Van vunzige telefoontjes over mini-doodskisten tot een bak asperges: deze BV's werden gestalkt

Films | In 2017 kreeg een veertiger uit Poperinge drie jaar cel met uitstel. De man had ene Sabrina Tack, bij de liefhebbers van de Vlaamse kwaliteitsschlager beter bekend als Laura Lynn, lastiggevallen met seksueel getinte berichten via Facebook. Tack verwijderde daarom verschillende keren haar pagina op het sociale medium. Ook haar moeder en haar man, zanger-accordeonist Matthias Lens, kregen hun deel aan ongewenste boodschappen te slikken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De man had al het één en ander op zijn kerfstok, en zijn advocaat voerde zwakbegaafdheid aan als reden voor zijn exploten. Het is geen alleenstaand geval: ook onderstaande bekende medemensen kregen een stalker achter zich aan.

Natalia

Vijf jaar geleden schrok Natalia zich een hoedje toen ze op de sociale media niet mis te verstane bedreigingen naar het hoofd geslingerd kreeg. ‘Als u niet stopt zich als een hoer te gedragen om platen te verkopen, zal u niet lang leven’, schreef iemand. De politie ging op zoek naar de bron van die fijnzinnige brok proza en vatte een dertiger bij de lurven, die de Kempische zangeres online ook al toebeet dat ze bloedend op het podium zou eindigen, omdat hij van plan was haar eigenhandig te onthoofden. Hij ondertekende zijn boodschappen met ‘ISIS Belgium’. De rechter bedacht de dader met een voorwaardelijke celstraf, een boete van 7500 euro en psychosociale begeleiding. ‘Ze heeft meer dan twee maanden met die doodsbedreigingen moeten leven’, luidde de motivatie van zijn vonnis.

Axel Daeseleire

Axel Daeseleire heeft het nog steeds moeilijk om een aanval van stressgerelateerde transpiratie te onderdrukken wanneer hij terugdenkt aan de periode dat hij Viviane M. achter zich aan kreeg. De vrouwspersoon in kwestie ontwikkelde een tamelijk ongezonde obsessie voor de Antwerpse acteur-presentator: ze bood zich eerst bij hem aan voor een professionele samenwerking, maar later begon ze hem met sms-berichten te bestoken, zijn vast nummer te bellen en hem te overladen met pakjes. Later meldde haar advocaat dat hij Daeseleire voor de rechtbank zou dagen omdat hij de presentjes niet had teruggegeven. De vrouw dreigde er ook mee een agente, van wie ze verkeerdelijk dacht dat die iets had met Axel, het hoekje om te helpen. Viviane M. mocht 7 maanden afkoelen in de cel en kreeg een boete van 1 000 euro.

Véronique De Kock

Enkele jaren geleden vond Véronique De Kock een tijdlang dagelijks een roos op haar deurdrempel. Die bleek van een geïnterneerde man te komen, die elke dag een uurtje van de buitenlucht mocht gaan genieten. Van die gelegenheid maakte hij gebruik om de bus te nemen, de dagelijkse roos voor de deur van Véronique te leggen, en daarna terug te keren naar de instelling waar hij verbleef. Hij schreef haar ook brieven. ‘Uiteraard heb ik aangifte gedaan bij de politie, en ze hebben de zaak onderzocht, maar ze kunnen niet ingrijpen. Hij doet niets strafbaars’, vertelde ze toendertijd in een kranteninterview.

Het was helaas niet de enige keer dat ze werd gestalkt: ooit bestookte een jongeman haar dag en nacht met telefoontjes. Zijn vaste beginzin luidde ‘Hey Véroniekske, hoe is het schatteke?’waarna hij een steevast een monoloog met hoofdzakelijk seksueel getint lexicon afstak. Toen ze op een dag met een kartonnen beker cola over de Antwerpse leien laveerde, rinkelde haar mobieltje, waarop haar belager de vraag ‘Smaakt uwen cola?’ stelde. Ze contacteerde de politie, die uitvogelde dat de man voor zijn oproepen altijd een telefooncel op de Rooseveltplaats gebruikte. Daar pakten ze hem op. Hij kreeg zes maanden cel.

Koen Wauters

De beginjaren van Clouseau waren voor Koen Wauters en zijn medebandleden een dolle achtbaanrit. De oorverdovend gillende, meestal vrouwelijke fans die ze tijdens elk optreden moesten trotseren, nam het gezelschap er maar al te graag bij. Wauters kreeg in die gloriedagen echter ook af te rekenen met een heuse stalkster, en dat vond hij uiteraard iets vervelender. De Nederlandse vrouw in kwestie was er rotsvast van overtuigd dat elk Clouseau-nummer over haar ging. Bovendien meende ze zeker te weten dat de adonis uit Sint-Genesius-Rode even gek was op haar dan zij op hem, wat haar ertoe bracht om doodgemoedereerd bij hem binnen te lopen en in z’n badkamer te verschijnen, net op het moment dat hij uit de douche stapte. Toen ze vier keer bij hem had ingebroken, vond de zanger het welletjes, en het gerecht kwam tussenbeide. Anno 1998 kreeg de dame een straatverbod en internering opgelegd.

Willy Sommers

In juli 2012 kreeg Willy Sommers een brief in de bus met daarin de minst subtiele passages uit het groot woordenboek der Nederlandse scheldproza, doodsbedreigingen voor zijn kinderen en allusie op een mogelijk aanslag incluis. ‘Het kan een massamoord worden. Woensdagavond, Casino Oostende’, had iemand inderhaast op het A4'tje gekrabbeld. De veiligheidsdiensten vatten die avond post bij de zaal, maar er gebeurde gelukkig niets.

Een maand later deponeerde Willy’s anonieme nemesis drie kleine doodskistjes met daarin levenloze muizen en enkele rozenblaadjes in zijn bus. Een vrouw uit Wervik werd ontmaskerd als het brein achter de vileine acties. Vier jaar na de feiten werd de dame veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden met uitstel, voor het belagen en bedreigen van de Vlaamse muziekheiland. ‘Ze moet het slachtoffer en diens gezin met rust laten’, sprak de rechter op vermanende wijze.

Guillaume Devos

Guillaume Devos is bekend om zijn doorwrochte impersonificatie van Pierrot Van den Bossche, de enige zoon van Zatte Rita, in de Vlaamse oersoap Familie. Eerder nam de jongeman ook deel aan Steracteur Sterartiest: hij kan namelijk een aardig nootje zingen en wat aandacht in de vorm van een muziekprogramma was dus meegenomen. Een toffe ervaring, ware het niet dat hij er een stalkster aan overhield. De vrouw begon eerst brieven te sturen, en nadien pleegde ze telefoontjes met een frequentie van om en bij de 20 oproepen per dag. Niet dat ze Guillaume wilde spreken, of begon te hijgen wanneer hij opnam: het simpele feit dat hij de hoorn van de haak nam leek haar al genoeg voldoening te geven, want ze verbrak de verbinding altijd meteen. Devos heeft de brieven bij hem thuis in dozen bewaard, samen met het ondergoed, de foto’s en een trouwring die hij van haar kreeg. Hij wachtte uiteindelijk 10 jaar voor hij de feiten ging signaleren bij de arm der wet. ‘Veel te lang’, luidde hun begrijpelijke reactie.

Goedele Liekens

‘Ik weet dat u zit te kijken en u weet dat ik u bedoel. Wilt u me vanaf nu met rust laten?’ vroeg Goedele Liekens in 1998 op tv aan haar stalker. Dat deed ze tijdens een uitzending van haar talkshow Goedele, die eind jaren negentig tamelijk populair was. De dertiger had haar een tijdje eerder op een receptie ontmoet, en na die gebeurtenis begon ’s mans cerebrum blijkbaar vreemde kronkels te vertonen: hij beschouwde zich als de vader van Liekens’ kinderen en begon haar brieven te sturen. Toen hij haar op een dag vertelde over ‘het mooie blauwe kleedje dat dinsdag aan de waslijn hing’ was de maat vol: ze liet een uit de kluiten gewassen omheining rond haar tuin optrekken. Of het de optelsom van die omheining en de boodschap op tv was, daar heeft ze nog steeds het raden naar, maar het stalken stopte even later wel.

Michel Follet

Michel Follet was stomverbaasd toen hij op een dag de telefoon opnam, en aan de andere kant van de lijn een vrouwenstem weerklonk die op zachte toon het zoetgevooisde nummer Capri c’est fini van Hervé Villard begon te zingen. Dat was het begin van een charme-offensief van een Antwerpse vrouw die ervan droomde om Follet de kleren van het lijf te rukken. Ze bedreigde hem nooit, maar stuurde hem cadeaus, geld, condooms, een bak asperges, brieven, kaarten, faxen, een afbeelding met daarop copulerende egels, en zelfs haar handtas en huissleutels. Ze dook op voor zijn huis en volgde hem naar de bioscoop. Uiteindelijk scheidde ze zelfs van haar partner voor hem, en werd ze een tijdlang in een psychiatrische instelling opgenomen. De radiopresentator schreef een boek over zijn ervaringen met haar.

Joke Van de Velde

Joke Van de Velde had bijna een jaar lang te kampen met een belager. Enkele jaren geleden getuigde ze over haar ervaringen in het VTM-programma Telefacts. De man die haar lastigviel leed aan waanvoorstellingen en dacht dat hij een relatie had met haar. In z'n brieven maakte hij afspraken om de ex-miss te komen ophalen bij haar thuis en op haar verjaardag kreeg ze champagne en naaktfoto’s van hem. Het hele gedoe zorgde ervoor dat ze zich behoorlijk onveilig voelde: 'Ik reed na verloop van tijd eerst rond het appartements-
gebouw waar ik woon om te kijken of niemand in de hal stond’, legde ze uit. De ongewenste toenaderingen hielden na een tijd gewoon op.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top