Deze series zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Series | Als de realiteit de fictie overtreft, dan wordt het vaak een inspiratiebron voor scenarioschrijvers. Dit zijn de meest ongelooflijke saga's die nochtans gebaseerd zijn op waargebeurde feiten.

Door MF

Deel dit nieuws

The Crown

Als we het over geslaagde biopics hebben, dan moeten we het gewoon over The Crown hebben. De serie vertelt het verhaal van koningin Elisabeth II van Engeland, van haar huwelijk in 1947 tot vandaag. Een leven dat blijft boeien. De decors en de kostuums, maar ook de intriges en het knappe acteerwerk (vooral Claire Foy in de rol van de koningin) verklaren het succes van deze Netflix-productie. Er zouden in totaal zes seizoenen worden gedraaid. 

Momenteel op Netflix te bekijken.

Dexter

Dexter vertelt het verhaal van seriemoordenaar Dexter Morgan die eigenlijk politie-inspecteur is. Hij wordt gespeeld door de uitstekende Michael C. Hall. De scenarioschrijver van de serie mag het dan wel ontkennen, maar Dexter zou direct geïnspireerd kunnen zijn op Manuel Pardo, een politieagent die in 1986 werd veroordeeld voor de moord op negen drugsdealers in Florida. Hij heeft hier trouwens nooit spijt over betuigd, want hij vond dat hij gewoon zijn plicht deed. Het doet alvast denken aan het hoofdpersonage van deze serie, die criminelen vermoordt die zijn ontsnapt aan het rechtssysteem.

Narcos

Deze originele serie van Netflix vertelt het verhaal van de klopjacht op drugsbaron Pablo Escobar (Wagner Moura op de foto) en het Medellínkartel door het Amerikaanse justitiedepartement in de jaren 70. De serie toont ook aan de hand van archiefbeelden hoe de cocaïnekoning aan de weg timmerde, tot hij aan het hoofd stond van een van de meest gewelddadige en machtigste drugskartels ter wereld. Na het succes van de eerste twee seizoenen kozen de scenarioschrijvers er voor het derde seizoen voor het Calikartel te volgen. Dit kartel kende zijn hoogtijdagen in de jaren 80. 

Seizoen 1, 2 en 3 zijn nu beschikbaar op Netflix.




Peaky Blinders

Deze BBC-serie, geïnspireerd op een criminele zigeunerbende die op het einde van de 19de eeuw terreur zaaide in Birmingham, speelt zich af tijdens het interbellum. Peaky Blinders volgt het verhaal van de gangsters en Chester Campbell, een Ierse politieagent die door Sam Neill wordt gespeeld. De cinematografische kwaliteit is weergaloos, het verhaal boeiend en vol verrassende wendingen. Zowel de critici als het publiek waren weg van de serie. 

De eerste vier seizoenen zijn beschikbaar op Netflix, het vijfde wordt momenteel gemaakt.

Law & Order: Special Victims Unit

De Special Victims Unit van de New Yorkse politie bestaat ook echt. Wat de meeste mensen niet weten, ondanks het feit dat dit in de generiek wordt getoond, is dat sommige episodes van de serie direct geïnspireerd zijn op verhalen uit de schandaalpers en andere sappige verhalen die soms internationaal in het nieuws kwamen. Zo twijfelde Dick Wolf, de maker van de serie, geen seconde om te refereren naar de DSK-affaire, de dood van Trayvon Martin of naar hoe Chris Brown de zangeres Rihanna sloeg.

Orange Is the New Black

Deze serie over het leven in de vrouwengevangenis van Litchfield is gebaseerd op de autobiografie van Piper Kerman: 'Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison'. De schrijfster, hier te zien met actrice Taylor Schilling, nam ook echt een koffer witgewassen geld, afkomstig van de drugshandel, de Atlantische Oceaan over. Dat leverde haar tussen 2003 en 2005 een gevangenisstraf van 15 maanden op. De serie, die heel wat awards in de wacht sleepte, zal na een zevende seizoen (aan het einde van de zomer van 2019) stoppen.

Scandal

Dacht je dat een personage als Olivia Pope, pr-experte en directrice van het crisiscommunicatiebureau O.P.A., niet in het echte leven kan bestaan? Oh, jawel hoor! Deze vrouw met een sterk karakter en originele ideeën is geïnspireerd op Judy Smith, een consultant voor politici en businesslui. Zo adviseerde ze Bill Clinton tijdens de Monica Lewinsky-affaire en werkte ze ook voor Georges W. Bush. Om de serie zo geloofwaardig mogelijk maken, werd haar hulp ingeroepen om de episodes samen met Kerry Washington te co-producen.

Stranger Things

Paranormale verschijnselen mogen dan wel nooit bewezen zijn, de experimenten op Eleven zijn wel geïnspireerd op een illegaal programma van de CIA: het MK-Ultra project. Tussen de jaren 50 en 70 probeerde een geheime groep agenten een waarheidsserum te ontwikkelen en testten ze mentale manipulatietechnieken op illegalen en mensen met een mentale handicap. In 1977 onthulde senator Edward Kennedy dat meer dan dertig universiteiten en instellingen aan dit testproject deelnamen, met als doel de Amerikaanse bevolking gehoorzamer te maken.

Seizoen 1 en 2 op Netflix, seizoen 3 verschijnt deze zomer

Mindhunter

Deze serie van David Fincher en Charlize Theron is gebaseerd op de autobiografie van Mark Olshaker en John E. Douglas, de allereerste profilers bij de FBI. Mindhunter toont hoe de FBI aan het einde van de jaren 70 seriemoordenaars ondervroeg om hun psychologisch profiel op te stellen en hoe deze profiling het mogelijk maakte criminelen op vrije voeten te vatten. De serie wordt gedragen door een duo topacteurs: Jonathan Groff en Holt McCallany.

Seizoen 1 op Netflix, seizoen 2 is in de maak

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top