Algemene Vergadering Verenigde Naties - Mathilde roept op mentale gezondheid op gelijke voet te behandelen als fysieke gezondheid

Nieuws | "Het is een noodzaak om een samenleving te creëren die mentale gezondheid op gelijke voet behandelt als fysieke gezondheid." Dat heeft koningin Mathilde dinsdag gezegd tijdens een evenement in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De burgers hebben het nodig om zich mentaal goed te voelen om een bevredigend leven te leiden. Nochtans wordt mentale gezondheid nog altijd niet als een politieke prioriteit beschouwd in de wereld", aldus de Belgische koningin. "Terzelfdertijd blijven mensen met psychische problemen het slachtoffer van stigmatisering en discriminatie."

Mathilde nam deel aan een paneldiscussie met als doel acties en investeringen aan te moedigen in de sector van de mentale gezondheid, met name in arme landen. De discussie was een organisatie van ons land, Bhutan, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Unicef en de ngo United for Global Mental Health.

Een persoon op de acht in de wereld (volgens de WHO), en een adolescent op de zeven tussen tien en negentien jaar (volgens Unicef) heeft psychische problemen. Nochtans ligt de wereldwijde mediaan van publieke investeringen in mentale gezondheid maar op twee procent.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) herinnerde aan het belang van mentale gezondheid bij de ondersteuning van slachtoffers van conflicten of rampen. Bij het uitbreken van een conflict voelt een persoon op de vijf een onmiddellijke angst, terwijl een op de acht op langere termijn in periodes van depressiviteit wegzinkt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top