16:9 of 4:3: het beeldformaat aanpassen aan je televisiescherm

Kijk je naar een zender in 16:9 (groot bioscoopformaat) op een televisie met 4:3-formaat (traditioneel televisieformaat), dan is het beeld vervormd. Met verticale en horizontale zwarte banden kan je het formaat van het televisiebeeld aanpassen aan dat van je scherm.

Is het beeld in de hoogte uitgerokken? Dat komt doordat deze zender in 16:9 uitzendt en je scherm in 4:3 is.

Voorbeeld van een in de hoogte uitgerokken beeld (de zender zendt uit in 16:9, maar uw televisie is in 4:3)

Met horizontale zwarte banden lijkt je 4:3-scherm op een 16:3-scherm en is het beeld niet vervormd.

Voorbeeld van een beeld uitgezonden in 16:9-formaat, dat werd aangepast voor een 4:3-scherm

Is het beeld in de breedte uitgerokken? Dat komt doordat deze zender in 4:3 uitzendt en je scherm in 16:9 is.

Voorbeeld van een in de breedte uitgerokken beeld (de zender zendt in 4:3 uit, maar uw televisie is in 16:9)

Met verticale zwarte banden lijkt je 16:9-scherm op een 4:3-scherm en is het beeld niet vervormd.

Voorbeeld van een beeld uitgezonden in 4:3-formaat, dat werd aangepast voor een 16:9-scherm

Hoe kan je het formaat van het televisiebeeld wijzigen?

1. Druk op de menu-toets van je afstandsbediening en selecteer Instellingen > Systeem > Beeld (of Mijn account > Instellingen > Beeldinstellingen > Beeldformaat, afhankelijk van je TV menu).
  2. Selecteer het gewenste beeldformaat (16:9 of 4:3).
  3. Selecteer Bevestigen. Zo kan je voor je beeld een 16:9- of 4:3-formaat instellen, afhankelijk van je type toestel.