De meest griezelige dieren uit de filmgeschiedenis

Met Pet Sematary loopt er momenteel een nieuwe verfilming van Stephen Kings revolutionaire horrorroman in de zalen.
De meest griezelige dieren uit de filmgeschiedenis © Isopix

De film vertelt het verhaal van Dr. Louis Creed en zijn gezin die verhuizen naar het platteland. Wanneer hun kat er op een dag wordt doodgereden op een drukke weg, begraven ze de kat in een nabijgelegen dierenkerkhof. Alles wat daar begraven wordt, zou opnieuw tot leven komen. En inderdaad: de kat komt terug, alleen is er iets mis met het dier. Wat volgt is een kettingreactie van onpeilbaar kwaad met angstaanjagende gevolgen.

Pet Sematary is niet de enige film waarin angstaanjagende dieren te zien zijn. Wij zetten nog een aantal films met griezelige beesten op een rijtje.

The Grey

The Grey © Isopix

The Grey (2011) is een survivalfilm van Joe Carnahan met een uitstekende Liam Neeson in de hoofdrol.

Neeson speelt Ottway, een scherpschutter die in dienst van een multinational gevestigd is in Alaska. Zijn job bestaat er uit de arbeiders van olieraffinaderij veilig hun job laten uitoefenen door op de uitkijk te staan en alles neer te schieten wat hun veiligheid in gevaar brengt. Wanneer een vliegtuig onderweg naar huis neerstort, neemt hij de zware taak op zich om de overlevenden te leiden naar de bewoonde wereld. Op hun zoektocht naar beschaving worden ze geconfronteerd met wolven, afgronden en zichzelf.

Anaconda

Anaconda © Isopix

De film Anaconda (1997) van Luis Llosa vertelt het verhaal van een groep documentairemakers in het Amazonegebied die meegesleept worden in de jacht van Paul Sarone (Jon Voight) op een reuzenanaconda. De film met Jennifer Lopez en Ice Cube kreeg gemengde reacties: Anaconda was goed voor zes nominaties op de Razzies voor slechtste films, maar ook voor twee nominaties op de Saturn Awards, voor beste sciencefiction en horrorfilms. Bovenal was de film een groot succes aan de box office, wat resulteerde in een volledige filmreeks van vier sequels.

Opvallend is dat de opnames van de film in het Amazonegebied enkele keren verstoord werd wegens de angst van een aantal crewleden voor... slangen.

Jurassic Park

Jurassic Park © Isopix

In 1993 bracht Steven Spielberg de dinosaurussen opnieuw tot leven in Jurassic Park, op dat moment de meest succesvolle film ooit. De verfilming van het boek van Michael Crichton werd een referentiewerk door zijn vele spectaculaire speciale effecten en was goed voor drie Oscars. De film vertelt het verhaal van miljardair John Hammond (Richard Attenborough), die een themapark wil openen met gekloonde dinosaurussen. Maar wat een veelbelovende rondleiding moet worden voor enkele specialisten, ontaardt al snel in een nachtmerrie met velociraptors en de tyrannosaurus rex.

In 1997 maakte Spielberg met The Lost World: Jurassic Park een vervolg op de kaskraker. De laatste jaren werd de filmfranchise opgevist met twee succesvolle Jurassic World films.

Arachnophobia

Arachnophobia © Isopix

Geen reuzegrote tarantula zoals in de gelijknamige legendarische film uit 1955, maar eerder realistisch uitziende spinnen in Arachnophobia (1990). Het verhaal begint wanneer een gevaarlijke spin per ongeluk vanuit de jungle in Amerika belandt. Het beest vindt een plaats om te broeden in de schuur van de nieuwe dokter in het dorp, Ross Jennings (Jeff Daniels). Al snel vermenigvuldigt de spin zich en de spinnen zaaien dood en verderf in het dorp. Aan Ross Jennings en de plaatselijke insectenbestrijder de taak om hier een eind aan te maken.

Arachnophobia is geen film voor mensen die lijden aan de gelijknamige kwaal, maar door de droge humor is de film wel lichter verteerbaar. De film van Frank Marshall was goed voor twee Saturn Awards voor beste horrorfilm en beste acteur voor Jeff Daniels.

Cujo

Cujo © Sunn Classic Pictures

We kennen de Sint-Bernardhond uit de familiefilms Beethoven, maar in Cujo (1983) zien we een heel andere gedaante van het dier. Niet toevallig is ook deze film van Lewis Teague een verfilming van een roman van Stephen King. In tegenstelling tot het boek kent de film wel een minder duister einde.

Cujo is de hond van het gezin Camber en de beste vriend van de tien-jarige Brett. Maar dat verandert helemaal wanneer het beest op een dag gebeten wordt door een met hondsdolheid besmette vleermuis.

Jaws

Jaws © Isopix

Met zijn tweede film Jaws (1975) brak regisseur Steven Spielberg meteen alle records. Jaws was de eerste film die meer dan 100 miljoen dollar opbracht en was goed voor drie Oscars. Waaronder die voor beste filmmuziek: het geniale thema van John Williams staat ondertussen dan ook zo wat synoniem voor naderend gevaar.

De film, gebaseerd op het boek van Peter Benchley, speelt zich af op het strand van het Amerikaanse kustdorpje Amity Island, waar op een dag het lijk van een jonge vrouw aanspoelt. Politiechef Martin Brody (Roy Scheider) vermoedt dat een haai de wateren onveilig maakt en wil het strand sluiten maar stuit op het verzet van de burgemeester en de plaatselijke winkeleigenaars. Wanneer er een nieuw slachtoffer valt, openen lokale vissers een ware klopjacht op de haai. Ze vangen een tijgerhaai en denken dat de crisis hiermee bezworen is, maar niets is minder waar...

The Birds

The Birds © Isopix

The Birds is een film uit 1963 van de legendarische regisseur Alfred Hitchcock met Tippi Hedren in de hoofdrol. De film is gebaseerd op een kort verhaal van Daphne du Maurier. The Birds vertelt het verhaal van Melanie Daniels, die aangevallen wordt door een meeuw wanneer ze een kennis gaat bezoeken in Bodega Bay. Daarna worden er door verschillende vogelsoorten steeds massaler en vernietigender aanvallen op de dorpelingen ontketend.

Technisch gezien was The Birds zijn tijd ver vooruit: de nominatie voor beste speciale effecten op de Oscars was dan ook helemaal terecht. Daarnaast won actrice Tippi Hedren voor haar rol de Golden Globe voor meest veelbelovende vrouwelijke nieuwkomer.

King Kong

King Kong © Isopix

Wie de King Kong uit 2005 van Peter Jackson gezien heeft, zal in de eerste plaats sympathie gekregen hebben voor deze kolos, maar in de originele film uit 1933 was hij vooral een monster. De film vertelt het verhaal van de reusachtige aap Kong, die op Skull Island aanbeden wordt als een god. Wanneer een filmcrew neerstrijkt op het eiland willen de inboorlingen actrice Ann Darrow (Fay Wray) aan hem offeren, maar Kong ontwikkeld al snel een liefde voor haar. Uiteindelijk wordt het dier gevangen genomen en naar New York gebracht als attractie, waar Kong ontsnapt en paniek zaait. Legendarisch zijn de finale scènes waarbij de aap met Ann vlucht en het Empire State Building beklimt.

De indrukwekkende speciale effecten voor die periode werden niet bekroond, omdat er toen nog geen Oscar in die categorie bestond. King Kong was wel de eerste filmhit met een geanimeerd karakter in de hoofdrol en de eerste belangrijke Hollywoodfilm met thematische muziek in plaats van gewone achtergrondmuziek.

Bekijk ook:
Tien niet te missen horrorfilms bij Proximus TV

Top