien, die voor veel mensen onopgemerkt blijft.

Documentaire van Mark Verkerk, met Abatutu en de stem van Martijn Fischer

IMDb-score: 6,7/10


De Wilde Stad komt bij ons pas op 20 maart in de zalen, maar is al sinds 5 maart beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Wonder Park

Wonder Park © IMDb

De fantasievolle June ontdekt een pretpark genaamd Wonderland, dat verborgen zit in het bos. Het park beschikt over leuke glijbanen en pratende dieren. June ontdekt al snel dat het park uit haar eigen fantasie is ontsproten en dat ze de enige hoop is, samen met de dieren, om deze magische plek te redden.

Animatiefilm van David Feiss, met de stemmen van Brianna Denski, Jennifer Garner en Ken Hudson Campbell (O.V.)

IMDb-score: 5,7/10


Animatiefilms die in 2019 worden verwacht

Walter

Walter © Cinenews

Voor Goran en zijn team van amateurdieven was het plan bijna perfect. Ze wilden 's nachts een hypermarkt binnenvallen om een juwelier te beroven. Maar ze hadden niet op de komst van een buitengewoon gemotiveerde nachtwaker gerekend. Walter, een voormalige Afrikaanse krijgsheer, zal hen naar de hel sturen.

Komedie van Varante Soudjian, met Issaka Sawadogo, Alban Ivanov en Judith El Zein

Touch Me Not

Touch Me Not © IMDb

In deze deels gespeelde documentaire stelt de regisseuse zowel voor als achter de camera af en toe een vraag. Laura kan moeilijk met intimiteit omgaan. Ze zoekt haar seksuele identiteit met de hulp van een callboy, een transseksuele sekswerker en een sekstherapeut. Ook Tudor is geblokkeerd en vindt steun bij de lichamelijk ernstig gehandicapte Christian.

Experimentele documentaire van Adina Pintilie, met Laura Benson, Tómas Lemarquis en Christian Bayerlein

IMDb-score: 6,2/10

Dernier Amour (Casanova, Last Love)

Dernier Amour (Casanova, Last Love) © IMDb

De achttiende eeuw. Casanova, die bekendstaat als een man die geniet van het plezier en van het spel, komt na zijn verbanning aan in Londen. Daar ontmoet hij de jonge courtisane Charpillon, naast wie elke vrouw verbleekt en die hij niet meer uit zijn hoofd kan krijgen. Zij zet hem voor een uitdaging: zij wil dat hij van haar gaat houden in plaats van naar haar te verlangen.

Historisch drama van Benoît Jacquot, met Vincent Lindon, Stacy Martin en Valeria Golino

Top-5 meest bezochte films in de bioscoop deze week

Top-5 meest bezochte films in de bioscoop deze week © IMDb

1. Captain Marvel: Fantasyfilm van Anna Boden en Ryan Fleck, met Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law en Ben Mendelsohn
2. Stan & Ollie: Biopic van Jon S. Baird, met John C. Reilly, Steve Coogan, Shirley Henderson en Nina Arianda
3. Hoe Tem Je een Draak 3: Animatiefilm van Dean DeBlois, met de stemmen van Cate Blanchett, Gerard Butler en Kit Harington (O.V.) / Eline De Munck, Kristel Verbeke, Jan van Looveren, Timo Descamps en Clara Cleymans (N.V.)
4. Escape Room: Psychologische thriller van Adam Robitel, met Taylor Russell, Logan Miller, Jay Ellis, Deborah Ann Woll en Nik Dodani
5. Dragon Ball Super: Broly: Animatiefilm van Tatsuya Nagamine, met de stemmen van Masako Nozawa, Bin Shimada en Ryô Horikawa

Captain Marvel: girlpower met een vleugje nostalgie
Animatiefilms die in 2019 worden verwacht

Top