8 tips om uw wifi te verbeteren

Een betere wifi-verbinding? Dat kan! We leggen u uit hoe.

Plaats uw modem op de juiste plek

Zorg dat uw  modem (b-box 3 of b-box 2) vrij staat, niet in een kast! Plaats hem zo mogelijk in het midden van uw huis met de lampjes naar voren en idealiter op één meter hoogte. Hebt u een b-box 3? Plaats die dan verticaal.

Zit zo dicht mogelijk bij de modem

Gebruik uw gsm, tablet of laptop zo dicht mogelijk bij uw modem, want hoe verder u bent, hoe zwakker het wifi-signaal wordt.

Laat uw toestel het beste netwerk kiezen

Op een b-box 3 zijn er twee wifi-netwerken: een op 5 GHz en een op 2,4 GHz. Log de eerste keer om beurten op elk van de beide netwerken in (Hoe verbinden met een wifi-netwerk?. Daarna zal uw toestel automatisch het beste van de twee selecteren.

Verander van wifi-kanaal

Elk wifi-netwerk is een frequentieband die onderverdeeld is in wifi-kanalen. Andere toestellen bij u thuis en bij de buren riskeren dus hetzelfde wifi-kanaal te gebruiken als uw modem en zo interferentie te creëren. Dat kan gaan van een andere modem tot een babyfoon of een microgolfoven.

Om sneller te surfen raden we u aan het beste wifi-kanaal te kiezen.

Test uw wifi

Is uw wifi erg langzaam? Probeer dan met een ander toestel. Als de verbinding goed is op het ene toestel en niet op het andere, dan scheelt er misschien iets aan uw toestel.

Let wel: er bestaan veel websites en apps waar u de snelheid van uw internetverbinding kunt testen, maar deze "speed tests" leveren vaak erg variabele resultaten op en zijn dus niet betrouwbaar. Er voorzichtig mee omspringen dus.

Overbelast niet uw wifi

De kwaliteit van uw wifi hangt ook af van hoe u hem gebruikt: als u erg zware bestanden downloadt of als heel veel toestellen tegelijk geconnecteerd zijn, zal de kwaliteit van de wifi afnemen.

Herstart uw modem

Als uw internetverbinding erg traag is of stokt, dan kunt u de modem heropstarten.

Breid uw netwerk uit met een wifi-versterker

Woont u in een huis of een groot appartement? Dan dreigt het wifi-signaal niet in alle kamers krachtig genoeg te zijn. Gebruik in dat geval een PLC-adapter Wi-Fi extender.