De tien duurste films ooit geproduceerd

Een kaskraker met special effects, een topcast, een verhaallijn om u tegen te zeggen, filmen op locatie… Je kan wel raden dat er een soms enorm kostenplaatje hangt aan de productie van een film. Het is niet ongebruikelijk dat er meer dan 100 miljoen dollar wordt gespendeerd aan productiekosten. Dit zijn de tien duurste films ooit, aan jou om te bepalen of ze die kosten waard zijn.

Star Wars: The Force Awakens - $ 259 miljoen

Star Wars: The Force Awakens - $ 259 miljoen © Lucasfilm LTD

Dat de Star Wars-saga heel wat geld heeft gekost, verbaast niemand. De vervolgfilm die uitkwam in 2015 is het zevende deel van de Star Wars-reeks. De hoge kosten waren vooral toe te schrijven aan de handgemaakte kostuums en ruimteschepen. De regisseur wilde namelijk authentiekere beelden en besliste om minder CGI (computertechnieken) te gebruiken.

Tangled - $ 260 miljoen

Tangled - $ 260 miljoen © Disney

Jawel, een animatiefilm die meer dan 200 miljoen dollar kostte, het kan. Het sprookje gaat over Rapunzel, het meisje met het meterslange haar dat opgesloten werd in een toren door haar kwaadaardige moeder. Dankzij CGI-effecten, traditionele animatie en digitale verftechnieken liepen de kosten op. Ook de gerenomeerde componist Alan Menken en zangeres Mandy Moore werkten mee aan de muziek van de film en kregen vast een behoorlijk loon uitgekeerd.

Star Wars: The Last Jedi - $ 262 miljoen

Star Wars: The Last Jedi - $ 262 miljoen © Lucasfims LTD

In de achtste franchisefilm van Star Wars speelden opnieuw heel wat topacteurs en -actrices mee. Denk maar aan Carrie Fischer, Lupita Nyong’o, Mark Hamill en Adam Driver. De film werd in verschillende werelddelen opgenomen: van afgelegen eilanden in Ierland tot de zoutvlakte in Bolivia en de pittoreske stad Dubrovnik in Kroatië. Dat de productie zo veel geld kostte, kwam waarschijnlijk niet hard aan bij de makers, als je weet dat de film de beste verkopende film van 2017 was, met maar liefst 1,3 miljard dollar aan inkomsten.

Batman vs Superman: Dawn of Justice - $ 263 miljoen

Batman vs Superman: Dawn of Justice - $ 263 miljoen © Warner Bros Productions

De ultieme clash tussen de twee meest gekende superhelden: dat is het verhaal waar fans al jaren op zaten te wachten. Het was de eerste heldenfilm ooit waarin Superman (Henry Cavil) en Batman (Ben Affleck) recht tegenover elkaar kwamen te staan. De twee worden tegen elkaar opgezet door slechterik Luthor. De prijs van de productie is onder andere te wijten aan de opbouw van de volledige boerderij van Clark, de Batmobiel, de kostuums en het gebruik van speciale IMAX-camera’s. 

John Carter - $ 264 miljoen

John Carter - $ 264 miljoen © Disney

De sciencefictionfilm is gebaseerd op het boek ‘Een prinses op Mars’ van Edgar Rice Burroughs uit 1912. Het verhaal gaat over een man die een buitenaardse planeet ontdekt en moet redden. De regisseur zou het budget enorm hebben laten oplopen, omdat hij een groot deel van de film dubbel moest opnemen. Hij verklaarde dat dit kwam door zijn achtergrond in animatiefilm en zijn weinige ervaring met liveactionfilms. De film scoorde enorm slecht tijdens de openingsweekenden, waardoor het geplande vervolg werd geschrapt. 

Solo: A Star Wars Story - $ 275 miljoen

Solo: A Star Wars Story - $ 275 miljoen © Lucasfilms LTD

De film, die los van de Star Wars-reeks bekeken kan worden, volgt het verhaal van de jonge Han Solo en Chewbacca. Toen de film bijna af was, werden de regisseurs ontslagen en moest een nieuwe regisseur, Ron Howard, de touwtjes overnemen. Hij filmde ongeveer 70% opnieuw en veranderde enkele filmtechnieken. Ook de impressionante soundtrack, geschreven door John Powell en John Williams, kostte heel wat geld.

Pirates of the Caribbean: At World’s End  - $ 300 miljoen

Pirates of the Caribbean: At World’s End  - $ 300 miljoen © Disney

De derde film over de piraten Jack Sparrow, Elizabeth Swan en Will Turner overschreed de kaap van 300 miljoen dollar aan productiekosten en bracht net geen miljard dollar op. Om de indrukwekkende Singapore-scènes te filmen, werd een gigantische set gebouwd in de studios van Universal zelf met een tank van 24 op 40 meter en handgesneden houten vloeren. Ook werd er gefilmd aan de Niagarawatervallen, Utah en uiteraard op de Caribische eilanden. 

Avengers: Infinity War - $ 316 miljoen

Avengers: Infinity War - $ 316 miljoen © Marvel

De derde heldenfilm van Marvel brengt alle bekende superhelden van de Avengers opnieuw samen. Van Iron Man, Thor, de Hulk en Captain America tot Spiderman en de Black Widow. Heel wat topacteurs werden hiervoor gecast, zoals (in volgorde) Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Tom Holland en Scarlett Johansson. Hemsworth en Evans verdienden hiervoor elk 15 miljoen dollar. Andere kosten gingen naar de locatie en het betalen van een Thaise filmstudio om beelden van de rijstterrassen van Banaeu te shooten, om niet op locatie te moeten filmen.

Avengers: Age of Ultron - $ 365 miljoen

Avengers: Age of Ultron - $ 365 miljoen © Marvel

In de tweede film van de heldengroep uit 2015 vechten de Avengers tegen superslechterik Ultron, een AI-systeem. De cast bestaat voornamelijk uit topacteurs en wereldberoemde superhelden. De Avengers-toren was een van de grootste sets die Marvel ooit bouwde. In postproductie werd beslist om de film in 3D te maken, waardoor zo’n 3.000 nieuwe special effect shots toegevoegd moesten worden. Daarnaast moest de filmstudio zo’n 50 miljoen belastingen betalen aan de Britse overheid voor het filmen op heel wat bekende Britse locaties (zoals Dover Castle, de universiteit van East Anglia en een gebouw voor politietrainingen).

Pirates of the Caribbean : On Stranger Tides - $ 379 miljoen

Pirates of the Caribbean : On Stranger Tides - $ 379 miljoen © Disney

De allerduurste film ooit is de vierde Pirates-film, ook al is het technisch gezien geen vervolg op de trilogie. De cast zag er dan ook helemaal anders uit: enkel Johnny Depp bleef over als Jack Sparrow, Geoffrey Rush kreeg de rol van kapitein Blauwbaard en wereldster Penépole Cruz speelde Angelica, Sparrows oude geliefde. De film werd opgenomen als 3D-film en opnames vonden plaats in Hawaii, het Verenigd Koninkrijk, Puerto Rico en Californië. De dure film werd gelukkig goed onthaald door het publiek en is de 28ste meest lucratieve film ooit.

Top