Algemene Vergadering Verenigde Naties - Braziliaanse president Lula roept VN op om actie te ondernemen tegen klimaatcrisis

Nieuws | De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft opgeroepen om vastberaden strijd te voeren tegen de klimaatverandering en tegen de toenemende sociale ongelijkheid. Lula sprak dinsdag voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De klimaatcrisis klopt op onze deur en vernielt ons thuisland", zei de president van het grootste land van Latijns-Amerika. "Vooral mensen in arme landen lijden onder de klimaatverandering, die voornamelijk door de rijke landen is veroorzaakt."

Lula herhaalde zijn vraag aan de rijke landen om jaarlijks honderd miljard dollar uit te trekken voor klimaatbescherming in ontwikkelingslanden, een vraag waar na jaren nog steeds niet aan voldaan is. "De wereld wordt steeds ongelijker. Vandaag hangt de toekomst van een kind af van welk werelddeel waarin het geboren is. We mogen niet berusten, we kunnen dit niet aanvaarden."

De Braziliaanse president riep ook op tot meer actie in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Ook vroeg hij om de rechten van homoseksuele mensen te versterken. Hij kwam daarnaast op voor de rechten van mensen met een beperking.

Lula ging ook in op de toenemende geopolitieke spanningen. Hij waarschuwde voor pogingen om de wereld te verdelen in invloedsferen en de Koude Oorlog te doen herleven. "De oorlog in Oekraïne maakt het duidelijk dat we allen niet in staat zijn om de doelstellingen en principes van het Handvest van de Verenigde Naties te handhaven. Het is onze plicht om een cultuur van vrede te promoten."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top