Prins Charles, de eeuwige troonopvolger

Op 14 november mocht de Britse kroonprins Charles zeventig kaarsjes uitblazen. Op zijn zeventigste is de prins van Wales de oudste en de langst op de troonsbestijging wachtende troonopvolger uit de geschiedenis. Na een woelig liefdesparcours lijkt Charles de laatste jaren opnieuw in de armen gesloten door het Britse volk, met dank aan zijn populaire zonen William en Harry. Een portret van een opmerkelijk man.
Prins Charles, de eeuwige troonopvolger © Photonews - Joe Giddens

Op 14 november mocht de Britse kroonprins Charles zeventig kaarsjes uitblazen. Op zijn zeventigste is de prins van Wales de oudste en de langst op de troonsbestijging wachtende troonopvolger uit de geschiedenis. Na een woelig liefdesparcours lijkt Charles de laatste jaren opnieuw in de armen gesloten door het Britse volk, met dank aan zijn populaire zonen William en Harry. Een portret van een opmerkelijk man.

Amper 4 en al kroonprins

Amper 4 en al kroonprins © Photonews

Prins Charles zag op 14 november 1948 het levenslicht als oudste zoon van prinses Elisabeth en prins Philip. Twee jaar later kreeg hij er met prinses Anne een zusje bij. Op 2 juni 1953 dan legde zijn moeder de eed af als koningin, na het overlijden van koning George op amper 56-jarige leeftijd. In 1958 werd Charles door zijn moeder benoemd tot prins van Wales. Met Andrew (1960) en Edward (1964) kreeg hij er als tiener nog twee broertjes bij.

Zijn opleiding

Zijn opleiding © Photonews

Charles was de eerste kroonprins die naast privéonderwijs naar een gewone school trok, vanaf zijn acht jaar. Hij spendeerde zelfs twee schooljaren in Australië. Daarna studeerde hij culturele antropologie en archeologie aan de Cambridge University.

Naar koninklijke traditie diende hij ook in de krijgsmacht, zowel bij de marine als bij de luchtmacht. Charles is afgestudeerd als helikopter- en vliegtuigpiloot en was gedurende tien maanden commandant op de mijnenveger HMS Bronington.

The Prince’s Trust

The Prince’s Trust © Photonews

Na zijn legerdienst in 1976 richtte de prins de liefdadigheidsdienst The Prince’s Trust op, ondanks tegenwerking van een aantal leden van het hof. De organisatie wil kansarme jongeren of jongeren uit gebroken gezinnen een nieuwe start in het leven geven met trainingsprogramma’s, financiële toelagen en de steun van mentoren. Sinds de oprichting werden zo al 870.000 jongeren op weg geholpen. Onder hen acteur Idris Elba, die met de studiebeurs een opleiding volgde aan het National Youth Music Theatre in Londen. Naast The Prince’s Trust heeft Charles sindsdien nog 19 andere goede doelen opgericht, samengebracht onder de koepel The Prince’s Foundation.

Zijn hobby’s

Zijn hobby’s © Isopix

In 1975 werd de prins lid van de Magic Circle, een Britse club die zich toewijdt aan magische en goochelkunsten. Met The Old Man of Lochnagar publiceerde hij in 1980 ook een kinderboek, naar een verhaal dat hij oorspronkelijk bedacht had om zijn jongere broers te vermaken. Ook schilderen is een passie van prins Charles, net als polo, een balsport te paard.

Sprookjeshuwelijk met Diana

Sprookjeshuwelijk met Diana © Photonews

Na enkele romances met onder andere de dochter van de Britse ambassadeur in Spanje leerde Charles in 1977 de dertien jaar jongere Diana Spencer kennen bij een bezoek aan haar zus Sarah. In 1980 sloeg de vonk over en een jaar later volgde de verloving. Op 29 juli van datzelfde jaar stapten de twee in het huwelijksbootje onder grote publieke belangstelling in de St Paul’s Cathedral in Londen. Een sprookjeshuwelijk, voor de buitenwereld althans.

In een nieuw boek van de gerenommeerde Britse royaltywatcher Robert Jobston vertellen intimi dat Charles zijn eerste huwelijk "de grootste fout van zijn leven" noemde, nog vóór hij aan het altaar stond. De twee zouden elkaar slechts twaalf keer ontmoet hebben voor de grote dag en al na een paar ontmoetingen merkte de prins dat ze weinig gemeen hadden. Charles zou zijn huwelijksaanzoek onder druk van de media gedaan hebben.

Geboorte William en Harry

Geboorte William en Harry © Isopix

Diana en Charles kregen samen twee kinderen: prins William (1982) en prins Harry (1984). Al gauw ontpopte de verlegen Diana zich tot het populairste lid van het Britse koningshuis, de zogenaamde prinses van het volk. Ze werd beschermvrouw van vele projecten voor het goede doel en groeide uit tot een stijlicoon. Ook over de opvoeding van haar kinderen waakte Diana als een echte moederkloek.

Pijnlijke scheiding

Pijnlijke scheiding © Photonews

Binnen de vijf jaar kwam het huwelijk van Charles en Diana onder druk te staan door het grote leeftijdsverschil én de affaire van Charles met zijn jeugdliefde Camilla Shand. In 1992 besloot het koppel uit elkaar te gaan: een scheiding die breed uitgesmeerd werd in de Britse en internationale pers.

In het boek Diana, Her True Story van Andrew Morton onthulde Diana de affaire van Charles. De Britse pers publiceerde bovendien telefoonconversaties uit 1989 tussen Charles en Camilla, waarin Charles vertelde dat hij een tampon wou zijn "omdat ik dan in je broek kan wonen". Maar ook Diana was niet onbesproken. Uiteindelijk werd in 1996 de scheiding officieel uitgesproken en verloor Diana haar koninklijke titel.

Rots in de branding voor zijn zonen

Rots in de branding voor zijn zonen © Isopix

Na de dood van Diana op 31 augustus 1997 wachtte Charles de moeilijke taak om zijn puberende zonen William en Harry alleen verder op te voeden. Geen gemakkelijke opdracht als je moet opboksen tegen een overleden, iconische vrouw. Ondanks de grillen van vooral prins Harry lijkt hij zeker geslaagd in zijn opzet en met het verstrijken van de jaren zijn vader en zonen naar elkaar toegegroeid. Zo blijkt ook uit de mooie woorden die Harry vorig jaar over Charles sprak in een documentaire ter nagedachtenis van zijn moeder: "Hij heeft ons opgevangen en beschermd".

Zijn groene overtuiging

Zijn groene overtuiging © Photonews

Naast zijn turbulent liefdesleven staat prins Charles ook bekend om zijn groene opvattingen. Hij is een fervent biologisch landbouwer, zet zich in voor klimaatbeheer en de bescherming van bedreigde diersoorten. In 1986 verbouwde hij het Duchy Home Farm landgoed tot een biologische boerderij en in 1990 startte hij met Duchy Originals, een bedrijf dat bioproducten verkoopt en samenwerkt met supermarktketen Waitrose. Hij gruwelt van de grootschalige agro-industrie, genetisch gewijzigde gewassen en bestrijdingsmiddelen. In de plaats daarvan zou hij gepensioneerde Indiase militairen ’s avonds handmatig slakken laten verwijderen. Hij liet zijn wagens, waaronder een Aston Martin, Jaguar en Audi, aanpassen om op bio-ethanol te rijden. Zijn zonen zou hij tijdens de vakanties zwerfvuil hebben laten opruimen.

Zijn aparte visie en eigen stad

Zijn aparte visie en eigen stad © Photonews

Zijn ietwat aparte filosofische overtuiging, die mee zijn wereldbeeld bepaalt, liet prins Charles in 2010 optekenen in het boek Harmony. Een boek waar paleismedewerkers wegens de omstreden inhoud zo weinig mogelijk de aandacht willen op vestigen. Daarin roept Charles op om terug te keren naar de traditionele spiritualiteit en verbinding te vinden met de harmonie van de dingen. En hoewel zijn waarschuwingen in verband met het milieu terecht zijn, is de filosofische onderbouwing van zijn verhaal minder betrouwbaar. Eerder moest de gezondheidsraad ook al eens zijn pleidooi voor homeopathie tegenspreken.

Ook zijn visie op architectuur en ruimtelijke ordening vloeit voort uit zijn Harmony-filosofie. Een visie die hij in de praktijk zette in zijn eigen stadje Poundbury, een uitbreidingsgebied van Dorchester dat Charles in 1993 uit de grond stampte. Poundbury is autoluw en de huizen zijn opgetrokken in een namaak-klassieke stijl met veel aandacht voor duurzaamheid. Het stadje telt al meer dan 3000 bewoners en 180 bedrijven die door elkaar lopen. In 2025 zou het project afgerond moeten zijn.

Over de onderwerpen waar Charles uitgesproken meningen heeft, schreef hij jarenlang trouwens vaak scherpe brieven aan de bevoegde ministers, de zogenaamde Black Spider Memos, een verwijzing naar zijn geschrift. Charles wordt daarom ook wel eens de "grootste lobbyist van het Verenigd Koninkrijk" genoemd.

Zijn tweede huwelijk met Camilla

Zijn tweede huwelijk met Camilla © Photonews

In 1999 verscheen prins Charles voor het eerst in het openbaar met Camilla Parker-Bowles, de vrouw die Diana omschreef als de derde persoon in hun huwelijk. In 2003 trok Camilla, zelf gescheiden en moeder van zoon Tom en dochter Laura, bij Charles in. In 2005 werd hun verloving aangekondigd en op 9 april van dat jaar vond het burgerlijk huwelijk plaats, gevolgd door een eredienst in St. George’s Chapel. Ondanks het feit dat Camilla jarenlang als de grote boeman werd gezien door het Britse volk, maakt ze ondertussen volwaardig deel uit van het Britse koningshuis als hertogin van Cornwall.

Zijn uitgaven en inkomsten

Zijn uitgaven en inkomsten © Photonews

Prins Charles wordt vaak weggezet als een luxebeest, die op reis nagenoeg zijn volledige slaapkamer laat overbrengen, inclusief een speciale toiletbril en een schilderij van een Schots landschap. Het verhaal dat hij bij zijn ontbijt de keuze krijgt uit zeven zachtgekookte eitjes en daar het beste uitkiest, zou niettemin een urban legend zijn.

Feit is in elk geval dat de Britse belastingbetaler hier verrassend weinig aan moet bijdragen. Als hertog van Cornwall bezit Charles 53.100 hectare landerijen, met boerderijen, kantoren, winkels en zelfs een cricketstadion. In 2016 leverde dat de prins een inkomen van 20 miljoen pond op, te besteden aan zijn privé-uitgaven, liefdadigheidsinitiatieven en publieke opdrachten. Charles betaalt hierop vrijwillig inkomstenbelastingen.

Zijn activiteiten

Zijn activiteiten © Photonews

Charles kan pas de troon bestijgen wanneer zijn moeder, koningin Elisabeth (92) overlijdt. Abdiceren zoals koning Albert bij ons deed, is geen traditie in Groot-Brittannië en zou volgens de Queen de kracht van het instituut ondermijnen. Ondertussen neemt Charles wel al heel wat van haar taken over. Omdat de Queen geen verre vliegreizen meer onderneemt, is Charles verantwoordelijk voor alles wat de Commonwealth aangaat. Hij ontvangt ook regelmatig buitenlandse gezanten en de eerste minister in Clarence House, zijn residentie in Londen.  In 2017 voerde hij met 546 officiële opdrachten het meeste activiteiten uit van alle leden van het Britse koningshuis. In een interview met de BBC ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardgt beloofde de prins alvast om zich als koning gematigd op te stellen en zich te houden aan de grondwettelijke invulling van zijn ambt.

Twee schoondochters erbij

Twee schoondochters erbij © Photonews

De laatste jaren kreeg de prins er twee populaire schoondochters bij. In 2011 trouwde prins William met Kate Middleton onder immense mediabelangstelling. Dit jaar mocht Charles Meghan Markle naar het altaar begeleiden in afwezigheid van haar eigen vader, op haar huwelijk met prins Harry. Met de voormalige actrice Meghan Markle is de glamour weer helemaal terug aan het Britse hof!

Een trotse grootvader

Een trotse grootvader © Photonews

William en Kate kregen ondertussen drie kinderen samen: George (2013), Charlotte (2015) en Louis (2018). En Meghan en Harry zijn in blijde verwachting van hun eerste kindje! Volgens de documentaire van de BCC zou Charles zich de laatste jaren dan ook ontpopt hebben als een geliefde opa. Een opa die volgens Camilla voorleest uit de boeken van Harry Potter en daarbij alle stemmen uitstekend imiteert. Nog een talent dat we niet meteen in hem gezien hadden!

Een blik achter de schermen van het Britse koningshuis krijg je in de fictieserie The Crown van Netflix.
Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Top