Ook ouders van oprichter cryptobeurs FTX aangeklaagd

Nieuws | De ouders van Sam Bankman-Fried, de oprichter van cryptobeurs FTX die verdacht wordt van fraude, lopen nu ook in het vizier van de rechtbank. Managers van het intussen failliete bedrijf beschuldigen het koppel ervan op een frauduleuze manier miljoenen dollars te hebben versluisd. Dat leidde uiteindelijk tot de ondergang van FTX, luidt de aanklacht.

Door Belga

Deel dit nieuws

De cryptobeurs was enkele jaren geleden nog het grootste handelsplatform voor cryptomunten ter wereld. In 2021 had ze voor naar schatting 15 miljard dollar aan activa. Maar in november vorig jaar ging FTX failliet, nadat heel wat klanten plots hun geld probeerden af te halen maar het platform over onvoldoende fondsen bleek te beschikken. Het gerecht verdenkt de oprichter Sam Bankman-Fried ervan fraude te hebben gepleegd, door tegoeden door te sluizen naar investeringsfonds Alameda, waar hij ook oprichter van is. De 31-jarige zakenman moest vorige maand ondanks het betalen van een borgsom weer naar de gevangenis, in afwachting van zijn proces dat volgende maand van start gaat. Hij ontkent alle beschuldigingen.

Nu worden ook zijn ouders -Allan Joseph Bankman en Barbara Fried, die beiden nog professor zijn geweest aan de vermaarde Stanford-universiteit- ervan beschuldigd hun toegang en invloed binnen FTX te hebben aangewend om zich te verrijken, "direct en indirect". Zo zouden ze een gift in cash van 10 miljoen dollar van Alameda hebben ontvangen, net als vastgoed ter waarde van 16,4 miljoen dollar op de Bahama's. In de aanklacht krijgt vader Bankman ook het verwijt verschillende alarmsignalen te hebben genegeerd, terwijl hij als financieel expert toch goed op de hoogte moet zijn geweest.

De advocaten van de ouders ontkennen alle beschuldigingen en spreken van "een gevaarlijke poging tot intimidatie".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top