Algemene Vergadering Verenigde Naties - Agressie van Rusland bedreigt ook andere staten, zegt Zelenski

Nieuws | Voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski Rusland er dinsdag van beschuldigd met zijn agressie ook veel andere staten te bedreigen. Moskou valt Oekraïne niet enkel op militair vlak aan, maar gebruikt ook andere instrumenten als wapens, en "die zaken worden niet alleen tegen ons land ingezet, maar ook tegen dat van jullie", zo sprak Zelenski tegenover de leden van de Algemene Vergadering.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Rusland zet de prijzen van levensmiddelen als wapen in", stelde de Oekraïense president. "De gevolgen strekken zich uit van de Atlantische kust van Afrika tot Zuidoost-Azië." Volgens Zelenski gebruikt Moskou ook energie als wapen, om regeringen van andere landen te verzwakken.

De Oekraïense president meende dat de Russische dreiging met de inzet van kernwapens niet het meest beangstigende is van de oorlog. En het gaat bij het conflict al lang niet meer enkel om Oekraïne, klonk het.

Zelenski noemde de overbrenging van "tienduizenden" Oekraïense kinderen naar Rusland vanuit de door Moskou bezette gebieden in Oekraïne "duidelijk een genocide". "In Rusland leert men hen Oekraïne te haten, en alle banden met hun families worden doorgesneden", luidde het.

Zelenski zei nog dat zijn land een "wereldvredestop" voorbereidt waarop het alle wereldleiders wil uitnodigen die gekant zijn tegen de Russische agressie tegen Oekraïne.

Zelenski nam voor het eerst sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen zijn land op 24 februari 2022 persoonlijk aan de Algemene Vergadering van de VN in New York deel. Vorig jaar richtte hij zich via een videoverbinding tot de Algemene Vergadering.

Dinsdag sprak Zelenski in aanwezigheid van de Russische adjunct-ambassadeur bij de VN, Dmitri Polyanskiy. Na zijn toespraak kreeg de Oekraïense president een minutenlang applaus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top