Wolf Hall, met Damian Lewis als Hendrik VIII

Series | Op 17 november komt de prestigieuze BBC-serie Wolf Hall uit op dvd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De reeks werd voor het eerst uitgezonden op BBC 2 in januari 2015. Ze werd dit jaar genomineerd voor zes Primetime Emmy-awards en dertien andere prijzen, waaronder die van beste miniserie bij de OFTA Television Awards en de Critics' Choice TV Awards. Dat belooft niets dan goeds!

Hilary Mantel

Wolf Hall is gebaseerd op de historische romans ‘Wolf Hall’ en ‘Bring Up the Bodies’ van Hilary Mantel, een Britse schrijfster die hiervoor tweemaal de Man Booker Prize won. Zij was de eerste Brit en de eerste vrouw die deze eer tweemaal te beurt viel.

De serie situeert zich in het begin van de zestiende eeuw in Engeland, een roerige periode met Hendrik VIII aan het hof. De titel Wolf Hall verwijst naar Wulfhall in het graafschap Wiltshire. Dat was het huis van John Seymour, wiens dochter Jane later nog met Hendrik VIII zou trouwen.

Marc Rylance en Jonathan Pryce

De serie vertelt het verhaal van de opkomst en later de ondergang van Sir Thomas Cromwell, een man van lage afkomst die de rechterhand wordt van kardinaal Wolsey. Als Wolsey ten onder gaat, ziet Cromwell zijn invloed aan het hof van Hendrik VIII toenemen.

Cromwell wordt gespeeld door Marc Rylance, bekend van ‘The Other Boleyn Girl’ en volgend jaar te zien in Spielbergs ‘BFG’. In de rol van kardinaal Wolsey zien we Jonathan Pryce, die we al gezien hebben in ‘Pirates of the Caribbean’ en ‘Tomorrow Never Dies’.

Damian Lewis

Koning Hendrik VIII probeert samen met zijn eerste vrouw, Catharina van Aragon, een mannelijke erfgenaam te krijgen, maar is klaar om het op te geven. Hij heeft kardinaal Wolsey, de aartsbisschop van York, gevraagd het huwelijk te annuleren, maar de Kerk werkt tegen. Gevaarlijk, want Hendrik VIII wordt niet graag tegengewerkt en hij heeft zijn oog al laten vallen op Anna Boleyn…

De rol van Hendrik VIII wordt vertolkt door Damian Lewis, bekend van ‘Band of Brothers’ en ‘Homeland’ en winnaar van een Golden Globe.

Hendrik VIII en zijn vrouwen

Hendrik VIII staat bekend als meedogenloos en wreed, maar ook als de vorst met de vele vrouwen. Hij huwde maar liefst zes maal, maar liet twee van zijn vrouwen onthoofden.

Hendriks eerste drie vrouwen zien we sowieso al terug in deze serie: Catharina van Aragon (Joanne Whalley), Anna Boleyn (Claire Foy) en Jane Seymour (Kate Phillips).

Regisseur Peter Kosminsky

De keuze voor de ervaren Peter Kosminsky als regisseur maakt meteen duidelijk dat de reeks iets grimmiger en realistischer is dan gelijkaardige kostuumdrama's, zoals ‘The Tudors’. Kosminsky nam heel wat scènes op bij kaarslicht, waardoor de hele reeks nog authentieker oogt.

Locaties

Wolf Hall werd opgenomen in de zomer van 2014. Oorspronkelijk zou er om te filmen uitgeweken worden naar België, maar uiteindelijk werd toch beslist om voornamelijk op te nemen in gebouwen uit de middeleeuwen en de tudorperiode. De Engelse National Trust stelde zes locaties ter beschikking om te filmen, waaronder Lacock Abbey in Wiltshire en Chastleton House in Oxfordshire. De buitenkant van de eerste en de binnenkant van de tweede vormen in de serie ‘Wolf Hall’, de residentie van de familie Seymour waar Hendrik VIII zijn oog laat vallen op Jane Seymour.

Win een dvd!

Naar aanleiding van de release op dvd mogen wij vijf exemplaren weggeven! Wil jij er graag een?
Doe mee met onze wedstrijd!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top