En de Oscars gaan naar …

Films | Zondagnacht werden in het Dolby Theatre in Los Angeles voor de 91e keer de Oscars uitgereikt. Een feest voor filmliefhebbers!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor het eerst in de geschiedenis werd de Academy Awards-ceremonie niet aan elkaar gepraat door een presentator. Comedian Kevin Hart zou aanvankelijk de show hosten, maar hij trok zich terug nadat hij onder vuur kwam te liggen door antihomotweets. De Academy besloot daarop om de ceremonie te laten doorgaan zonder presentator.

Kijk hier welke films gescoord hebben en wie onder meer het felbegeerde beeldje mee naar huis mocht nemen voor Beste Film, Beste Acteur, Beste Actrice …

Hoeveel van hun tien nominaties konden The Favourite en Roma verzilveren? Konden Bohemian Rhapsody en A Star is Born een beeldje in de wacht slepen? En welke film werd uitgeroepen tot de beste van het afgelopen jaar?

Bekijk hieronder het lijstje van de winnaars en kom het allemaal te weten!

Beste Film: Green Book van Peter Farrelly

Het beeldje voor de Beste Film ging naar Green Book, een leuke en hartverwarmende film van Peter Farrelly, met uitstekende acteerprestaties van Viggo Mortensen en Mahershala Ali.

Green Book vertelt het waargebeurde verhaal van de hechte vriendschap tussen een buitenwipper (Viggo Mortensen) en een concertpianist (Mahershala Ali), die gedwongen worden hun verschillen opzij te zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken.



‘Green Book’ klopte in de categorie Beste Film ‘Roma’, ‘Bohemian Rhapsody’, ‘The Favourite’, ‘Black Panther’, ‘BlacKkKlansman’, ‘A Star Is Born’ en ‘Vice’.

Er kan uiteraard maar één prent met de hoofdprijs voor Beste Film gaan lopen, maar geen van de andere genomineerden in deze categorie moest met lege handen naar huis.

Beste Acteur: Rami Malek voor ‘Bohemian Rhapsody’

Zoals verwacht ging Rami Malek met het beeldje voor ‘beste acteur’ aan de haal voor zijn rol als Freddie Mercury in ‘Bohemian Rhapsody’.



Twee jaar geleden sleepte Malek bij zijn eerste nominatie een Emmy in de wacht voor zijn rol in Mr. Robot en nu doet hij hetzelfde bij de Oscars: de eerste nominatie en meteen de eerste winst. Don’t stop him now!

De acteur versloeg in deze categorie Viggo Mortenson (‘Green Book’), Christian Bale (‘Vice’), Bradley Cooper (‘A Star Is Born’) en Willem Dafoe (‘At Eternity’s Gate’). 

Bohemian Rhapsody won in totaal vier beeldjes: beste acteur, beste geluid, beste montage en beste geluidseffecten.

Beste Actrice: Olivia Colman voor ‘The Favourite’

De award voor ‘beste actrice’ ging naar Olivia Colman voor haar rol als de broze Britse koningin Anne in ‘The Favourite’.
Ze viel voor haar prestatie in deze film eerder onder meer al in de prijzen op het prestigieuze Filmfestival van Venetië, bij de Golden Globes en de BAFTA’s. Ook voor Colman was het haar eerste Oscarnominatie.



Colman won van actrices Glenn Close (‘The Wife’), Lady Gaga (‘A Star Is Born’), Melissa McCarthey (‘Can You Ever Forgive Me?’) en Yalitza Aparicio (‘Roma’). 

Beste Mannelijke Bijrol: Mahershala Ali voor ‘Green Book’

De Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol ging naar Mahershala Ali voor zijn rol als concertpianist Don Shirley in ‘Green Book’.

Andere genomineerden in deze categorie waren Adam Driver (‘BlacKkKlansman’), Sam Elliott (‘A Star Is Born’), Richard E. Grant (‘Can You Ever Forgive Me?’) en Sam Rockwell (‘Vice’).

Naast Beste Film en Beste Mannelijke Bijrol ging ‘Green Book’ ook aan de haal met het beeldje voor Beste Originele Screenplay.


Beste Vrouwelijke Bijrol: Regina King voor ‘If Beale Street Could Talk’

Het beelde voor de beste vrouwelijke bijrol staat ten huize Regina King. Zij werd bekroond voor haar rol in ‘If Beale Street Could Talk’.

Andere genomineerden waren actrices Emma Stone en Rachel Weisz voor hun rollen in ‘The Favourite’, Marina de Tavira voor ‘Roma’ en Amy Adams voor ‘Vice’. 

Beste Regie: Alfonso Cuarón voor ‘Roma’

De prijs voor Beste Regie ging naar de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón voor zijn semi-autobiografische film ‘Roma’.

Roma schetst een persoonlijk, in zwart-wit gefilmd familiedrama dat zich afspeelt in het roerige Mexico van de vroege jaren 70. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een kindermeisje dat inwoont bij een familie uit de middenklasse van Mexico-Stad.



Een bijzondere film, in de bioscoop te bekijken en ook gewoon thuis in de zetel, op Netflix!

Cuarón won van Spike Lee (‘BlacKkKlansman’), Pawel Pawlikowski (‘Cold War’), Yorgos Lanthimos, (‘The Favourite’) en Adam McKay (‘Vice’). 

Beste Animatiefilm: ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’

‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ van Bob Persichetti, Peter Ramsey en Rodney Rothman kreeg de Oscar voor Beste Animatiefilm.



Ook in de running: populaire films als ‘Incredibles 2’, ‘Isle of Dogs’, ‘Mirai’ en ’Ralph Breaks the Internet’. 

Beste Buitenlandse Film: ‘Roma’ van Alfonso Cuarón

‘Girl’ wist geen nominatie in de wacht te slepen in deze categorie, dus een Belgische overwinning was sowieso geen optie. Zoals verwacht ging de Oscar voor de Beste Niet-Engelstalige Film naar de Netflix-productie ‘Roma’.

‘Capernaum’ (Libanon), ‘Cold War’ (Polen), ’Never Look Away (Duitsland) en ’Shoplifters’ (Japan) konden hun nominatie niet verzilveren.

Het zwart-witte meesterwerk van Alfonso Cuarón haalde in totaal drie Oscars binnen: hij won naast Beste Regie en Beste niet-Engelstalige Film ook het beeldje voor Beste Fotografie.

Beste Soundtrack: Ludwig Goransson voor ‘Black Panther’

De geweldige Marvel-superheldenfilm ‘Black Panther’ ging naar huis met drie Oscars: eentje voor Ludwig Goransson voor zijn muzikale bijdrage.

Hannah Beachler en Jay Hart delen een Oscar voor Beste Productiedesign, en een derde beeldje heeft de film te danken aan de kostuums die Ruth E. Carter ontwierp voor Wakanda en de zijnen.

Beste Originele Nummer: Shallow uit ‘A Star Is Born’

Lady Gaga won de Oscar voor de hit ‘Shallow’ uit ‘A Star Is Born’.



Andere genomineerden: ‘All The Stars’ uit ‘Black Panther’ (Kendrick Lamar en SZA), ‘I’ll Fight’ uit ‘RBG’ (Diane Warren en Jennifer Hudson), ’The Place Where Lost Things Go’ uit ‘Mary Poppins Returns’ (Marc Shaiman en Scott Wittman), en ’When A Cowboy Trades His Spurs For Wings’ uit ‘The Ballad of Buster Scruggs’ (David Rawlings en Gillian Welch).

Beste Aangepaste Screenplay: BlacKkKlansman

Spike Lee kreeg ook – eindelijk – een Oscar voor het scenario van BlacKkKlansman. Het is de eerste keer in zijn lange carrière dat de filmmaker een beeldje mee naar huis neemt bij de Academy Awards.

BlacKkKlansman was zes keer genomineerd, onder meer in de categorieën Beste Film en Beste Regie. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een zwarte FBI-agent die in de jaren zeventig infiltreerde bij de Ku Klux Klan.

Spike Lee gaf zijn speech een politiek tintje door op te roepen om bij de volgende Amerikaanse presidentverkiezingen te stemmen voor de liefde, in plaats van voor de haat. Zijn passionele toespraak leverde hem een staande ovatie op.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top