Vermijd fraude via telefoon, sms, e-mail, pop-up, hotspot

Phishing is een vorm van fraude via internet of telefoon. Iemand probeert zich te laten doorgaan voor een medewerker van Proximus en vraagt je om je persoonlijke gegevens (klantnummer, wachtwoord, enz.). Phishing kan gebeuren via mail, telefoon, pop-up, sms, vervalste websites of andere elektronische middelen.

Antwoord niet op phishingberichten, klik op geen enkele link en verwittig ons. Volg de raad van Safeonweb.

Deel nooit je klantnummer, login of wachtwoord mee per e-mail.

Je hebt een e-mail gekregen die van Proximus afkomstig lijkt te zijn? Check of het niet om een phishing-e-mail gaat.

Neem de gewone voorzorgen:

 1. We vragen je nooit je login, wachtwoord of andere vertrouwelijke informatie mee te delen per e-mail.
 2. Let op het adres vanwaar de e-mail is verstuurd. We versturen enkel berichten met een adres dat eindigt op @proximus.com.
 3. Beweeg je muis over de link vermeld in de e-mail, zonder te klikken. Het bestemmingsadres van de e-mail verschijnt. Zo kun je nagaan of het naar een site van Proximus verwijst. Is dat niet zo, dan gaat het waarschijnlijk om een phishing-e-mail.
 4. Phishing-e-mails bevatten vaak spelfouten en grammaticale fouten.
 5. In de mate van het mogelijke detecteren we verdachte e-mails. In dat geval voegen we automatisch het volgende waarschuwingsbericht toe bovenaan de e-mail:
  Opgelet: dit bericht is waarschijnlijk niet veilig! Als u de afzender niet kent of u niet weet waarover het gaat, gelieve deze e-mail dan niet te beantwoorden of niet te klikken op een link.
  Antivirusprogramma’s en e-maildiensten verwittigen je ook als ze phishing detecteren.
  Opgelet: we kunnen niet garanderen dat alle verdachte e-mails opgespoord worden.

Noot : je hebt dit soort e-mail met waarschuwingsbericht al ontvangen, terwijl je zeker bent dat het om een betrouwbare e-mail gaat? Stuur een kopie van deze e-mail naar ons adres zodat we onze filters kunnen aanpassen. Voeg de mail in kwestie toe als bijlage en vermeld ‘OF FP’ in het onderwerp van je bericht.

 • De fraudeur zal naar je persoonlijke gegevens vragen: identiteitsgegevens, pincodes, wachtwoorden, ...
 • De fraudeur zal je sms'en sturen met de vraag hem terug te bellen. Het gaat vaak om betaalnummers of buitenlandse nummers.

Kies je favoriete cadeau. Vanwege het beperke aanbod is je beloning

 • Sender address: kortingscode@skynet-mail.cf

Je bent een goede klant voor ons geweest en daarom ben jij een van de weinigen die deze geweldige kans krijgt om een van onze Skynet-prijzen te winnen.

 • Sender address: fleur@welkomakties.be

Wij willen u bedanken voor het vertrouwen in de diensten van Skynet, en daar mag natuurlijk iest tegenover staan. Om 2019 extra leuk te beginnen hebben wij u geselecteerd voor een gratis cadeau. Haal uw cadeau op. Wij hebben uw cadeau gereserveerd t.e.m. 11 januari 2019.

 • Sender address: madelon@simapo.info

Best klant, wij hebben u vijf dagen geleden een email gestuurd dat er een bericht openstaat omtrent de wijziging(en) van uw huidige internet én tv diensten bij Proximus.

 • Sender address: no-reply@proximus.be

Jouw account MyProximus is geblokkeerd, Binnen 48 uur kunt u geen berichten verzenden of ontvangen. Klik hier om door te gaan en uw accountinstellingen bij te werken MyProximus.

 • Sender address: no-reply@story11.khandline.com

We hebben uw account geannuleerd. Hallo stijn.ilse, Dit is een e-mail om te bevestigen dat uw abonnement is geannuleerd. De annulering van uw abonnement wordt van kracht aan het einde van de huidige abonnementsperiode. Als u denkt dat u deze email per ongeluk hebt ontvangen, neem dan contact met ons op. Wij hopen dat uw beslissing om uw dienstverlening te stoppen gewoon tijdelijk is en dat u overwegen uw abonnement te verlengen in de toekomst.

 • Sender address: kennisgeving@bericht.proximus-domiciliering.be

Dit bedrag wordt NIET aangeboden aan uw financiële instelling voor automatische domiciliering. Onlangs hebben wij geprobeerd uw aanrekening ter betaling aan te bieden bij uw financiële instelling. Dit is helaas niet gelukt. Waarschijnlijk stond op het moment van betaling geen of onvoldoende saldo op uw zichtrekening. Domiciliëring is niet meer mogelijk. Hoe kunt u wel betalen? U kunt uw aanrekening betalen via Bancontact / Mistercash. Volg zorgvuldig de onderstaande stappen: 1. Klik op aanrekening handmatig betalen. 2. Vul bij 'EUR' het totaal te betalen bedrag in € 78,72. 3. Kies bij Betaalmethode voor 'Bancontact / Mistercash'. 4. Bij 'Bitcoin adres' kopieert en plakt u de volgende code:  1DBVUhqmDkiF3qinjtoJ5TFcFqVrQ7FkH5 5. Ga akkoord met de Algemene Voorwaarden. 6. Klik op 'Koop'. 7. Het kan voorkomen dat u zich eenmalig moet registreren. Druk dan op Registreer. 8. Heeft u eerst een account geregistreerd? Begin dan weer bij stap 1 en rond vervolgens de betaling af. Uw aanrekening wordt direct betaald. U ontvangt een bevestiging per e-mail. Let op: wij willen u erop attenderen dat bij een betalingsachterstand uw internet abonnement afgesloten kan worden.

 • Sender address: aanrekening@my.proximus-aanrekening.be

Dit bedrag wordt NIET aangeboden aan uw financiële instelling voor automatische domiciliering. Onlangs hebben wij geprobeerd uw aanrekening ter betaling aan te bieden bij uw financiële instelling. Dit is helaas niet gelukt. Waarschijnlijk stond op het moment van betaling geen of onvoldoende saldo op uw zichtrekening. Domiciliëring is niet meer mogelijk. Hoe kunt u wel betalen? U kunt uw aanrekening betalen via Bancontact / Mistercash. Volg zorgvuldig de onderstaande stappen: Klik op aanrekening handmatig betalen. Vul bij 'EUR' het totaal te betalen bedrag in € 78,72. Kies bij Betaalmethode voor 'Bancontact / Mistercash'. Bij 'Bitcoin adres' kopieert en plakt u de volgende code:  18HF4s8pvDRcMm49DYYF1aML8jf49d43cJ Ga akkoord met de Algemene Voorwaarden. Klik op 'Koop'. Het kan voorkomen dat u zich eenmalig moet registreren. Druk dan op Registreer. Heeft u eerst een account geregistreerd? Begin dan weer bij stap 1 en rond vervolgens de betaling af.Uw aanrekening wordt direct betaald. U ontvangt een bevestiging per e-mail.Let op: wij willen u erop attenderen dat bij een betalingsachterstand uw internet abonnement afgesloten kan worden.

 • Sender address: onlineformulier791@mijndomein.nl

Beste klant,  Proximus info: Onlangs heeft Proximus geprobeerd het factuurbedrag van €101,49 van uw Proximus-diensten te domiciliëren. Helaas is deze domiciliëring geweigerd door de bank met foutmelding: [ISO MD01 – Machtiging is (nog) niet geregistreerd bij de bank van de debiteur] Doordat het bedrag niet van uw rekening kon worden afgeschreven, verzoeken wij u te betalen via Bancontact/Mistercash door middel van onze alternatieve betaalmethode via onderstaande stappen. Het openstaande bedrag is momenteel €101,49 (inclusief servicekosten). - Klik hier op: factuur betalen om het openstaande bedrag te voldoen via Bancontact/Mistercash - Klik daarna op Nu bestellen - Klik daarna op Naar de kassa - Voer uw naam in en voer daarna bij Uw emailadres het volgende in: klant17881.proximus@mail.be - Kies de gewenste betaalmethode - Kies daarna de bank die u wilt gebruiken voor de betaling Het bedrag zal worden verhoogd met buitengerechtelijke incassokosten ter hoogte van €141,49 indien het niet voor maandag 13 juli 2017 is voldaan. Wij willen u erop attenderen dat bij een achterstallige betaling uw Proximus-abonnement kan worden geblokkeerd. Bij voorbaat dank voor uw medewerking. Met vriendelijke groeten, Het Proximus-team

Betalen via een 3V voucher. Betaal makkelijk en veilig met een 3V voucher code die bestaat uit een 19-cijferige code.

Domiciliëring. Proximus opnieuw machtigen voor domiciliêring. Heb ik een betalingsachterstand? Nee, er is nog helemaal geen sprake van een betalingsachterstand. Proximus heft opnieuw uw machtiging nodig om in de toekomst de facturen van Proximus automatisch aft e kunnen boeken van uw bankrekening. Als u deze machtiging niet geeft bij uw bank, kan er onbedoeld een betalingsachterstand ontstaan. Dat is vervelend voor iedereen. Doe dit dus zo snel mogelijk zodat uw abonnement niet afgesloten wordt en om extra kosten te voorkomen. Hoe geef ik opnieuw een machtiging? U kunt demakkelijk online in een enkele minute Proximus machtigen voor domiciliëring. Selecteer hieronder uw bank en klik op doorgaan. U wordt automatisch doorverwezen naar uw eigen bank omgeving. Volg de stappen van uw bank op en binnen enkele minute heft u Proximus opnieuw een machtiging voor domiciliëring verleend. Bij deze bank kunt u Proximus niet online machtigen. Selecteer een andere bank.

Periodieke betaling geannuleerd. Best klant, U bent gewend om uw maadelisjkse facturen via domiciliering te betalen. Desondanks zijn wij als crediteur niet langer gemachtigd om bedragen te incaseren. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het hebben van onvoldoende saldo zou hierin een oorzaak kunnen zijn. Wanneer dit verzuim zich meermals voordoet, kan dit leiden tot een schuld waaraan extra kosten verbonden zullen zijn. Daarom vragen wij u opnieuw instemming te geven voor domicillering. Proximus opnieuw een machtiging voor domiciliêring geven. Om wederom instemming te geven voor dommicilliëring, verwijzen wij door naar onze website. Regel uw domiciliëring herstel zo snel mogelijk, om buitengerechtelijke kosten te voorkomen. Klijk hier voor meer informative.

 • Adres afzender : veiligheid@mijndomein.nl
 • Link in de e-mail : https://www.sneltegoed.nl/nl/webshop/internettegoed.html

Belangrijke informatie. Geachte heer/mevrouw, Onlangs heeft Proximus geprobeerd het factuurbedrag van 50,28 van uw Proximus-diensten te domicilieren. Helaas is deze domiciliëring geweigerd door de bank foutmelding. iso mdo1 – Machtiging is (nog) niet geregistreerd bij de bank van de debiteur. Doordat het bedrag niet uw rekening kon wordern afgescheven, verzoeken wij u te betalen via Bancontact/Mistercash door middle van onderstaande stappen. Het openstaande bedrag is momenteel 50,28 (inclusief kosten). 
Klik hier op factuur betalen om het openstaande bedrag te voldoen via bancontact/Mistercacsh. Voer buj Email het 
volgende e-mailadres in safeprox@mail.be. Kies daarna de bank die u wilt gebruiken voor de bataling. Opgelet: 
het bedrag zal worden verhoogd met nuitengerechtelijke domiciliëringskosten ter hoogte van 90,28 indien het niet voor 
woensdag 23 maart is voldaan. Wij willen u e rook op attenderen dat bij een achterstallige betaling uw Proximus-abonnement
 kan worden geblokkered. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Schrijf nu je kerstwensen in het boek von de Kerstmvan. Inloggen op Proximus Mail

 • Adres afzender : veiligheidsdiensten@mijndomein.nl
 • Link in de e-mail : proximusBE@mail.com

Onderwerp: betlingsachterstand. Wij stellen u thans nog eenmaal in de gelegenheid het verschuldigde bedrag van 50.00 uiterlijk binnen een termijn van drie dagen te voldoen. Doordat de automatische incasso het bedrag niet va uw rekening kon afschrifjven, verzoeken wij u betalen via bancontact/ Mister cash. Klik hier op : factuur betalen om het oepnstaande bedrag te voldoen via Bancontact/Mister cacsh. Kies de juiste waarde van het bedrag. Klik op het winkelmandje. Voer daarna bij Email proximusBE@mail.com . Kies daarna de bank die u wil gebruiken voor die betaling. Het bedrag zal worden verhoogd met bijkomende incassokosten ter hoogte van 75,50 indien het niet voor donderdag 12 mei 2016 is betaald. Wiz willen u erop attenderen dat bij een achterstallige betaling uw Proximus abonnement kan worden geblokkerd. Bij voorbaat dank voor medewerking.

Wat moet je doen als je een phishing-e-mail hebt ontvangen?

 • Deel nooit je klantnummer, login of wachtwoord mee.
  De afzender van een phishingmail, -sms of -oproep zal je vragen je persoonlijke gegevens mee te delen per mail of via een website. Doe dat nooit, ook al lijkt de e-mail echt wel van ons te komen. We vragen je nooit om je klantnummer, login of wachtwoord. Te laat? Heb je ondanks alles je persoonlijke gegevens meegedeeld, verander dan zo snel mogelijk je wachtwoord. Heb je persoonlijke bankgegevens meegedeeld? Contacteer onmiddellijk Card STOP.
 • Beantwoord nooit een phishingmail, -sms of -oproep.
  Beantwoord dergelijke mails of sms'en niet en haak je telefoon in.
  Te laat? Heb je ondanks alles een phishing-e-mail beantwoord, verander dan zo snel mogelijk je wachtwoord.
 • Klik nooit op een link in een phishing-e-mail.
  Links in phishingmails of -sms'en leiden vaak naar vervalste en frauduleuze websites.
  Te laat? Heb je ondanks alles toch op een link in een phishing-e-mail geklikt, laat dan je computer scannen door je antivirussysteem en verander zo snel mogelijk je wachtwoord
 • Verwittig ons
  Stuur ons indien mogelijk via dit formulier een kopie van de e-mail (in gif, jpg, jpeg, png of txt-formaat). Verwittig ook het meldpunt van de federale overheid.
 • Installeer een beveiligingsprogramma, zoals Norton. Het vervangt je waakzaamheid niet, maar helpt om heel wat computeraanvallen te voorkomen.

Meer informatie over phishing vind je op onze blog.

Je pc tegen phishing beschermen Wanneer je op je pc surft, kun je het doelwit zijn van cybercriminelen. In deze video geven we je enkele tips mee om gemakkelijker phishing boodschappen te kunnen herkennen.