Deze acteurs werden voor het leven getekend door een filmopname

Sommige opnames laten een diepere indruk na dan andere. Acteurs kunnen er in de nasleep zelfs fysieke of mentale problemen aan overhouden. Of gewoon het slachtoffer worden van de te grote populariteit van een film.

Daniel Radcliffe

Daniel Radcliffe © Twocoms

We beginnen met Harry Potter! Oftewel... Daniel Radcliffe. De acteur begon zijn tienerjaren in het pak van de beroemde tovenaar. Al sinds zijn dertiende associeert de hele wereld hem met Harry Potter. En dat imago raakt hij maar moeilijk kwijt. Toen de Harry Potter-saga afgelopen was, viel Daniel Radcliffe dan ook in een diepe depressie met drug- en alcoholmisbruik als gevolg. Op zijn 21 lentes had hij al meerdere afkickkuren achter de rug.

Heath Ledger

Heath Ledger © Everett Collection

De laatste film van Heath Leader kostte hem ongetwijfeld het leven. In 'The Dark Knight' speelt de Australische acteur de rol van de beroemde Joker. Hij nam deze rol zodanig ter harte dat hij nadat de camera's stopten met draaien, de rol van zijn personage bleef verder spelen. Heath Ledger sliep door zijn obsessie voor deze filmrol wekenlang slechts twee uur per nacht. Naast de set weigerde hij te praten met iedereen die een gesprek wilde aanknopen met Heath Ledger in plaats van met The Joker. Zelfs op rustdagen hing Ledger rond op de set en ging hij volledig op in zijn rol. Zijn collega's waarschuwden hem dat hij te ver ging en dat hij moest opletten. Na de opnames stierf Heath Ledger aan een overdosis geneesmiddelen.

Bill Murray

Bill Murray © Bakounine

'Groundhog Day' heeft de vriendschap tussen Bill Murray en Harold Ramis verbroken. Beide acteurs hadden al samen op de set gestaan van 'Ghostbusters' en waren erg goede vrienden. Maar voor deze film was Harold Ramis de regisseur en Bill Murray de hoofdrolspeler. De eerste wilde het komische aspect van de film benadrukken, terwijl Bill Murray zijn personage minder lollig wilde maken. Het kwam tot een lelijke ruzie tussen beide vrienden. Eenentwintig jaar lang spraken Harold Ramis en Bill Murray geen woord met elkaar. Bill Murray reikte zijn vriend echter de hand toen deze zwaar ziek werd. Beide acteurs verzoenden zich kort voor de dood van Harold Ramis.

George Clooney

George Clooney © Everett Collection

Tijdens de opnames van Syriana flirtte George Clooney met zelfmoord. De acteur kwam ten val nadat hij zelf een stunt uitvoerde. Clooneys wervelkolom werd geraakt en de acteur verloor hersen- en ruggenmergvloeistof langs zijn neus. De bijkomende geheugenproblemen en zware migraineaanvallen veroorzaakten behoorlijk wat paniek bij Clooney. Gelukkig speelde hij niet te lang met de gedachte aan zelfmoord. Een neuroloog kon het probleem immers bepalen en na twee à drie operaties was George weer op de been!

Jake Lloyd

Jake Lloyd © YouTube

Darth Vader spelen kan gevaarlijk zijn. Toen Jake Lloyd op tienjarige leeftijd de jonge Anakin Skywalker speelde, had hij niet gedacht dat hij het zo zwaar te verduren zou krijgen. Na zijn optreden in Star Wars werd Jake Lloyd namelijk het slachtoffer van pesterijen op school. En dat was nog zonder de Star Wars-fans gerekend, die zijn acteerprestatie maar matig konden smaken. Na deze rol kwam het nooit meer goed met zijn carrière. Lloyd werd schizofreen.

Hayden Christensen

Hayden Christensen © Everett Collection

Anakin Skywalker brengt beslist niemand geluk. Na Jake Lloyd was het Hayden Christensen die de fakkel overnam en in de huid van de jonge Darth Vader kroop. Hayden Christensen moest het net als zijn voorganger zwaar bekopen bij de fans van Star Wars. De carrière van de acteur kwam daarna nooit meer echt van de grond, zijn naam bleef zijn hele leven verbonden met Star Wars. Vandaag is hij een andere weg ingeslagen en is hij boer geworden.

William Atherton

William Atherton © s_bukley

Wanneer je de rol van de slechterik erg goed kan spelen, kan dat jaren later nog steeds in je kleren hangen. William Atherton haalde zich door de rol van Walter Pen in 'Ghostbusters' heel wat op de hals. Jarenlang wilden mensen een robbertje vechten met hem wanneer ze hem tegenkwamen op straat. De fans van 'Ghostbusters' hebben lang geloofd dat William Atherton even slecht van inborst was als zijn personage Walter Pen.

Bruce Willis

Bruce Willis © PAN Photo Agency

Sinds de opnames van 'Die Hard' is Bruce Willis nagenoeg doof aan één oor. In de scène waarin McClane aka Bruce Willis de handlangers van Hans Gruber doodt, goochelt de acteur met heel wat wapens. Een van de wapens bevond zich echter te dicht bij zijn linkeroor. Sindsdien heeft Bruce Willis gehoorproblemen. Je spreekt dus beter in zijn rechteroor als je begrepen wil worden!

Emma Watson

Emma Watson © Denis Makarenko

De acteurs van de Harry Potter-saga zullen voor eeuwig getekend zijn door hun tienerjaren die ze doorbrachten op de filmsets en door hun vroegtijdige bekendheid. Voor sommigen is dat lastiger dan voor anderen. Hermione bijvoorbeeld kan een bijbelcollectie beginnen. Sinds Harry Potter krijgt Emma Watson hopen bijbels toegestuurd van christenen die haar willen 'redden'. Sommige christenen zien de duivel of de antichrist in Harry Potter en willen de onschuldige Emma Watson redden van dit gevaarlijke pad.

Ashton Kutcher

Ashton Kutcher © Everett Collection

In 2013 speelde Ashton Kutcher in één van de vele biopics over Steve Jobs. Om in de rol van Jobs te kruipen, dacht hij dat het een goed idee was om diens fruitdieet te volgen. Kutcher was een maand lang fruitariër. Dit betekent dat hij zijn lijf vol suikers stopte en hij dus een tekort had aan eiwitten, vetten, calcium, ijzer en nog veel meer. Resultaat: twee dagen voor het begin van de opnames eindige Ashton Kutcher op de spoedafdeling door vreselijke pijnen veroorzaakt door al deze tekorten. De acteur had enkele weken nodig om er opnieuw bovenop te komen!

Top