Basisbegrippen i.v.m. domeinnamen en DNS-servers

Natuurlijk kun je een domeinnaam kiezen zonder enige kennis van internettechnologie, maar een elementaire technische bagage is misschien toch nuttig:

Domeinnamen en subdomeinen

Een domeinnaam is een webadres waarop een bepaalde website te vinden is (bv. uwwebsite.net). Een domeinnaam vereist een bepaalde structuur die vastgelegd is in het http-protocol dat gebruikt wordt om websites te benaderen.

Domeinen kunnen verder worden onderverdeeld in subdomeinen (bv. private.uwwebsite.net en public.uwwebsite.net). De subdomeinen private.uwwebsite.net en public.uwwebsite.net maken deel uit van je domeinnaam uwwebsite.net.

DNS-servers en IP-adressen voor de hosting van websites

Het systeem dat instaat voor de manier waarop websites gevonden worden op het internet, heet DNS (Domain Name System). Het DNS is in feite een databank die IP-adressen vergelijkt met host names (computernamen) zodat internauten met behulp van menselijk leesbare internetadressen (bijvoorbeeld:uwwebsite.net ) websites kunnen vinden zonder dat ze het IP-adres hoeven te kennen van de computer waarop een bepaalde website staat.

De lijsten met domeinnamen en IP-adressen zijn verspreid over heel het internet volgens een bepaalde hiërarchie. De DNS-server die verantwoordelijk is voor een bepaalde domeinnaam kan ondervraagd worden door een andere DNS-server en weet naar welke computer de opgevraagde webpagina gestuurd moet worden. Op die manier kun je vanop een afstand webpagina’s bekijken die fysiek op een andere computer staan.

Wat je wel en niet kunt wijzigen in de DNS-server

Elke DNS-server bewaart informatie over zijn domeinen in een aantal verschillende velden, waarvan de meest belangrijke hieronder beschreven worden. Indien je een professionele klant bent, kun je bepaalde velden van de "DNS-instellingen" in MyProximus wijzigen. We zullen je wijzigingen implementeren, maar stuur bij voorkeur een e-mail naar dnsmaster@proximus.com.

De belangrijkste velden van de DNS-servers zijn:

• NS (name server): geeft de name servers aan die informatie bijhouden over de domeinnaam.
  • A (address): geeft aan welk IP-adres toegekend is aan het domein.
    Dit veld is niet verplicht aangezien een domeinnaam ook enkel voor maildiensten kan gebruikt worden.
  • MX (mail exchange): geeft aan welke mailservers verantwoordelijk zijn voor de domeinnaam. Dit veld is evenmin verplicht.
  • CName (canonical name): specificeert bijkomende namen of aliassen