Waarom we altijd al hadden moeten weten dat Elisabet De Mol is

Films | Het doek is gevallen over De Mol. De 33-jarige spoedarts Elisabet Haesevoets bleek zondag de saboteur van dienst, piloot Axel (40) is de winnaar van het spel en gaat met 34.050 euro naar huis. Elisabet was de laatste weken uitgegroeid tot de belangrijkste verdachte bij het publiek, maar zette als eerste onvoorbereide Mol in de geschiedenis toch een straffe prestatie neer. Wij zetten 20 redenen op een rij waardoor je had kunnen weten dat Elisabet De Mol was.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Een blinde Mol
Een eerste tip naar Elisabet krijgen we al in het promotiefilmpje voor De Mol. Alle namen van de kandidaten verschijnen daar op een verborgen manier in beeld. Bij Elisabet is dat een fragment uit de eerste aflevering wanneer er nog geen Mol gekozen is. Haar naam verschijnt in braille, omdat ze een blinde mol is.

2. De beste actrice
Wanneer drie kandidaten een scherm te zien krijgen dat ze misschien De Mol zijn, zet zowat iedereen een pokerface op. Bij Elisabet is er wel een zweem van teleurstelling te zien. Daarmee bewijst ze meteen dat ze een goede actrice is. De doorslaggevende factor voor de makers? Dat ze op andere momenten en bij de eliminaties ook steevast het meest zenuwachtig lijkt, was dus gewoon erg goed gespeeld!

3. Een scheutje te veel
Bij het torens bouwen toont Elisabet zich samen met Joeri de beste kandidaat. Maar net wanneer haar toren bijna klaar is, stoot ze hem opvallend op. Uiteindelijk beslissen ze om verder te werken aan toren acht, tegen het advies van de andere kandidaten in. Deze levert uiteindelijk ook niets op. Door als laatste te koken, heeft ze bovendien een beslissende rol. Ze zet de goede dipsaus weg én kiepert nog een sausje bij de noedels, zodat ook die mislukt zijn.

4. De vertragende factor
In de proef met de bol zit ze in de zwakke groep die de tocht sneller moet afwerken dan de sterke groep. Maar Elisabet remt de groep een paar keer af: bij het eerste, onbelangrijke bordje wil ze al nadenken. Bij de bruine zeep wil ze het toch nog eens proberen en bij de beklimming van de trappen komt ze opvallend zwak voor de dag, terwijl sporten toch een van haar hobby's is. Even oppert ze zelfs of het wel medisch verantwoord is om nog door te gaan.

5. Een nachtje met een slang
Wanneer ze samen met Martijn in een roeibootje zit, laat ze Martijn lang sukkelen voor ze hun roeister inzetten. Daardoor komen ze als laatste aan en beslissen ze om geen pindanoten te pellen om geen tijd meer te verliezen en verdienen ze dus ook minder geld. Zo zitten ze 's nachts opgescheept met een slang in hun kamer. Een opdracht die ze volbrengen, waardoor er 500 euro verdiend wordt. Goed gedaan denk je, maar 500 euro is natuurlijk niet zo veel. We herinneren ons ook nog Mol Pieter die vorig jaar als enige een nachtje op de drive-in volbracht en zo een voorbeeldige kandidaat leek. Door een nachtje door te brengen met een slang, bewijst ze bovendien haar koelbloedigheid.

6. De beste leugenaar
Wanneer we in een filmpje zien hoe de kandidaten moeten liegen over hun angst voor konijnen maakt Elisabet indruk met een kort en spontaan verhaal. Bas heeft dan wel research gedaan over myxomatose, maar wanneer hij tijdens de paintballproef moet liegen, is hij veel minder overtuigend. Ook bij het kaartspel liegt Elisabet het best wanneer ze zegt dat ze de vrijstelling niet heeft. Daardoor leidt ze ook de aandacht af van de andere kandidaten.

7. Een keiharde tante
Wanneer de kandidaten Eva terug in het spel kunnen brengen, zegt Elisabet als eerste dat ze dit niet ziet zitten. Zo lijkt ze een kandidate die het spel hard speelt. Wanneer de kandidaten dan horen dat niet Eva de afvaller is maar een van hen, protesteert ze veel minder en wordt twee keer een foute code ingegeven, waardoor er geen geld verdiend wordt en de yoghurtbom afgaat.

8. Medische verwijzingen
In de silent disco is de oplossing van de eerste test reanimatie, veel duidelijker kan een verwijzing naar een spoedarts toch niet zijn? In het dagboek van de mol horen we haar praten over haar volgend slachtoffer. Bij de eliminaties gebruikt Gilles dan weer altijd woorden die verwijzen naar versnellen, een hint naar een spoedarts?

9. Een cruciale positie
In de zwemproef wordt ze door De Mol samen met Bruno op de boot gezet: een cruciale positie van waar er veel te mollen valt. Samen met Bruno brengt ze hier wel alle raadsels tot een goed einde, maar in hoeverre ze hier aan meewerkt, is niet altijd duidelijk. Dat de proef slaagt, heeft vooral veel te maken met de heroïsche prestatie van Joeri.

10. Het kleinste bedrag
In de survivalproef laat Elisabet het kleinste bedrag op haar hoofd plakken. Wanneer Kaat bij het boogschieten moe is, is ze meteen akkoord om haar beurt over te nemen, hoewel dat dus maar 100 euro zou opbrengen.



11. Subtiel onbeleefd
In de etiquetteproef zou Elisabet op het eerste zicht goed moeten kunnen scoren. Maar door te veel te drinken, maakt ze al gauw geen kans meer. Daardoor behoudt ze wel de kans om de paintballproef te beïnvloeden. Door de kaart te laten vallen bijvoorbeeld! En door nogmaals te vertragen door twijfel te zaaien over de intenties van Bas. Dat er hier 4.000 euro wordt verdiend is vooral de verdienste van Bas en Joeri, die haar duidelijk probeert te testen. Bij de etiquetteproef verspeelt ze bovendien 600 euro (het tweede hoogste bedrag, terwijl Elisabet als een van de eerste mag kiezen) omdat haar speech net niet lang genoeg is én maakt ze het Joeri en Bas moeilijk door hun gedrag in vraag te stellen. Welk liedje over de regenpijp?

12. De enige overgebleven vrouw
Bij de eliminatie van Eva is het opvallend dat Kaat zegt dat ze alles ingezet heeft op de uiteindelijke afvaller, maar toch niet naar huis moet, terwijl ze geen pasvragen heeft. Ook Eva zegt dat ze alles op één iemand heeft ingevuld. Omdat Kaat het geslacht van De Mol juist had? De enige andere vrouw op dat moment was... Elisabet.

13. De emotionele kaart
Als Mol weet Elisabet dat er slechts één bezoeker naar Vietnam komt en vooraf laat Elisabet verschillende keren merken dat ze heel erg uitkijkt naar dit bezoek. Dat ze in de avatarproef het bezoek verkiest boven het geld, is dan ook het perfecte excuus. Door heel emotioneel te reageren, zet ze de andere kandidaten meteen ook nog eens mooi op het verkeerde been.

14. Haar kleine blaas
Wanneer Elisabet en Joeri enkele Instagramfoto's moeten maken in Hanoi op toeristische trekpleisters lijkt alles goed te gaan. De eerste foto moet wel een paar keer opnieuw gedaan worden, maar haar tekeningen zijn blijkbaar duidelijk. Alleen voor de laatste locatie is er geen tijd meer omdat Elisabet op een cruciaal moment naar het toilet moet gaan. Een strategie die ze nog eens herhaalt in de modeproef. En werd De Mol nu niet regelmatig gebrieft in het toilet?

15. "Ik ben De Mol"
Tijdens het bezoek van haar man beweert die dat Elisabet volgens hem zeker de Mol zou kunnen zijn. Dat beaamt Elisabet ook volmondig. "Ik ben ECHT De Mol!". Kan het nog duidelijker? Als spoedarts moet Elisabet het natuurlijk gewoon zijn om te presteren onder druk en ook het taalgebruik uit het dagboek van De Mol past perfect bij haar profiel.

16. Haar tekentalent
Bij de Instagramproef bewees ze al dat ze goed kan tekenen en bij de modeproef later deed ze dat nog eens over. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat haar schilderij volgens Bas dat van een kunstenaar is. Bij deze discussie houdt ze zich trouwens opvallend afzijdig: we horen haar nauwelijks een argument pro of contra geven. Maar wanneer de anderen het foute schilderij aanduiden, gaat ze daar natuurlijk in mee. Nog in deze proef gaat haar Vietnamees zinnetje compleet de mist in én beantwoordt ze als enige slechts één vraag juist in de quiz, waardoor ze slechts 300 euro oplevert.

17. Bang ondergronds?
In de tunnelproef gaat Elisabet als eerste naar beneden, hoewel ook Kaat een fobie heeft voor kleine ruimtes. Elisabet lijkt een paniekaanval te krijgen, maar wanneer ze hoort dat er ook een vrijstelling te verdienen valt, keert ze zonder problemen terug, terwijl geen enkele andere kandidaat dit doet. In plaats van een vrijstelling laat Elisabet een boobytrap afgaan, waardoor haar 500 euro weg is. Bovendien verdwijnt zo ook de kans voor de groep om de 1.500 euro binnen te halen. Daar kan zelfs de alweer indrukwekkende Joeri niets aan veranderen.

18. Niet gebrieft
Wanneer Bas de briefing van De Mol kan onderscheppen, geven de kandidaten drie keer een juist antwoord bij de koffertjes onder impuls van Elisabet. Er wordt zo voor 5.000 euro gespeeld in het kaartspel. Een pijnlijke misser voor Elisabet, die dan ook geen info had over deze opdracht. Dat ze Joeri resoluut aanwees als de meest verdachte kandidaat doet toch wenkbrauwen fronsen. Want was Joeri nu niet de held van deze jaargang? Dat het antwoord juist blijkt, is gewoon dikke pech. Dat ze bij het kaartspel 1.000 euro opbrengt, heeft ze ook niet helemaal in de hand.

19. Een afscheid in schoonheid
In de laatste aflevering blinkt Elisabet uit in de karaoke, maar toch wordt hier slechts 500 euro verdiend. Omdat ze het eerste fragment van Bas niet herkend én omdat de massage van Axel wanneer Elisabet er is net iets pijnlijker wordt. Ook in de allerlaatste proef wordt er niet meer dan 500 euro verdiend.

20. De naakte cijfers
Net zoals dat de voorbije jaren het geval was bij Eline en Pieter, was Elisabet dit jaar de kandidaat die het minste geld binnen bracht. En is dat niet de belangrijkste taak van De Mol? Dat de pot nooit eerder zo groot was, is vooral te wijten aan straffe kandidaten als Joeri en Axel. Haar eigen positieve acties brengen nooit veel geld op. Goed gedaan dus Elisabet!



De Mol zondag gemist? Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil! In de laatste aflevering van De Mol zal Elisabet enkele van haar sabotages bloot leggen. Bekijk het zondag om 20u liv op VIER of waar je ook bent op proximustv.be of de Proximus TV-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top