×

Uw telefoontoestellen op uw vaste lijn aansluiten

Pas een nieuw telefoontoestel gekocht of uw telefoontoestel werkt niet meer? De aansluiting hangt af van uw abonnement: een klassieke vaste lijn of een VoIP-lijn.

Klassieke vaste lijn of VoIP-lijn?

U kunt dit eenvoudig nagaan op uw aanrekening of factuur onder Installatie adres en nummers:

Installatie adres en nummers op uw aanrekening of factuur

• Staat er alleen Telefoonlijn? Dan hebt u een klassieke vaste lijn.
  • Staat er ook VoIP Telephony of u hebt een IP-telefonie product? Dan hebt u Phone Line over IP of kortweg, een VoIP-lijn.

Uw telefoontoestellen aansluiten

Eens u weet welk type telefoonlijn u hebt, kunt u uw toestellen aansluiten op uw klassieke vaste lijn of VoIP-lijn:

Klassieke vaste lijn

Controleer of u een aansluitpunt hebt of één of meerdere telefooncontacten.

Hebt u een aansluitpunt én telefooncontact(en)? Als u maximaal 2 vaste telefoons of 2 basisstations (voor draadloze telefoons) via een kabel wilt aansluiten, kies dan altijd voor het aansluitpunt om problemen met uw binnenhuisbekabeling te vermijden.
Hebt u een alarmsysteem? Dan moet u uw telefoons op een telefooncontact aansluiten en niet op het aansluitpunt.

U hebt een aansluitpunt met 2 telefoonaansluitingen

Aansluitpunt met 2 telefoonaansluitingen

Als uw aansluitpunt nog niet geïnstalleerd is, raadpleeg de handleiding voor het aansluitpunt(.pdf) om u te helpen bij de installatie.

1. Als u een VDSL2-splitter hebt, controleer of de 2 schakelaars aan de achterzijde van de VDSL2-splitter in stand ‘ON’ en ‘KE’ staan. Koppel de kabel, die eventueel op de VDSL2-splitter aangesloten is, niet los.
    Schakelaars op de VDSL2-splitters
  2. Als u een VDSL2-splitter hebt, sluit de VDSL2-splitter aan op het aansluitpunt om storingen te vermijden.
    Sluit de VDSL2-splitter op het aansluitpunt aan.
  3. Schuif één van de 2 klipjes (Telefoonlogo op aansluitpunt) op het aansluitpunt open en sluit uw telefoonsnoer hier op aan.
    Schuif het linkse klipje met het telefoonlogo op het aansluitpunt open en sluit uw telefoonsnoer hier op aan.

Uw telefoontoestel is nu aangesloten.

U hebt één of meerdere telefooncontacten

Telefooncontact

Let op: Als u ook een aansluitpunt hebt, dan kunt u uw toestellen alleen op andere telefooncontacten aansluiten als onze technieker de binnenhuisbekabeling met het aansluitpunt verbonden heeft. Bij problemen test uw toestel altijd op het aansluitpunt.

1. Sluit de telefoonadapter aan op het telefooncontact.
    Aansluiting van de telefoonadapter en VDSL2-splitter
    Hebt u geen telefoonadapter? Dan is het heel eenvoudig: als u een ADSL-splitter hebt, sluit deze dan eerst aan en sluit dan uw telefoontoestel aan op de ADSL-splitter. Verder hoeft u niets te doen.
    Sluit eerst de ADSL-splitter aan en dan uw telefoontoestel.
  2. Is uw modem hier aangesloten? Sluit de VDSL2-splitter aan op de telefoonadapter om storingen te vermijden. Koppel de kabel, die eventueel op de VDSL2-splitter aangesloten is, niet los.
    Sluit de VDSL2-splitter op het aansluitpunt aan.
  3. Sluit het telefoonsnoer aan op één van de TEL-poorten van de telefoonadapter.
    Sluit het telefoonsnoer aan op één van de TEL-poorten van de telefoonadapter.

Uw telefoontoestel is nu aangesloten.

VoIP-lijn

U kunt 2 analoge toestellen (telefoons of basisstations voor draadloze telefoons), 4 IP-telefoons of een combinatie van beiden met een kabel op de modem aansluiten.

Let op: Als u ook nog andere telefooncontacten hebt, dan kunt u uw toestellen alleen daarop aansluiten als onze technieker de binnenhuisbekabeling met het aansluitpunt verbonden heeft. Bij problemen sluit uw toestel altijd rechtstreeks aan op de modem.

1. Ga naar het aansluitpunt waarop uw modem is aangesloten.
    Aansluitpunt
  2. Sluit het telefoonsnoer aan op de groene Phone 1- of Phone 2-uitgang (uiterst links) aan de achterzijde van de modem.
    Sluit uw toestel aan op de groene Phone 1-uitgang van de modem.
    Past het telefoonsnoer niet of hebt u geen telefoonsnoer?
    • Als het telefoonsnoer niet past, dan hebt u waarschijnlijk een IP-telefoon (bv. Maestro 3016 IP). Dit kunt u nakijken in de handleiding van uw toestel. Sluit het telefoonsnoer aan op eender welke gele LAN-uitgang aan de achterzijde van uw modem.

Het telefoonsnoer is een IP-kabel die normaliter bij uw toestel geleverd wordt. Een IP-kabel is een gewone netwerkkabel die ook gebruikt wordt om computers met het internet te verbinden. Geen IP-kabel? Vraag naar een UTP Cat5e netwerkkabel in een elektronica- of doe-het-zelfzaak.

Sluit het IP-toestel aan op één van de gele LAN-uitgangen van de modem.
    • Als u geen telefoonsnoer hebt (bv. Twist 40 HD), zet de draadloze telefoon in 'pairing-modus' of koppelingsmodus zoals beschreven in de handleiding van uw toestel. Druk op de DECT & WPS-knop tot het lampje knippert. Wanneer het lampje niet meer knippert, dan is uw draadloze telefoon gekoppeld.
      DECT & WPS-knop op de modem

Uw telefoon is nu aangesloten.