Wie is volgens jou De Mol?

Films | De Mol heeft zich weer van zijn beste kant laten zien door de kandidaten om de tuin te leiden met een zelfgemaakt schilderij. Maar wie is nu die kunstzinnige Mol? Kaat alvast niet: de jongste kandidaat van dit jaar moest het spel verlaten. Zo blijven er nog vier kandidaten over, die allemaal hun best doen om zichzelf verdacht te maken. Met uitzondering van Joeri misschien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tijdens de eerste proef in Ho Chi Minh wordt de groep door Axel in twee verdeeld: hijzelf, Elisabet en Bas zijn de 'verfijnde' kandidaten, Kaat en Joeri de 'speelse'. De eerste groep moet eerst een aantal vragen over kunst beantwoorden en vervolgens zinnetjes Vietnamees vanbuiten leren. Bas geeft twee keer het juiste antwoord op de vragen, Axel suggereert als eerste het foute antwoord bij de derde vraag. Voor Axel lijkt het nazeggen van het Vietnamees een eitje, maar de gids verstaat er helemaal niets van. Alleen het derde zinnetje van Bas is verstaanbaar: niet toevallig de enige foute vraag?



Ondertussen moeten Kaat en Joeri een quiz maken die niet te moeilijk of te gemakkelijk is door thema's te kiezen via een spelletje Dikke Bertha. Geen probleem voor hen, waardoor er toch nog wat geld verdiend wordt. Bij de quiz weet Elisabet wel maar één juist antwoord te geven, waardoor ze slechts 300 euro oplevert.

Axel, Bas en Elisabet krijgen nog een extra kans om geld te verdienen: ze moeten herkennen welk werk door de mol werd gemaakt en welk door een Vietnamese kunstenaar. Axel merkt op dat het schilderij van de kunstenaar buiten de lijntjes is geschilderd, Bas meent dat het schilderij van De Mol kracht en dynamisme uitstraalt. Axel volgt hem: het werk van De Mol lijkt een moeilijkere techniek te hebben. Bas is heel overtuigd: het werk van De Mol is dat van een echte kunstenaar, zelfs als Axel ziet dat er drupjes onderaan het werk staan: "Doet een kunstenaar dat?". "Natuurlijk" zegt Bas. Elisabet laat zich nauwelijks horen in de discussie, maar zegt ook dat het werk van de kunstenaar het gemakkelijkst te reproduceren is. Een unaniem oordeel dus, maar wel een fout oordeel: het is het andere werk dat door de shredder gaat. Waarna Axel besluit: dat was natuurlijk ook sneller te maken. Te laat Axel! In het dagboek van De Mol horen we hoe die het een hele eer vindt dat zijn werk er niet uitgehaald is.



De volgende dag wacht de kandidaten een proef in de Cu Chi tunnels van de Vietcong. Elisabet gaat hier als eerste in, lijkt te hyperventileren en preveelt verschillende keren dat ze eruit wil. Maar als ze leest dat ze een pasvraag kan verdienen, keert ze zonder problemen terug en laat zo een boobytrap afgaan. Haar 500 euro weg én ook de kans voor de groep om 1.500 euro op te halen. Kaat is de volgende, ook zij staat doodsangsten uit en keert logischerwijs dan ook niet terug voor een pasvraag. Die weet Axel, die beide dames rustig begeleidde, nu wel zitten. Maar hij zwijgt erover tegen Bas en Joeri, hoewel Bas moeilijk kan geloven dat Elisabet is terug gegaan zonder dat er een persoonlijk voordeel aan verbonden was. Hij haalt wel voorbeeldig zijn geld op en gaat ook niet terug voor een pasvraag. Dan is het de beurt aan Axel: die verliest veel tijd door de eerste koker toch niet te openen, het dilemma aan exit één te gaan lezen en dan toch nog terug te keren. Tussendoor houdt hij ook een lange rustpauze, zodat hij uiteindelijk bijna dubbel zo lang in de tunnels blijft. Verder neemt hij wel geen risico's meer en zowel Kaat als Bas geven hem correcte informatie. Als laatste volgt Joeri, die zich alweer de ideale kandidaat toont: hij haalt razendsnel de grootste geldsom op en beslist geen andere koker te openen, zodat hij net op tijd de tunnels verlaat.



Bij de eliminatie onthouden we dat Kaat iemand uit de kunstgroep verdenkt, Bas maakt Axel verdacht en Joeri vindt Elisabet erg sluw. Uiteindelijk is het Kaat die de groep moet verlaten, waarna Bas zegt dat hij de eerste proef met haar deed. Klopt niet: hij ging wel als eerste met haar aan de slag in de kookproef, maar toen er nog geen Mol gekozen was, ging hij met Elisabet naar boven in de bungeesprong. Heeft De Mol zich hier versproken?



Wie maakte zich over de verschillende afleveringen nu al het meeste verdacht?

Axel is De Mol omdat:
Axel is de eerste die het foute antwoord suggereert bij de Rubensvraag en zaait ook twijfel bij de tweede vraag, die Elisabet en Bas wel goed oplossen. Zijn zinnetje Vietnamees gaat volledig de mist in, terwijl woorden achterstevoren zeggen voor hem geen probleem is. Bij het schilderij is hij alweer verdacht door aan te geven dat het werk van de kunstenaar buiten de lijntjes is en het andere een moeilijke techniek heeft. Dat het misschien toch sneller gemaakt was, zegt hij pas als het te laat is. Bij de tunnelproef verliest hij veel tijd en doet hij er bijna dubbel zo lang over als Joeri.
Bij het bereiden van de cha ca begint hij samen met Martijn aan een tweede dipsaus, terwijl de goede al voor hun neus staat én versnijden ze de onnodige ingrediënten. De grote, sterke Axel laat zich bij de proef bij de ketting in de zwakke groep zetten, waar er te vertragen valt. Axel is ook diegene die het meeste risico wil nemen bij het vovinam, maar daarbij tegengehouden wordt door Kaat en Elisabet. Ook bij die proef keer zat hij verbazend genoeg niet bij de sterke mannen. Wanneer hij zo hard snurkt (met zijn ogen open) dat Ingrid niet kan slapen met het varken in de kamer, is hij meteen akkoord met haar om er de brui aan te geven en zo geen geld te verdienen. Al moet wel gezegd worden dat de twee op de grond sliepen en dat het varken zijn laken had onder geplast. Bij het liegen over de angst voor konijnen is hij heel overtuigend. Bij het terughalen van de afvaller, laat hij zich nauwelijks opmerken en knikt hij vooral instemmend: ideaal gedrag van een mol? Het verdelen van de vissen in de juiste bakken gebeurt bij hem en Eva wel heel chaotisch en ze gooien hun eerste vis ook niet in de twijfelton, maar uiteindelijk lukt de proef wel.
Wanneer Gilles De Mol voor de ogen van de anderen brieft, zegt hij letterlijk dat hij dit eerst nog gaat doen. En wie gaat er als eerste naar Gilles? Axel. Bij de zwemproef overtuigt hij Martijn om zijn zwemvest op te blazen, waardoor er tijd verloren gaat. Hij is het ook die de toorts onder water trekt, waardoor de proef bijna mislukt. Axel had duidelijk een goede band met Martijn en beweerde die niet dat hij de verkeerde mensen vertrouwd had bij zijn exit? Ook afvallers Ingrid en Bruno waren vertrouwelingen van Axel.
In de avatarproef zegt Axel letterlijk dat "het geld ons niets kan schelen", maar uiteindelijk beslist zijn team met Joeri en Bruno er toch voor de juiste koffers in te checken. Omdat hij zijn vriendin het commando geeft om een koffer los te laten, zijn ze net te laat om de 5.000 euro mee te nemen naar het volgende level. In de proef in Hanoi wil hij dan weer de tv (goed voor x2) niet meenemen op zijn brommer, maar wel de boot, waarvan ze niet weten waarvoor die staat. Op het einde maakt hij bovendien een fatale fout door buiten het parcours te rijden.

Axel is niet De Mol omdat:
Axel merkt wel op dat er op het schilderij van De Mol gedrupt is, maar laat zich dan door Bas overtuigen om toch dit aan te duiden als het werk van de kunstenaar. In de quiz geeft hij drie goede antwoorden en brengt zo 900 euro op. In de tunnel neemt hij een pasvraag wanneer hij zeker is over de juiste koker, maar zijn eigen dilemma laat hij ongemoeid waardoor hij 1.000 euro opbrengt.
Zijn sabotages zijn vaak wel erg duidelijk: is Axel een wannabe Mol? Hij lijkt wel echt teleurgesteld wanneer hij hoort dat er slechts één bezoeker komt, terwijl De Mol dit al wist. Bij de zwemproef is hij het die er uiteindelijk wel voor zorgt dat de ladder naar beneden komt door het touw door te branden met de natte toorts. Hij is het ook die de vlagjes ziet hangen en zo de code kraakt met de hulp van Elisabet op de boot. Een minuut onder tafel zitten voor 700 euro is voor hem geen probleem, ook al verspeelt hij zo zijn kans op een voordeel bij de volgende proef. Bij de geslaagde oriëntatieproef neemt hij het voortouw, maar dat er daar uiteindelijk 1.100 euro wordt verdiend heeft misschien meer met Bruno te maken.

Bas is De Mol omdat:
In de kunstproef domineert hij de hele discussie in het aanwijzen van het verkeerde schilderij, tegenargumenten ketst hij af. Zijn Vietnamees zinnetje is wel verstaanbaar, maar toevallig was dat ook het enige foute zinnetje. Bij de eliminatie van Kaat beweert hij dat hij zijn eerste opdracht met haar deed, maar de bungeesprong deed hij met Elisabet. Bedoelt hij hier zijn eerste proef als Mol?
Bas verliest zich in details wanneer hij informatie moet doorbellen naar Joeri en Elisabeth. Hoeveel personen er over een brug lopen, lijkt niet zo belangrijk wanneer je een gebouw moet herkennen. Hoewel het zijn taak is om enkele details te herkennen op de muur, is het twee keer Kaat die de juiste tegels vindt.
Ook bij andere proeven zorgt zijn denkwerk voor verwarring. Denk maar aan 'de steen', de balonnen, of het opduiken van de bamboestokken in de zwemproef, hoewel Joeri hem daar gewoon negeert. Het is Bas die hier uiteindelijk wel de kooi doet zinken. Bij het bereiden van de cha ca trekt hij samen met Kaat het laken naar zich toe door als eerste te koken en vervolgens slecht te communiceren naar hun opvolgers. Wanneer Kaat de afvaller wil proberen redden, gaat Bas daar meteen in mee, ook al zetten ze zo natuurlijk ook 2.000 euro op het spel. Wanneer hij moet liegen over konijnen heeft hij duidelijk research gedaan en begint hij over myxomatose. Hoewel hij jarenlang bij de scouts zat, lukt het hem niet om vuur te maken met een vuurstick wanneer dit 900 euro kan opbrengen. Bij de eliminaties zit hij er altijd heel ontspannen bij, soms zelfs op teenslippers. Omdat hij weet dat hij niet naar huis moet? En zei Gilles tijdens de eerste aflevering nu niet dat De Mol Bas gekozen was? Soms lijkt het alsof we Bas horen praten in het dagboek van De Mol.

Bas is niet De Mol omdat:
In de tunnel neemt hij geen enkel risico door zijn dilemma te negeren: hij verkiest geld boven een pasvraag. Bas is trouwens de kandidaat die al het meeste geld heeft binnen gebracht. Bij de quiz beantwoordt hij drie vragen correct en levert zo 900 euro op.
Dankzij de richtlijnen van Bas, tekent Elisabet herkenbare gebouwen in Hanoi. Wanneer hij 45 minuten tijd krijgt om een leugen te bedenken over zijn vrijstelling in de paintballproef, is hij echt niet zo overtuigend wanneer hij zegt dat hij maar één pasvraag krijgt. Zou de Mol een slechte leugenaar zijn? Hij spurt ook heel snel naar de jeep om zijn vrijstelling én de 4.000 euro binnen te halen. Dat hij het zo goed doet in de etiquetteproef past volledig bij het profiel van de headhunter. Tussendoor graait hij hier ook nog 500 euro mee door vijf minuten tegen te spreken. Bij de visproef handelt hij heel doordacht waardoor de proef toch kan slagen, ondanks het chaotisch handelen van Axel en Eva. Bij de survivalproef stelt hij de juiste strategie voor bij het boogschieten.

Elisabet is De Mol omdat:
In de tunnelproef lijkt Elisabet te hyperventileren, maar als ze leest dat ze een pasvraag kan verdienen, keert ze heel snel op haar stappen terug en laat ze een boobytrap afgaan. Daardoor is niet alleen haar 500 euro verloren, maar ook de kans voor de groep om 1.500 euro binnen te halen. Haar korte zinnetje Vietnamees lukt niet en bij het schilderij reageert ze heel afwachtend, om uiteindelijk toch mee te gaan in het foute oordeel van Bas. Bij de quiz beantwoordt ze maar één vraag juist.
Wanneer in de eerste aflevering drie mensen een scherm te zien krijgen dat misschien De Mol zijn, kijkt Elisabet teleurgesteld, terwijl heel wat anderen een pokerface opzetten. Zien we hier een eerste staaltje van haar acteertalent? Als spoedarts moet ze het gewoon zijn om te presteren onder grote druk. Ook het taalgebruik uit het dagboek van De Mol past wel bij haar profiel. In het bouwen van torens toont ze zich sterk, maar samen met Joeri slaat ze wel het advies van de anderen in de wind door aan de verkeerde toren te blijven bouwen. Bij de beklimming van de trappen komt ze opvallend zwak voor de dag en vertraagt zo de groep, terwijl sporten toch een van haar hobby's is. In het bootje met Martijn beslissen ze om geen pindanoten te pellen, waardoor ze maar 500 euro opbrengen. Die wordt wel binnengehaald: slapen met een slang is voor haar geen probleem. Een bewijs van haar koelbloedigheid en een goede zet om Martijn op het verkeerde been te zetten? Met haar korte en spontane leugen over haar angst voor konijnen maakt ze in elk geval indruk.
Bij de survivalproef is ze meteen akkoord om de beurt van Kaat over te nemen wanneer die moe is, hoewel een geslaagd poging van haar slechts 100 euro zou opbrengen. Tijdens de etiquetteproef giet ze de wijn vlot naar binnen, waardoor ze geen kans meer maakt op de vrijstelling, maar wel de paintballproef kan beïnvloeden, door de kaart te laten vallen bijvoorbeeld. Met haar achterdochtigheid ten op zichte van Bas, zorgt ze hier ook voor vertraging. Wanneer Kaat na deze proef zegt alles ingevuld te hebben op Eva, gaat niet zij maar Eva naar huis. Misschien wel omdat Kaat wel het juiste geslacht van De Mol had? De enige andere vrouw op dat moment was Elisabet.
In de avatarproef verkiest ze haar bezoek boven geld. In de proef in Hanoi verliest ze dan weer handig tijd omdat ze dringend naar het toilet moet. Ze zegt ook letterlijk dat ze De Mol is tegen haar echtgenoot, al is die niet zeker of hij haar moet geloven.

Elisabet is niet De Mol omdat:
De emoties van Elisabet zijn altijd op haar gezicht af te lezen: als ze De Mol is, moet ze wel een heel goede actrice zijn. Terugkeren voor een pasvraag is ook voor een kandidaat een te verdedigen strategie. Hierdoor heeft ze ook geen invloed meer op de rest van het spel.
Elisabet reageert erg emotioneel wanneer ze hoort dat er maar één bezoeker naar Vietnam komt en is ook heel erg gespannen tijdens deze proef. Ook bij de discussie over het terughalen van de afvaller oogt ze heel zenuwachtig. Ze weigert hier als eerste om de afvaller terug te halen en profileert zich zo als kandidaat die niet wil afvallen. Bij de zwemproef wordt ze door De Mol op de boot gezet: een cruciale positie. Ze neemt er wel het voortouw in het oplossen van de proef met de vlagjes en ontdekt dat de tekst op het bord uitgewist moet worden. Bij de vovinamproef wil ze geen risico's nemen en fluit ze Axel terug. Wanneer haar speech te kort is bij de etiquetteproef, kijkt ze teleurgesteld en opnieuw heel zenuwachtig. Omdat ze absoluut het voordeel wil binnenhalen of toch omdat ze goed kan acteren? Bij de silent disco voert ze op het einde nog een wijziging door zodat de tweede proef lukt. In de paintballproef zorgt ze er uiteindelijk voor dat de 4.000 euro binnengehaald wordt, al kan dat ook zijn omdat Joeri haar door heeft en onder druk zet.

Joeri is De Mol omdat:
Net als Pieter vorig jaar lijkt Joeri een gedreven speler, maar in de avatarproef brengt zijn kennis over vlaggen niets op omdat zijn team niet snel genoeg is. Zijn teleurstelling over het missen van het bezoek duurt ook niet lang: zijn vriendin laat hij een dansje doen.
Joeri neemt vaak het voortouw wanneer er dingen verdeeld moeten worden, een goede eigenschap voor een Mol. Bij de proef met de ketting wil hij niet te veel tijd verliezen met het zoeken naar de zwakke schakel, terwijl het net de bedoeling is dat de sterke groep trager is dan de zwakke. Hij kiest de hoogste geldprijs bij de survivalproef, maar schiet drie keer rakelings naast de meloen. Hij raapt de kaart op die Elisabet laat vallen bij de paintballproef, maar zegt niets, waardoor de groep een verkeerde weg neemt en terug op hetzelfde punt uitkomt. Of wil hij zo zijn verdachte Elisabet testen? Hij is meteen akkoord met Bas wanneer die terug wil gaan voor zijn zogenaamde code, ook al is het risico groot dat de proef zo alsnog mislukt. Bij de etiquetteproef doet hij weinig moeite om zijn opdracht te doen slagen.

Joeri is niet De Mol omdat:
In de laatste aflevering valt er werkelijk niets verdacht op te merken aan het gedrag van Joeri. De Mol zou in de tunnels gemakkelijk een boobytrap kunnen laten afgaan, maar Joeri doet dat niet en is net op tijd om alweer 1.250 euro toe te voegen aan de groepspot.
Joeri lijkt de meest gedreven speler van de groep die zich altijd dubbel plooit om een proef te laten lukken. Denk aan zijn heroïsche prestaties met het beklimmen van de boot, zijn enthousiast meezingen bij de silent disco, zijn doenersmentaliteit wanneer er een sleutel vanonder een steen gehaald moet worden en het opduiken van de bamboestokken bij de zwemproef. Dat er in Hanoi geld wordt verdiend is ook het werk van Joeri door samen met Elisabet enkele Instagramfoto's te maken.
Ook bij de vovinam toont hij zich sterk en bij de paintballproef krijgt hij in het begin het enige wapen in handen van de groep. Die vertrouwen hem niet voor niets het meeste geld toe bij de survivalproef. Bij de afvallersproef wil hij dan weer naïef voor een compromis gaan. Hij lijkt continu te genieten van het spelletje.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top