×

Tips om goedkoper te surfen

Je surft met je gsm of tablet op het internet en gebruikt apps zoals Facebook, YouTube of WhatsApp? Dit verbruikt data van je internetvolume. We helpen je graag om dit verbruik onder controle te houden.

Raadpleeg regelmatig je verbruik en kies een geschikt tariefplan

Bekijk je bundel: volg je verbruik op met MyProximus en ontvang sms’en over je verbruik.
Heb je je mobiel internetvolume (bijna) overschreden? Koop éénmalig of voor elke maand meer data aan of kies een ander tariefplan.
Wil je niet meer over maandelijkse datalimiet gaan? Pas je abonnement aan naar Full Control.

Een gemiddeld maandelijks verbruik via mobiel internet bedraagt 1GB of 1000 MB. Vooral applicaties downloaden, muziek streamen en video’s bekijken verbruiken veel MB.

Overzicht van gemiddeld verbruik: 100 e-mails zonder bijlage (50 MB), 300 webpagina's (120 MB), 500 bezoekjes aan sociale media (80 MB), 5 app-downloads (200 MB), 3 uur muziek streamen (108 MB) en 1 uur video's bekijken in standaardkwaliteit (210 MB)

Waar je zeker op moet letten…

Surf liever via wifi of een Public Wi-Fi hotspot dan via mobiel internet.

Dat is goedkoper maar er zijn nog andere verschillen tussen wifi en mobiel internet.

Gebruik apps offline.

Maak, terwijl je verbonden bent via wifi, je streamingdiensten (zoals YouTube, Spotify of Apple Music) en cloudapplicaties (zoals OneDrive, Dropbox of iCloud) offline beschikbaar. Zo verbruik je onderweg voor deze apps geen data. Vergeet ook niet je favoriete app te kiezen om minder data te verbruiken.

Speel video’s of muziek niet af in de hoogste kwaliteit.

Als je onderweg toch video’s of muziek wilt afspelen via het mobiele netwerk, pas de afspeelkwaliteit dan aan in de instellingen van je app. Laat apps zoals Facebook, Instagram of WhatsApp video’s niet automatisch afspelen of downloaden.

Sluit applicaties af wanneer je ze niet gebruikt.

Zo vermijd je dat ze veel data op de achtergrond verbruiken.

Ga je naar het buitenland? Lees meer over bellen, sms'en en surfen in het buitenland.

Pas de instellingen van je gsm of tablet aan

Je gsm of tablet verbruikt regelmatig mobiele data terwijl je hem niet gebruikt? Dan is dit waarschijnlijk te wijten aan een instelling op je gsm of tablet die je eenvoudig kunt aanpassen.

Wij proberen correcte instructies voor zoveel mogelijk gebruikers te geven. De opties kunnen soms echter variëren afhankelijk van de versie of fabrikant van je toestel.

Android

Android

Verbruik minder data met je Android-smartphone of tablet:

Een eerste stap is weten hoeveel je werkelijk verbruikt:

1. Tik op Instellingen in het hoofdmenu.
  2. Tik op Netwerk & internet of Verbindingen. Tik op Gegevensgebruik(of Dataverbruik). Op sommige Android-toestellen ziet je deze optie mogelijk direct in het instellingenmenu.
  3. Je kunt nu controleren hoeveel gegevens elke app gebruikt. Als je het gebruik beter wilt monitoren, kun je een bepaalde periode kiezen.

Laat je toestel alleen apps updaten wanneer je verbonden bent via wifi:

1. Open de Play Store-app. Druk op de menuknop links bovenaan of swipe naar rechts.
  2. Kies Instellingen en selecteer Apps automatisch updaten.
  3. Kies Apps alleen via wifi automatisch updaten.

Beperk het dataverbruik van niet-gebruikte apps tot een minimum. Opgelet: je ontvangt geen notificaties meer van deze apps.

1. Tik op Instellingen in het hoofdmenu.
  2. Tik op Netwerk & internet of Verbindingen. Tik op Gegevensgebruik (of Dataverbruik). Op sommige Android-toestellen zie je deze optie mogelijk direct in het instellingenmenu.
  3. Je hebt nu 2 opties:
    1. Om de achtergrondgegevens voor een specifieke app te beperken, tik je onderaan op de naam van de app en beweeg je de slider naast Achtergrondgegevens beperken naar rechts.
    2. Om de achtergrondgegevens te beperken voor alle apps, kies Meer (of de knop met 3 bolletjes) rechts bovenaan en selecteer Achtergrondgegevens beperken.

Laat updates van je mail, kalender, contacten, je Facebookberichten, je OneDrive-, Dropbox- of iCloud-bestanden niet meer op de achtergrond synchroniseren:

1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer Accounts (& synchroniseren).
  2. Tik op de app waarvoor je de synchronisatie-instellingen wilt aanpassen. De opties die je te zien krijgt zijn afhankelijk van je app.

iOS

iOS

Verbruik minder data met je iPhone of iPad:

Een eerste stap is weten hoeveel je werkelijk verbruikt:

1. Tik op Instellingen.
  2. Tik op Mobiel netwerk of Mobiele Data. Als je een iPad hebt, tik op Mobiele Data.
  3. Je kunt nu controleren hoeveel gegevens elke app gebruikt. Als je het verbruik beter in de gaten wilt houden, tik op Stel gegevens opnieuw in.

WiFi Assistentie schakelt naadloos naar het sterkste netwerksignaal (van wifi naar 4G), met vaak een hoger dataverbruik tot gevolg. Laat je toestel niet meer automatisch naar het mobiele netwerk overschakelen:

1. Schakel Wi-Fi assistentie uit voor je toestel.
  2. Kies je toestel en, indien gevraagd, je besturingssysteem.
  3. Kies bij Internet voor Wi-Fi Assistentie uitzetten.

Laat je toestel alleen apps updaten wanneer je verbonden bent via wifi:

1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer iTunes en App Store.
  2. Ga naar de categorie Automatisch downloaden en beweeg de slider naast Gebruik mobiele data naar links.

Beperk het dataverbruik van niet-gebruikte apps tot een minimum. Opgelet: je ontvangt geen notificaties meer van deze apps.

1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer Algemeen.
  2. Kies Ververs apps op achtergrond.
  3. Je hebt nu 2 opties:
    1. Om de achtergrondgegevens voor een specifieke app te beperken, beweeg de slider naast de naam van de app naar links.
    2. Om de achtergrondgegevens te beperken voor alle apps, beweeg de slider naast Ververs apps op achtergrond naar links.

Laat updates van je mail, kalender, contacten, je Facebookberichten, je OneDrive-, Dropbox- of iCloud-bestanden niet meer op de achtergrond synchroniseren.

Voor iCloud:
  1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer iCloud.
  2. Beweeg de slider naast Gebruik mobiele data naar links om deze optie uit te schakelen.

Als je deze optie niet ziet, dan kun je het gebruik van mobiele data voor iCloud (of andere apps) volledig uitschakelen. Ga dan terug naar Instellingen en kies Mobiele data of Mobiel Netwerk. Beweeg de slider naast iCloud naar links om deze optie uit te schakelen.

iCloud synchroniseert nu alleen wanneer je verbonden bent via wifi.

Voor je e-mailaccounts, agenda’s en contacten:
  1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer (E-)Mail, Contacten, Agenda.
  2. Kies Nieuwe gegevens.
  3. Beweeg de slider naast Push naar links om deze optie uit te schakelen.
  4. Tik onderaan op elk van je accounts en selecteer Handmatig.

Windows Phone

Windows Phone

Verbruik minder data met je Windows-smartphone of tablet:

Laat je toestel alleen apps updaten wanneer je verbonden bent via wifi:

1. Open de Windows Phone Store-app.
  2. Kies rechts onderaan en selecteer Instellingen.
  3. Schakel Updates alleen via wifi in.

Beperk het dataverbruik van niet-gebruikte apps tot een minimum. Opgelet: je ontvangt geen notificaties meer van deze apps.

1. Kies Instellingen in het hoofdmenu en selecteer Data-inzicht.
  2. Beweeg de slider naast Achtergrondgegevens beperken naar rechts om deze optie in te schakelen.