On the road zonder Jack: een roadtrip door het Amerika van Donald Trump

Films | In de avontuurlijke reisreeks On the road zonder Jack rijdt documentairemaker Luc Vrydaghs met een oude Chevrolet dwars door de Verenigde Staten om de polsslag te voelen van de doorsnee Amerikanen op dit kantelpunt in hun geschiedenis. De reis begint in Miami in het zuidoosten en eindigt in Seattle in het noordwesten. Daartussen liggen 5000 kilometer off the beaten track, weg van highways, machtscentra als New York en Washington, en de clichés van film en televisie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kilometers vreten, overnachten in goedkope motels en teveel hamburgers eten. En tussendoor bijzondere ontmoetingen met gewone en minder gewone Amerikanen, van redneck tot bluesgitarist, van mormoon tot moslim, van Cubaan tot indiaan. Een intrigerende reis door een fascinerend land vanaf zondag vijf weken lang nieuw op Canvas.

Luc Vrydaghs maakte eerder al diverse eigenzinnige reisreeksen voor Canvas. In Barber Shop en Gas Station registreerde hij verhalen uit de hele wereld met telkens één specifieke plek als uitgangspunt. In Madagascar en Nicaragua maakte hij een dwarsdoorsnede van twee unieke landen aan de hand van reiservaringen en portretten.
 
Dat is ook het uitgangspunt van On the road zonder Jack. De titel verwijst naar de reisroman van Jack Kerouac, de schrijver en cultfiguur van de Beat Generation die eind jaren ‘40 meermaals dwars door Amerika trok en zijn belevenissen beschreef in zijn beroemde boek. Jack is er niet bij in de roadmovie van Luc Vrydaghs, maar de geest van de schrijver waart wel door de reeks.

Luc Vrydaghs neemt het on the road zijn letterlijk en vertelt zijn verhaal door toevallige ontmoetingen en gebeurtenissen vast te leggen met zijn camera. Zoals hij dat ook bij vorige reisreeksen deed, vermengt hij zijn filmmateriaal met tekeningen, animaties, stills en clips van het internet.  Met deze kaleidoscopische mix van technieken en beelden geeft hij de reeks een heel persoonlijke toets.

Het verhaal begint bij een bizarre autoverkoper in Miami, van wie Luc Vrydaghs een Chevrolet Caprice ’82 koopt. En de reeks eindigt met een walvisvanger aan de andere kant van het land. Vrydaghs stopt op zeer uiteenlopende plekken en ontmoet opmerkelijke figuren. Domino spelende Cubanen in Miami, de luxeresidentie van Trump in Palm Beach, daklozen in Alabama, rednecks in Georgia, de geboortestad van Elvis, een oude blueslegende vlakbij de Mississippi, een kerkdienst bij de Mormonen, het racistische dorpje Brussels, cowboys en indianen, een hardwerkende Chinees in een godverlaten dorp: het is maar een greep uit de bijzondere plaatsen en ontmoetingen in On the road zonder Jack.  



Bekijk On the road zonder Jack vijf weken lang op Canvas zondag om 22u of of waar je ook bent via proximustv.be of de Proximus TV-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top