Tandem: de gemeenschappelijke passie van Théophile en Hippolyte Diskeuve

Sport |

In de dertiende aflevering van Tandem, de reportagereeks van Proximus Sports, maken we kennis met Théophile en Hippolyte Diskeuve, twee broers met dezelfde passie voor de arbitrage.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Théophile en Hippolyte zetten hun eerste stapjes op het voetbalveld als spelers, maar stapten al gauw over naar het scheidsrechterschap. Théo volgde de jeugdopleiding in Malonne (Namen) voor hij in de voetsporen van zijn broer trad als scheidsrechter, op amper zestienjarige leeftijd. Aangezien leven van hun passie in België niet mogelijk is - de broers fluiten in tweede en derde amateurklasse - combineren ze hun passie met een gewone job. Théophile werkt zijn stage af op het departement marketing van de Belgische bond, Hippo is leerkracht lichamelijke opvoeding. Een job die wel wat gelijkenissen heeft met de arbitrage.

Hippolyte (26), de oudste van de twee, is groot geworden dankzij de arbitrage, die hij omschrijft als een 'school voor het leven'. Van nature was hij heel introvert, maar door te fluiten is hij helemaal open gebloeid. In die mate zelfs dat zijn broer hem omschrijft als een gangmaker. Théophile heeft niet de rust van zijn broer. Maar ondanks hun tegenovergestelde karakters, konden de broers het altijd goed met elkaar vinden. Tot hun puberteit deelden ze zelfs dezelfde kamer.



De stijl van Hippolyte leverde hem in provinciale de bijnaam op van "N'Zolo blanc" of "de witte N'Zolo". Jérôme Efong N'Zolo floot van 2006 tot 2015 in eerste klasse en won vier keer de titel van scheidsrechter van het jaar. Met zijn expressieve stijl en eeuwige glimlach slaagt Hippo erin om een goede band met de spelers te onderhouden.

Omdat Hippo afgeremd werd door blessures, is zijn broer hem ondertussen voorbij gestoken in de rangschikking. De 24-jarige Théo wordt als een groot talent gezien in de scheidsrechterswereld en mag misschien wel dromen van een profcarrière. De ultieme droom van de broers is echter om ooit samen op het veld te staan. Maar dan speelt er natuurlijk ook een zekere rivaliteit mee...

Bekijk Tandem elke donderdag om 20u30 op het 11(1)-kanaal van Proximus TV, beschikbaar voor klanten van Belgian Sports en All Sports. Later op de week wordt het programma verschillende keren heruitgezonden. Ontdek hier mee over het sportaanbod van Proximus TV.

Bekijk ook:

De tien beste scheidsrechters ter wereld

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top